ABD, Husileri Yeniden Terör Örgütü Listesine Ekledi

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, ABD’nin Kizildeniz’de devam eden saldirilar nedeniyle Yemen’deki Husilerin Özel Olarak Belirlenmis Küresel Terörist listesine yeniden ekledigini belirterek, Husilerin, Kizildeniz’deki saldirilarina son vermesi halinde ABD’nin bu karari yeninde degerlendirecegini açikladi.

ABD, Husileri Yeniden Terör Örgütü Listesine Ekledi
Yemen’deki Iran destekli Husiler, Kizildeniz’deki saldirilarina devam ederken, ABD, Husileri yeniden terör örgütü listesine aldi. ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan yaptigi yazili açiklamada, Husilerin Kizildeniz ve Aden Körfezi’nde devam eden saldirilarinin terör eylemlerine uydugunu belirterek, “ABD personelini, sivil denizcileri ve ortaklarimizi, küresel ticareti tehlikeye attilar ve seyrüsefer özgürlügünü tehdit ettiler” dedi.

ABD’nin Kizildeniz’de devam eden saldirilara karsilik olarak Husileri, Özel Olarak Belirlenmis Küresel Terörist listesine ekledigini belirten Sullivan, bu karar ile Husilere yönelik terör finansmaninin engellemesinin, finansal piyasalara erisimlerinin daha da kisitlanmasinin ve eylemlerinden sorumlu tutulmasinin amaçlandigini açikladi.

ABD’nin Yemen halkini degil Husileri hedef aldigi için insani yardimlarin sekteye ugramamasi için söz konusu kararin 30 gün sonra yürürlüge girecegini ifade eden Sullivan, Husilerin, saldirilarina son vermesi halinde ABD’nin bu karari yeninde degerlendirecegini açikladi.

Husilerin eylemlerinin bedelini Yemen halkinin ödememesi gerektigini yineleyen Sullivan, “Açik bir mesaj gönderiyoruz. Yemen halkinin gida, ilaç ve yakit için güvendigi Yemen limanlarina ticari sevkiyatlar devam etmelidir ve yaptirimlarimiz kapsaminda degildir. Baskan Biden’in da ifade ettigi üzere, ABD, halkini ve uluslararasi ticaretin serbest akisini korumak için daha ileri adimlar atmakta tereddüt etmeyecektir” dedi.

ABD, 16 Subat 2021’de Husileri terör örgütü listesinden çikardiklarini duyurmus, söz konusu kararin, Yemen’de insani durumun kötülesmesi nedeniyle alindigini belirtilmisti.
Kaynak: İHA