Filistinlilerden Uluslararasi Adalet Divani'nda Israil'e Soykirim Davasi Açan Güney Afrika'ya Destek

Filistin’in Bati Seria bölgesinde bir araya gelen Filistinli aktivistler, Uluslararasi Adalet Divani’nda Israil’e soykirim davasi açan Güney Afrika’ya destek gösterisi düzenledi.

Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari devam ederken, Filistin’in Bati Seria bölgesindeki El Halil kentinde bir araya gelen Filistinli aktivistler, Uluslararasi Adalet Divani’nda (UAD) Israil’e soykirim davasi açan Güney Afrika’ya destek gösterisi düzenledi.

Filistinliler, üzerinde Filistin ve Güney Afrika bayraklari bulunan ve “Tesekkürler Güney Afrika” yazan dövizler tasidilar.

“Güney Afrika’nin Gazze Seridi’ne yönelik savasi durdurmak için Uluslararasi Adalet Divani nezdindeki çabalarini engellemek için hiçbir yasal gerekçe yok”

Göstericilerden Dr. Muhammed El-Halis yaptigi açiklamada, “Burada Filistin halki adina Güney Afrika’ya tesekkür etmek için bulunuyoruz” ifadelerini kullanarak, Israil’in Filistinlilere yönelik zulmüne Güney Afrikalilarin geçmiste yasadiklari irkçilik ve ayrimcilik nedeniyle yabanci olmadiklarinin belirtti.

El-Halis, “Baskan Nelson Mandela, Filistin halki özgür ve muzaffer olmadikça ve Israil isgalinden mesru haklarini elde etmedikçe devrimin zafere ulasamayacagini söylemisti. Uluslararasi hukuk tarafindan garanti altina alinan tüm yol ve yöntemlerle Israil isgaline karsi direnme hakkina sahip oldugumuzu ve Filistin halkinin direnisi konusunda farkli bir tutum sergileyen ülkeleri sözlerinden dönmeye ve Filistin halkinin haklarini elde etme hakkini desteklemeye çagiriyoruz” dedi.

Tüm ülkeleri Filistin halkina yönelik savasi durdurmaya yönelik çabalarinda Güney Afrika’ya destek olmaya çagiran El-Halis, “Güney Afrika’nin Gazze Seridi’ne yönelik savasi durdurmak için Uluslararasi Adalet Divani nezdindeki çabalarini engellemek için hiçbir yasal gerekçe yok” dedi.



“Güney Afrika’ya Filistin’in yaninda durdugu için tesekkür ediyoruz”

Göstericilerden Jawad Hoshiya ise yaptigi açiklamada, “Uluslararasi topluma mesajimiz, özgürlük ve bagimsizlik haklarini elde etmelerinde Filistin halkinin yaninda durmalaridir. Güney Afrika’ya Filistin’in yaninda durdugu için tesekkür ediyoruz. Uluslararasi toplumu, Israil isgalinin daha fazla katliam yapmasini önlemek için sesini yükseltmeye ve diplomatik çabalari desteklemeye çagiriyoruz” dedi.



Israil’e karsi açilan soykirim davasinin ilk durusmasi yarin basliyor

Güney Afrika’nin Israil’e karsi açtigi soykirim davasinin ilk durusmasi ise yarin Uluslararasi Adalet Divani’nda görülecek.

Güney Afrika, 29 Aralik’ta Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari nedeniyle Israil’e 1948’de Birlesmis Milletler Genel Kurulu tarafindan kabul edilen Soykirim Sözlesmesi kapsamindaki yükümlülüklerini ihlal ettigi gerekçesiyle UAD’de dava açmisti.

Ülkeler arasindaki anlasmazliklari karara baglayan Uluslararasi Adalet Divani (UAD), BM’nin sivil mahkemesi olarak biliniyor ve Güney Afrika ve Israil UAD’ye bagli ülkeler arasinda yer aliyor.
Kaynak: İHA