Kayaliklardan Ölümüne Atlayis

Kocaeli’nin Kandira ilçesindeki Kerpe’ye tatile giden bazi vatandaslar, metrelerce yükseklikten alti kayaliklarla dolu olan suya atlayarak adeta ölüme meydan okuyor. Düzenli olarak kayaliklardan atlayan vatandas, "Asagi atlarken hayatiniz film seridi gibi önünüzden geçiyor. Bazen cesaretini toplayip atlayamayan arkadaslarimiz oluyor. O arkadaslar itfaiyenin yardimiyla indiriliyor" dedi.

Kayaliklardan Ölümüne Atlayis
Her sene binlerce turisti agirlayan Kerpe’de bazi vatandaslar, Kartal Kayaliklari’ndan atlayarak ölüme meydan okuyor. Yaklasik 15 metre yükseklige sahip kayaliga çikmak isteyen vatandaslar, zorlu bir tirmanis gerçeklestiriyor. Tirmanarak inmenin mümkün olmadigi kayaliklarda vatandaslar, ya suya atliyor ya da itfaiye tarafindan kurtarilmayi bekliyor. Kayaligin altindaki suyun içinde bulunan çikintilar kemik kiriklarina ve yaralanmalara sebep olabiliyor.

"Kayaya tirmandiginizda geri inme sansiniz olmuyor"

Suya yüksekten atlamanin bir spor oldugunu ve egitimsiz bir sekilde yapilan bu atlamalarin agir yaralanmalara yol açacagini belirten Kerpe Deniz Yildizlari Dalis Kulübü Egitmeni Alper Korkmaz, "Yüksekten düsme, suya atlama, kayaliklardan atlama aslinda bir spor. Bunun dünyada egitimi ve yarislari yapiliyor. Egitimsiz bir sekilde o yükseklikten atladiginiz zaman düzgün bir sekilde atlayip suya düsseniz bile bayilmalar gerçeklesebilir. Bayilmanin devaminda eger çevrede kimse yoksa bogulmaya kadar giden kazalar gerçeklesebilir. Diger bir sey, o bölgenin alti 3,5 metre derinliginde. Öyle bir yükseklikten atladiginizda suyun altina vurabilir veya kayalara sürtebilirsiniz. Geçmiste kayalara çarpip ayagini kiran, vücudunda kesikler, yirtiklar olan vatandaslarimiza rastladik. Suyun üstünden baktiklarinda insanlar bunu göremedikleri için riski de göremiyorlar. Suyun altinda bulunan çikintilar suyun üstündekilerden daha tehlikeli. Çünkü suyun altindakileri göremiyorlar. Geçmiste hem jandarma hem zabita hem de bizim tarafimizdan uyarilar yapildi. Insanlarimizin riskten hoslandigini düsünüyorum. Çünkü o kayaya tirmandiginizda geri inme sansiniz olmuyor. Mutlaka atlamaniz gerekiyor. Geçmiste de atlayamayip zar zor indirdigimiz vatandaslar oldu" dedi.



"Cesareti olmayan kimse yukari çikmasin"

Kayaliklardan atlayabilmek için düzenli olarak Kerpe’ye geldiklerini söyleyen Behçet Bastürk, "Yilda 3-4 defa buraya atlamak için geliyoruz. Sirf bu kayalar için geliyoruz. Müptelasi olduk gibi bir sey. Birazcik korku var. Adrenalini içinizde hissediyorsunuz. Kayalara çiktiginizda çok yüksek oldugunu fark ediyorsunuz. Asagi atlarken hayatiniz film seridi gibi önünüzden geçiyor. Bazen cesaretini toplayip atlayamayan arkadaslarimiz oluyor. O arkadaslar itfaiyenin yardimiyla indiriliyor. Ilk çiktigimda birazcik korktum. Yukaridan görünüsü gerçekten yüksek ama bir kere atladiktan sonra devami geldi. Atlamasini bilmeyen, cesareti olmayan kimse yukari çikmasin" diye konustu.



"Asagi atlarken yol bitmedi"

Kerpe’ye tatile gelen ve kayaliklardan atlamanin korkutucu oldugunu belirten Yusuf Ortakçi ise "Biz arkadaslarla yukaridan atlayanlari izliyorduk. Gaza geldik atlayabilir miyiz diye. Yukari tirmanip asagiya bakinca isin rengi degisti. Asagidan bakildigi gibi olmuyormus. Atlamaktan vazgeçtik fakat asagida inemedigimiz için biraz bekledik. Kayalardan inmesi de zor. Asagi inmeye çalisirken ayaginiz kayar düsersiniz. Baska yol bulamadik atladik. Asagi atlarken yol bitmedi. Ben gözlerimi kapattim. Düsüyorum fakat bir türlü suya inemedim. Havada asili kaldigimi falan düsündüm. O derece yüksek bir kayalik. Bir kere daha atladik ama bu defa korkmadan direkt kendimi suya biraktim" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA