Çoruh'un Enerjisi Türkiye'yi Aydinlatiyor

Artvin’de Çoruh nehri üzerinde insa edilen 5 baraj ülke ekonomisine dev katki sagliyor.

Çoruh'un Enerjisi Türkiye'yi Aydinlatiyor
Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, ülkemizin en hirçin akan nehri olan Çoruh Nehrine son 21 yilda 5 adet mavi gerdanlik takildigini ve ülkemizin hidroelektrik enerji potansiyeline önemli ölçüde katki saglandigini söyledi.

Balta ”Artvin’de son 21 yilda 5 baraj insa ettik ve böylece 4 milyar 760 milyon metreküp depolama kapasitesine ulastik. Bu 5 barajin kurulu gücü 1.975 MW olup; yillik ortalama üretim kapasitesi de 6 milyar 515 milyon kilowatt saattir. Ayrica Artvin’de taskin riskini azaltmak için son 21 yilda tamamlanan 93 adet taskin koruma tesisi ile Artvin sehir merkezi, 238 adet yerlesim yeri ve 7 bin 464 dekar arazinin taskin kontrolü saglanmistir. 12 adet taskin koruma tesisinin de insaat çalismalari devam etmektedir. Hayata geçirdigimiz taskin koruma tesisleri ile taskin riskini azaltiyor, vatandaslarimizi ve topragimizi güvence altina aliyoruz" dedi.



Türkiye’de 2 milyon 590 bin hanenin enerjisi Artvin’den karsilaniyor

Artvin’de son 21 yilda 36 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi isletmeye alinarak yillik 7 Milyar 770 Milyon kilowatt saat enerji üretim kapasitesine ulasildigini kaydeden Balta "Kurulu gücü 2.387 MW olan bu tesisler sayesinde milli ekonomimize, yalnizca enerji alaninda yillik 14 Milyar 607 Milyon TL katki sunuyoruz. Insaat safhasinda olan 6 adet HES ile de ülkemizin enerjisine güç verecek olmanin heyecanini duyuyoruz. Kurulu gücü 226 MW olan bu tesisler tamamlandiginda milli ekonomimize, yalnizca enerji alaninda yillik 996 Milyon kilowatt saat katki sunacagiz. Suan planlama ve projelendirme safhasinda olan 87 adet HES ile de ülkemizin enerjisine güç verecek olmaktan heyecan duyuyoruz. 31 Aralik 2023 tarihi itibariyle yaklasik 2 milyon 590 bin hanenin enerji ihtiyacini Artvin’de kurulu HES’lerle karsiliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA