Zihinsel Engelli Umut Kitabevi Hayalini Gerçeklestirdi

Kirklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde yasayan 19 yasindaki zihinsel engelli Umut Erkul, annesinin destegiyle kitabevi hayalini gerçeklestirdi.

Zihinsel Engelli Umut Kitabevi Hayalini Gerçeklestirdi
Lüleburgaz ilçesinde erken dogum sonucu Umut Erkul’a epilepsi ve sag hemiparezi teshisi konuldu. Bunun yaninda mental retardasyon teshisi de konulan Erkul’un zihinsel engelli oldugu ortaya çikti.

Umut Erkul, en çok istedigi üniversiteyi az bir puanla kaçirdi. Oglunun hayali olan kitabevi için anne Berna Erkul harekete geçerek, Lüleburgaz ilçesinde bulunan yerel yazarlar, yakinlari ve komsularinin destegiyle imece usulüyle hazirlanan Umut Kitap Evi faaliyete basladi.

Oglunun hayali için kollarini sivadiklarini anlatan anne Berna Erkul, “Umut üniversiteyi az bir puan ile kaçirinca kitabevi açmak istedi, evde durmak ona iyi gelmedi. Imkânlarimiz da kisitli olmasina ragmen ne imkânimiz varsa, dostlarimizin, sevdiklerimizin destegi ile Umut’a hiç yoktan bir düzen kurduk. Hayalini gerçeklestirmek için adim attik. Evdeki kitaplarini, oyuncaklarini, çocukluk hatiralarini toparladik. Konu komsu, arkadaslari, ögretmenleri, ellerindeki kitaplari Umut’a sundular. Küçük bir dükkân bulduk, simdilik onu hayaline kavusturduk” dedi.



“Hayallerinin pesinden kosuyor”

Küçük yaslardan beri engeline ragmen hayal ettigi her seyi yaptigini aktaran Berna Erkul, “Umut erken dogdu, 8 aylik dünyaya geldi. Çok zor günlerden geçtik. Yogun bakimda 20 gün kendine gelmesini bekledik. Birlikte fizik tedavilere gittik. Ilkokulda cihazli ayakkabi kullaniyordu, sürekli nöbetçi ögrencilerin oldugu yerde onu beklerdim. Yürümede sorun yasiyordu. O inatla ben yaparim, isteklerimin basinda olmak isterim dedi.

Her topluma katilmak ve deneyimlemek isteyen sosyal bir çocuk. Umut görerek ve duyarak her seyi ögrenebiliyor. Ilkokuldayken okuma yazmaya geçmeden önce siniftan ögretmeninin istedigi özel bir kitap almistim. Ögretmeni de okumaya henüz geçmedigi için yaninda oturan ögrenciye kitabi vermek istemis. Umut da önü bos kalsin istemezdi. Eve geldiginde kitabi bize açti. Ben okuyorum diyerek kitaptaki bütün konulari bana tek tek anlatti. Umut yazmadan okumayi söktü, o hayalleri ve istekleri olan bir çocuk. Kendini güzel ifade eden bir çocuk. Isteklerini de beni zorlayarak basariya ulastiran bir çocuk. Ben de annesi olarak onun arkasinda olmaya çalisiyorum” diye konustu.

Anne Erkul, kitabeviyle, hem oglu Umut’un sosyallesmesini hem de onun gibi özel bireylerin sosyallesmesini amaçladiklarini söyledi.



"Burada kazandigim para ile gidip orijinal Galatasaray formasi aldim"

Galatasaray’i çok sevdigini belirten Umut Erkul, "Çocuklugumdan beri Galatasarayliyim, en büyük askimdir kendisi. Burada kazandigim para ile gidip orijinal Galatasaray formasi aldim" ifadelerini kullandi.

ifadelerini kullandi.

Kendini gelistirmek istedigini aktaran Umut Erkul, "Burayi internette yayinlayip daha büyük yerler açmayi düsünüyorum. Kendimi gelistirmek istiyorum. Kendim açisindan da dükkân açisindan da daha iyi yerlere ulasabilecegimi düsünüyorum. Burayi çevre edinmek için açtim. Herkesi beklerim. Sadece kitap okumaya degil sohbet etmeye de gelebilirsiniz. Herkesi bekleriz" diyerek insanlari kitabevine davet etti.

Yerel yazarlardan Umut’a destek

Lüleburgaz’da yerel yazar ve sairlerden olusan topluluk Umut’un bu mücadelesine katki saglamak için kendi yazdiklari ve kütüphanelerinde bulunan kitaplari kitabevine getirerek raflara okuyuculari ile bulusmalari için birakti.

Yerel yazar Yilmaz Tasdelen, amaçlarinin onun isini toparlayip kendi ayaklari üzerinde durabilmesi, vergisini ödeyebilmesi, sosyal güvenlik primini yatirabilmesi gibi normal birey hissi yasattiklarini söyledi.

Kaynak: İHA