Fintek Sektörüne Yönelik Çözümler Gelistirilirken Gençler Istihdam Edilecek

Türkiye’nin en büyük sermayeli finansal teknoloji sirketlerinden Colendi, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin destegiyle ‘Yerinde Ar-Ge Merkezi’ kurdu. Sektörün ihtiyaç duydugu nitelikli insan kaynagini yetistirmek amaciyla Bakanlik tarafindan baslatilan ‘Sektör Kampüste Programi’na dahil olan merkezin, 2023 sonuna kadar blok zinciri ve dijital para sistemlerine yönelik alti büyük projeyi hayata geçirmesi hedefleniyor.

Fintek Sektörüne Yönelik Çözümler Gelistirilirken Gençler Istihdam Edilecek


Dünyanin en hizli büyüyen, en güçlü fintek sirketlerinden Colendi, kurdugu ‘Yerinde Ar-Ge Merkezi’ ile sektörün ihtiyaç duydugu çözümleri üniversite ögrencileriyle hayata geçirecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin üniversitelerle sanayi arasindaki is birligini güçlendirmek ve ‘Milli Teknoloji Hamlesi’nin ihtiyaç duydugu nitelikli insan kaynagini yetistirmek amaciyla baslattigi ‘Sektör Kampüste Programi’nin parçasi olacak Ar-Ge merkezinde blok zinciri, dijital para ve gömülü finans gibi dijital bankacilik sistemlerine yönelik çözümler gelistirilecek.

Colendi Yerinde Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Uygar Isiçelik, merkezde halen aktif gömülü finans ve blok zincir mutabakat servislerini içeren üç büyük proje üzerinde çalismalar gerçeklestirildigini söyledi.

Sirket olarak hedeflerinin 2023 sonuna kadar üniversite ögrencilerinin istihdam edilecegi alti büyük projeyi hayata geçirmek oldugunu kaydeden Isiçelik, “Bakanligin destekledigi projelerimiz araciligiyla, Colendi’nin globalde edindigi tecrübeleri akademik literatüre katki saglamak amaciyla kullanacagiz” diye konustu.



Ar-Ge merkezi bünyesinde, üniversite ögrencilerine staj ve is imkanlari sunularak, ögrencilerin teorik bilgilerini pratik deneyimle birlestirmeleri saglanacak. Isiçelik, toplumsal katki ve sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden sirketin, üniversitelerle bir araya gelerek yerel topluluklara yönelik projelerde is birligi firsatlarini degerlendirerek, bu tür projelerle toplumsal ihtiyaçlara cevap verirken hem ögrencilerin hem de genç girisimcilerin gelisimine katkida bulunacagini da sözlerine ekledi.

Sirketin bagli kurulusu Londra merkezli blok zinciri mutabakatlari ve ödeme saglayicisi SETL’in CEO’su Anthony Cullinghan da finans dünyasinin gelecegine yön verecek önemli islere imza atarken, nitelikli insan kaynaginin gelismesine destek verecek olmalarindan büyük heyecan duyduklarini söyledi.

Cullinghan, “Derin bilgi birikimimiz ve global deneyimimizle sektörün gelismesine katkida bulunmaya devam edecegiz” dedi.



SETL’in global deneyimi üniversite ile bulusacak

Yapilan açiklamaya göre, bu yilin mayis ayinda onay alan Ar-Ge merkezi, kredi skorlama, yapay zekâ, mobil veri, gömülü finans gibi farkli disiplinlerde yürüttügü 6 projenin 2’sini agustos ayinda tamamladi. Projelerde saglanan birikimle sirket, is ortaklarina sundugu gömülü finans, kredi skorlama, dijital para gibi çözümleri ileri tasiyacak.

Sirketin 2022 yilinda bünyesine kattigi Londra merkezli dünyanin önde gelen kurumsal ve regüle platformlar için blok zinciri temelli ödeme ve mutabakat sistemleri saglayicisi sirketlerinden olan SETL’in fintek teknolojisi alaninda güçlü bir uzmanligi bulunuyor.

SETL, bankalar ve diger finansal kurumlar arasindaki finansal mutabakatin daha verimli ve hizli gerçeklestirilebilmesi için bu yil önemli bir çalismaya imza atti. Çalisma, ‘dijital dolar’in gerekli altyapisinin olusturulmasi bakimindan kilometre tasi niteligi tasiyor. New York Merkez Bankasi’na bagli New York Inovasyon Merkezi tarafindan gerçeklestirilen çalismada, Citi, Bank of America, US Bank, HSBC, Bank of New York, Wells Fargo Bank, TD Bank, Mastercard ve SWIFT dahil olmak üzere ABD’nin en büyük finans kurumlarindan bazilari da yer aldi.

SETL’in ana teknoloji saglayicisi olarak destek verdigi çalismada Düzenlenmis Sorumluluk Agi (Regulated Liability Network - RLN) konseptinin uygulanabilirligi arastirildi. Dagitilmis defter teknolojisinin (DLT) kullanildigi çalismada, dijital merkez bankasi ile ticari banka dijital paralarinin birlikte yer alabilecekleri bir agin uygulanabilir olup olmadigi ele alindi. Bu çalismada SETL, tüm katilimcilar için LedgerSwarm (Mutabakat Sistemi) ve akilli sözlesme cüzdanlarini barindiran temel teknoloji saglayicilarindan biri olarak hareket etti. SETL’in saniyede 1 milyon adet islem kapasiteli teknolojisini kullanarak ölçeklenebilir bir sekilde gelistirilen ve test edilen LedgerSwarm, DLT ve geleneksel platformlar arasinda kolay bir uyumluluk sunarak, katilimcilar arasinda gizlilik ve degismez bir mutabakat garanti ediyor.

Gömülü finans hizmetleri ile yatirimcilara uluslararasi piyasalara erisim imkâni

Sirket, farkli platformlarla yaptigi is birliklerinde hayata geçirdigi gömülü finans hizmetleri ile Türkiye’de yatirimcilarin dünyanin önde gelen piyasalarina erisebilmesini sagliyor. 18 milyon kullaniciya sahip olan, Turkcell (Paycell), Migros (MoneyPay) ve Limak Holding (OlduBil) gibi büyük markalarla is birligi yapan sirketin, bölgedeki en ciddi yatirim alan fintek oyuncularindan biri. Colendi Menkul Degerler ve Colendi Sigorta araciligiyla gömülü ve platformlara entegre hizmetler sunan sirket, teknolojisi sayesinde NASDAQ, NYSE gibi yurtdisi borsalarinda hisse senedi alim satimi, BIST hisse senedi alim satimi, Hazir Limit seçenegi ve yeni nesil hizli, kolay erisilebilen sigorta opsiyonlari veriyor. Dijital mevduat bankaciligi tarafinda da BDDK’dan dijital banka kurulus izni alan sirket, 1 milyar kullaniciya ulasma ve en yenilikçi küresel finans teknolojiler alaninda lider oyuncu olma yönündeki iddiali vizyonuna ulasmak için çalisiyor.
Kaynak: İHA