Avukat Pinar Turhanoglu; 'Caminin Yerine Ticaret Ve Turizm Alani Yapacaklar'

Eskisehir’de Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügü tarafindan koruma altina alinan Hal Camii’nin koruma kararinin kaldirilmasi ve yikilmasi için Büyüksehir Belediyesi tarafindan mahkemeye basvurulmasi hakkinda konusan Avukat Pinar Turhanoglu, tarihi bir yapiya sahip olan caminin yikilmasina itiraz ettiklerini bildirdi.

Avukat Pinar Turhanoglu; 'Caminin Yerine Ticaret Ve Turizm Alani Yapacaklar'
Geçtigimiz yil Eskibaglar Mahallesi Üniversite Bulvari’nda 1965 yilinda insa edilen Hal Camii’nin yikimi gündeme gelmis, Büyüksehir Belediye Meclisi’nde, caminin 1998, 2000 ve 2004 tarihli 1/1000 ölçekli imar planinda yol ve konut sahasinda kaldigi, 2022 yili 1/5000 ölçekli revizyon imar planinda ise yol, ticaret, konut ve turizm alanina isabet ettigi belirtilerek baska yere yenisinin yapilarak mevcut Hal Camii’nin yikilmasi görüsülmüstü. Karar sonrasi basta camii cemaati duruma itiraz etmisti. Gelen tepkilerle birlikte Eskisehir Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügü camiyi koruma altina aldi. Geçtigimiz günlerde Eskisehir Büyüksehir Belediyesi koruma kararinin kaldirilmasi için mahkemeye basvurdu. Camiinin korunmasi ve tarihi yapinin korunmasi için hukuki süreçle ilgilenen Avukat Pinar Turhanoglu, “Kültür Bakanligi Hal camisine bir yönelik hazirlanan koruma alan krokisinin uygun olduguna dair islemin iptali” ve “Kültür Bakanligi Kültür varligi olarak tescilinin uygun oldugunuzun kabulüne iliskin islemin iptali” ile ilgili davalarin açildigini söyledi.

Turhanoglu, açilan davalara itiraz edildigi bilgisini paylasti.

“Davayi nihayete erdirirlerse camiyi yikmis olacaklar”

Eskisehir Büyüksehir Belediyesi’nin imar plan degisikligi yaptigi Hal Camii hakkinda konusan Avukat Pinar Turhanoglu, yasanilan süreç ile ilgili bilgiler verdi. Caminin, çevre esnafi ve vatandaslar tarafindan tek ibadet yeri olduguna deginen Turhanoglu, “Sehrimizde sarmasikli cami olarak da bilinen bir cami var. Hal Cami, geçmisi bir hayli önceye dayaniyor, bu caminin bulundugu, ibadet alani olan bölgede Eskisehir Büyüksehir Belediyesi imar plani degisikligi yapti. Burayi ticaret, konut ve turizm alani olarak ilan etti. Sonrasinda bunun ortadan kalkmasi için, caminin yikilmamasi için bu karara iliskin bir dava açtik. Biz meclis üyelerimiz adina dava açtik, farkli kesimler bu davaya müdahil oldular. Davada alinan bilirkisi raporlarinda caminin yikilmasi ve trafigin rahatlatilmasi yönünde rapor verildi.

Yani buranin genel bir aksi oldugu, etrafindaki yeni ilan edilen ticari alanlara ragmen caminin yola katilmasi yönünde bir rapor verildi.

Burada imar planini engelleyen sey, buranin korunmasi gereken kültür varligi ilan edilmesiydi. Böyle bir karar alindi ve burasi kültür varligi olarak tescillendi. Büyüksehir Belediyesi korunmasi gereken kültür varligi olduguna iliskin karara da bir dava açti. Bu karar kaldirildiginda artik camiyi koruyacak ve imar plani degisikliginin önüne geçecek hiçbir sey kalmayacak ve sonuçta bu davayi nihayete erdirirlerse camiyi yikmis olacaklar” dedi.



“Bölgede ibadet alani ihtiyaci yönünden baska bir cami yok”

Yapilan imar plani degisikligi hakkinda açiklamalarda bulunan Av. Pinar Turhanoglu, bölgenin ibadethane yeterliligi açisindan kisir bir bölge oldugunu söyledi.

Geçmisi yansitan tarihi yapilar yerine sürekli yeni bina yapmanin dogru olmadigina deginen Turhanoglu, “ Burada bir imar plani degisikligi yapiliyor yani caminin oldugu yer artik bir ticaret, konut ve turizm alani olacak ve bunun önüne geçen ne varsa caminin korunmasi gereken kültür varligi olmasi da dahil, bunlari ortadan kaldirmak için girisimde bulunuyorlar. Biz öncesinde AK Parti grubu adina AK Parti Büyüksehir Belediye Meclis üyeleri adina imar planinin iptali için dava açmistik. Su anda da belediyenin bu Kültür Varligi Koruma Kurulu kararina iliskin davasina da müdahale dilekçesi verdik. Simdi ibadethane olmasi disinda da gerçekten eskiye dayali korunmasi gereken kültür varligi olan bir yapi söz konusu. Elimizdekileri koruyamazsak yani bakarsaniz hani bugün bir Eskisehir’in benzetildigi Avrupa ülkelerine ya da özenilen Avrupa ülkelerine bakarsaniz ellerindekilerini ve geçmislerini koruyarak bu hale gelmisler. Geçmisimizi koruyamazsak her yere yepyeni binalarda ekersek ya da parklari imara açarsak, tirnak içinde söylüyorum, çok özendiginiz Avrupa’ya benzememiz mümkün olmayacak. Ibadet alani olarak baktiginizda, bölgede ibadet alani ihtiyaci yönünden yakinda bir camide yok. Yani ibadet alani ihtiyaci zaten kullanilan bir yer, zaten ibadet alani çok fazla, ‘bunu biz buradan kaldiralim da sonra bir bakariz’ denmesi o anlamda da mümkün degil” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA