ABD'li Senatör Sanders'in 'Israil'e Sartli Yardim Tasarisi' Senato'da Reddedildi

ABD’li bagimsiz Senatör Bernie Sanders’in, Israil’e yapilacak askeri yardimlari “bu ülkenin insan haklarini ihlal etmemesi” sartina baglayan tasarisi Senato’daki oylamada reddedildi.

Insan haklari ve demokrasi konusundaki çabalari ile sik sik gündeme gelen ABD’li bagimsiz Senatör Bernie Sanders’in Israil’e yapilacak askeri yardimlari “bu ülkenin insan haklarini ihlal etmemesi” sartina baglayan tasarisi ABD Senatosu tarafindan reddedildi. 100 sandalyeli senatoda yapilan oylamada 72 senatör “hayir” oyu kullanirken, 11 senatör ise tasariya “evet” dedi.

Yasalasma ihtimali düsük olarak görülen ancak Israil’e kosulsuz askeri destek politikasina simgesel bir tepki olarak degerlendirilen tasari, ABD’nin Israil’e yapacagi askeri yardimlari “bu ülkenin insan haklarini ihlal etmemesi” sartina bagliyordu. ABD’nin Dis Yardimlar Yasasi’ni devreye sokmayi hedefleyen tasari, ABD Disisleri Bakanligi’nin düzenli olarak Kongre’ye “Israil’in Gazze’de insan haklarini ihlal edip etmedigini raporlama” sorumlulugu almasini öngörüyordu. Sivil kayiplara dikkat çekmisti Sanders geçen hafta Senato’da yaptigi konusmada, ABD’nin yaptigi askeri yardimlar dolayisiyla Gazze’de sivil kayiplarin yasanmasindan sorumlu olduguna dikkat çekmisti. “Bu agresif askeri kampanya büyük bir yikima ve yaygin sivil kayiplara yol açti” diyen Sanders, “21. yüzyilin açik ara en yogun bombardimani oldugunu gösteren kapsamli kanitlar var” ifadelerini kullanmisti. Sanders, “Yikimin boyutu ve binlerce 2 bin kiloluk devasa bomba da dahil ABD silahlarinin kullanimi göz önüne alindiginda, kongre gerçek bir denetim yapmak için harekete geçmelidir” demisti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ise Sanders’in tasarisina atifla “Bu kararin bu konulari ele almak için dogru araç olduguna inanmiyoruz. Su anin da dogru zaman oldugunu düsünmüyoruz” ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA