Sanci Mezari Konumu Kadar Hikayesiyle De Dikkat Çekiyor

Tokat’tin Yesilyurt ilçesine bagli Çerkezdanisment köyünde bulunan sanci mezari yol ortasinda kalan konumu kadar hikayesiyle de dikkat çekiyor.

Sanci Mezari Konumu Kadar Hikayesiyle De Dikkat Çekiyor
Karin agrisi olan insanlarin agrilarini geçirdigine inanilan mezar, çevre köylerden karin agrisi olanlari da agirliyor. Mezarin tarihi ve kime ait oldugu bilinmezken mezarin yaklasik 5 asirlik oldugu tahmin ediliyor. 1953 yilinda yasanan bir sel nedeniyle mezar yolun kiyisinda kaldi. Mezar kaldirilmazken restore edilerek yol kiyisinda birakildi. 71 yildir yol kenarinda bulunan mezar ziyaretçilerini agirlamaya devam ediyor.

1953 yilinda itibaren mezarin yol kenarinda bulundugunu belirten köy muhtari Abdullah Ceviz, "Buranin geçmisinde iki askerin bu köye gelip öldügü ve bu mezarda yattigini söylüyorlar. Simdiler de karin agrisi olanlari bu mezara getiriyorlar. Yeni dogan çocuklarin agrisi olursa buraya getiriyorlar. 500 yildan fazladir bu mezar burada olabilir. Askerlerin burada sancilanip öldügünü de söylüyorlar. Bu köyden çevreden gelenler oluyor. Bu yol 1953 yilinda yapildigindan itibaren mezar yolun kenarinda duruyor. Burayi zamaninda açtilar, mezarlar çikinca geri kapattilar “Seklinde konustu.

Kaynak: İHA