Yeni Ilçe Merakla Bu Haberi Bekliyor, Viyadük Mayis Ayinda Hizmete Giriyor

Artvin’de yapimi tamamlanan Yusufeli Baraji ve HES nedeniyle degisen kara yolu agi kapsaminda insa edilen Yusufeli Merkez Viyadügü insaatinda sona gelindi.

Yeni Ilçe Merakla Bu Haberi Bekliyor, Viyadük Mayis Ayinda Hizmete Giriyor
Çoruh Nehri üzerinde insa edilen, temelden 275 metre yüksekligiyle kemer baraj sinifinda Türkiye’nin birinci, dünyanin 5’inci en yüksek baraji olan Yusufeli Baraji ve HES dolayisiyla Yusufeli ilçe merkezi ve 7 köy tamamen sular altinda kaldi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 22 Kasim 2022’de katildigi törenle evlerini teslim alan vatandaslar eski ilçe merkezinin üst kotlarinda bulunan Sakut ve Yansiticilar bölgesinde insa edilen yeni yerlesim yerine tasindi.

Yeni ilçe merkezini mevcut karayoluna baglayacak olan baraj gölü üzerinde 150 metre yüksekliginde 685 metre uzunlugunda, dengeli konsol ve dökme sistemi kullanilarak insa edilen viyadük çalismalarinda sona gelindi.

Bölgede Silenkar, Baraj ve Tekkale viyadükleriyle birlikte 4 özel tasarim köprünün yapimi tamamlanarak ulasima açildi. Zorlu vadilerde iskele ayagina ihtiyaç duymadan son teknoloji ile insa edilen 685 metre uzunlugundaki Yusufeli Merkez Viyadügü’nün de mayis ayinda ulasima açilmasi planlaniyor. Yusufeli merkez viyadügü hizmete açildiginda mevcut 90 kilometrelik karayolunu 16 kilometre kisaltmis olacak.

Mart ayinda geçici olarak köprünün açilacagini ifade eden Yusufeli Soförler ve Otomobilciler Esnaf Odasi Baskani Remzi Polat, yaklasik 5 dakikalik mesafeyi 20 dakikaya geldiklerini ifade ederek sunlari söyledi, ” Ilçeyi gezmek isteyenler köprünün bitmemesinden kaynakli, yolun uzadigindan tercih edilmiyor. Ilçe halki merakla viyadügün tamamlanmasini bekliyor. Özellikle sürücüler” dedi.

Bölge halkindan Serhat Ince ise, “Viyadük biz eski yerlesim yerimizde yasarken yapimi devam ediyordu. Suanda yeni yerlesim yerimize tasindik. Ama köprümüz bitmedi. Halen daha da insaati devam ediyor. Bunun üzerine 16 kilometrelik yolumuzda uzamis durumda. Buda ilçeden çikisimiz 25 dakika uzamis oluyor. Bu nedenle de bölgedeki vatandaslarin sabirsizlikla bekledigi durum haline geldi” diye konustu.



“Köprü Yusufeli’nin can damari”

Ilçede esnaflik yapan Zafer Ecer, “köprü Yusufeli’nin aslinda can damari, görüldügü üzere 2 dakikalik yolu 25 dakikaya çikartiyor. Geçici yol iyi bir yol degil, kazaya sebebiyet verebiliyor. Bir an önce bitmesi Yusufeli halki için gerçek çok iyi olacakti” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA