Uzmanlardan 'Sigara' Uyarisi

Türkiye, kisi basina düsen ortalama günlük sigara tüketim adedi sayisinda dünya birincisi oldugu belirtildi. Sigarayi birakmak isteyenlerin yöneldigi elektronik sigaralarin da en az sigara kadar zararli oldugunu belirten uzmanlar, bazi kesimlerce sigaraya göre masum gösterilmek istenen elektronik sigaralarin ‘agir solunum yetmezligi ile akciger hasarina yol açtigi’ belirtildi.

Uzmanlardan 'Sigara' Uyarisi


Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), toplum sagligina yönelik zararlari en aza indirmek amaciyla elektronik sigara kullaniminin kontrol altina alinmasi için acil eylem çagrisinda bulundu. Sigaradan daha az zararli olarak kabul edilen ve kullanimi gittikçe yayginlasan elektronik sigaranin içerigindeki kimyasallarin en az sigara dumaninda bulunanlar kadar zararli oldugunu söyleyen uzmanlar sigarayi birakmak için farkli yöntemler denemek yerine kararli olmak gerektigini belirttiler.

Dünya genelinde 2 milyar insanin sigara ve diger tütün ürünlerinin bagimlisi oldugunu belirten uzmanlar 2018-2023 Tütün Kontrolü Plani’na göre Türkiye’de sigara içenlerin sayisinin 15 milyondan fazla oldugunu belirtti.

Türkiye’de 15 yas ve üzeri toplam nüfusta her 4 kisiden en az 1’inin sigara kullandigi belirtilen açiklamada; bu orana göre yaklasik 20 milyona yakin kisinin düzenli sigara içicisi oldugu açiklandi.

Avrupa Birligi (AB) Istatistik Ofisi raporuna göre Avrupa ülkelerinde en fazla sigara içilen ülke yüzde 29 ile Bulgaristan olurken 2. sirada yüzde 27,3 ile Türkiye’nin geliyor. Arastirmada AB ülkelerinde sigara kullanma ortalamasinin ise yüzde 18.4 oldugu açiklandi.

Sigara bagimlilarinin büyük bir bölümünün sigara içmeyi çocukluk ve ergenlik döneminde denedikleri belirtilirken sigara bagimlilarinin yüzde 70’inin düzenli sigara içmeye 18 yas civarinda basladigini ve düzenli sigara içmeye baslayanlarin da birkaç yil içinde günlük sigara içimini önemli oranda artirdiklari kaydedildi.

Yapilan arastirmalarda Türkiye’de, kisi basina düsen ortalama günlük sigara tüketim adedi sayisinda 17,1 ile dünya birincisi oldugu belirtildi. Bu rakamin Yunanistan’da 15.7, Israil’de, 15.5 ile Japonya ve Avusturya’da 15.4 adet oldugu açiklandi.

“Ilginç bir düzenden söz edildi”

Yapilan açiklamada “Üreticinin önerdigi sekilde kullanildiginda tüketiciyi öldüren ve satisi yasal olan tek ürün tütün. Gelismis ülkelerin çok uluslu tütün sirketleri tütün satarak insanlari hastalandiriyor ve sonra bu hastaliklarin ilaçlarini satarak kazançlarini katlayarak artiriyorlar. Dolayisiyla tütün sektörü kelimenin tam anlamiyla bir sömürü düzeni olusturmaktadir. Bu firmalar savaslardan çok daha fazla insani öldürerek bir ölüm makinasi gibi çalisiyorlar” ifadelerine yer verildi.



“Pasif içicilikten en çok çocuklar etkileniyor”

Yayinlanan raporlarda pasif içiciligin saglik üzerindeki zararlarinin kesin olarak kanitlandigi da belirtilirken ‘Pasif içicilikten’ en çok çocuklarin etkilendigi belirtildi. Açiklamada ayrica sigarayi birakmak isteyenlerin öncelikle kararli olmasi gerektigi, sigaradan daha az zararli olarak kabul edilen ve kullanimi gittikçe yayginlasan elektronik sigaranin içerigindeki kimyasallarin en az sigara dumaninda bulunanlar kadar zararli oldugu kaydedildi.
Kaynak: İHA