Bakan Yardimcisi Inan Açiklamasi 'Kisi Basi Gelirin Artarak 40 Bin Dolar Seviyelerine Çikmasi Gerekiyor'

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Oruç Baba Inan, Türkiye’de kisi basi gelirin 10 bin dolari geçmeye basladigini belirterek, “Gitmemiz gereken yerler 20, 30, 40 bin dolarlar. Hakikaten hizli bir fark kapatma dönemine girmemiz gerekiyor. Bu da birkaç açidan bugüne kadar geldigimiz temponun disina çikip, siçramalar yaparak adimlar atmamizi gerektiriyor” dedi.

Bakan Yardimcisi Inan Açiklamasi 'Kisi Basi Gelirin Artarak 40 Bin Dolar Seviyelerine Çikmasi Gerekiyor'
Ordu Ticaret ve Sanayi Odasi’nda Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Oruç Baba Inan, Ordu Valisi Muammer Erol, Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Celal Tezcan, Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Osman Zeki Ardahanlioglu, protokol üyeleri ile ilgililer ve is adamlarinin katilimi ile ‘Ordu Sanayici Bulusmalari’ toplantisi düzenlendi.

Program, saygi durusunda bulunulmasinin ardindan Istiklal Marsi’nin okunmasi ile basladi.



“Kisi basi gelirin 40 bin dolar seviyelerine çikmasi gerekiyor”

Programda konusan Bakan Yardimcisi Oruç Baba Inan, “Bildiginiz üzere bir siçrama dönemine ihtiyacimiz oldugu kanaatindeyim. Ülkemiz 10 bin dolar kisi basi geliri yakaladi ve geçiyor ama gitmemiz gereken yerler 20, 30, 40 bin dolarlar. Hakikaten hizli bir fark kapatma dönemine girmemiz gerekiyor. Bu da birkaç açidan bugüne kadar geldigimiz temponun disina çikip, siçramalar yaparak adimlar atmamizi gerektiriyor” diye konustu.



“Sanayi alanlarinin olusturulmasinda önümüzdeki 5 yil içinde 2 katina çikarma hedefini koyduk”

Bakan Yardimcisi Inan, birçok alanda büyüme yolunda altyapi, sanayi alanlari ve liman gibi engellere takildiklarini belirterek, “Devletin üzerine düsen, bizlerin üzerine düsen görevler var. Daha topraktan, alandan baslayarak demiryollari, karayollari, limanlar, enerji alt yapisi. Hakikaten su anda birçok alanda büyüyecegimizde ya altyapiya, ya sanayi alanlarina takiliyoruz, ya da limana takiliyoruz. Bir alt yapimizin kapasitesini doldurdugumuz birçok açidan hissediliyor. Bu anlamda hakikaten sanayi alanlarinin olusturulmasinda önümüzdeki 5 yil içinde 2 katina çikarma hedefini koyduk. Insallah bunun Karadeniz’deki yansimasi 2 katindan da daha fazla olur. Bütün Türkiye’yi gezdigimizde Karadeniz’deki sikisiklik, baska yerlerde ki sikisikliklara benzemiyor. Buranin kendi dogal dinamikleri geregi de öyle” ifadelerine yer verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Oruç Baba Inan, sunlari söyledi:

“Küresel rekabette bir ölçek meydan okumasi var. Gelismis ülkelerdeki rakiplerimiz büyük ölçekli sirketlerle giderken az önce tarimi da biraz konustuk. Tarimda da benzer bir ölçek problemimiz var. Biraz daha ortakliklar, konsolidasyonlar, yurt içi, yurt disi birliktelikler üzerine kafa yorup, bu ölçegimizi küresel ringe çikarken ölçegimizi nasil büyütürüz diye hep beraber kafa yormamiz lazim. Bu ölçek büyütme, konsolidasyonlar beraberinde baska bir meydan okumayi getiriyor. O da gerçekten bizim millet olarak daha çok kas gelistirmemiz gereken bir kurumlasma kapasitesi meselesi. Hakikaten ölçegimizi büyültürken de kurumlarimizi daha sonraki nesillere saglikli bir sekilde aktaracak mekanizmalari, sistemleri kurup insanlarin etkisini tabii ki güçlü liderlikler her zaman büyük degerler katar ama kurumlasma kapasitemize de hep beraber kafa yormamiz lazim.”

Toplanti soru-cevap seklinde devam etti.
Kaynak: İHA