'Ari Alerjisine Karsi Tedbiri Elden Birakmayin'

Son 10 yilda anafilaksi görülme sikliginda 7 kattan daha fazla artis oldugunu belirten Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroglu, “Ari alerjisi gibi anafilaksi riski tasiyan bireylerin mutlaka anafilaksi acil eylem planina sahip olmalari ve adrenalin ignesi kullanim bilgisine sahip olmalari gerekir. Ayrica ari alerjisi olan hastalar yaz aylarinda arilarin dikkatini çekebilecek renkli kiyafetler giymemeli, elinde kola, meyve, seker gibi açik gidalarla gezmemeli, parfüm kullanmamalidir” dedi.

'Ari Alerjisine Karsi Tedbiri Elden Birakmayin'
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Immünoloji ve Alerji Hastaliklari bölümünden Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroglu, anafilaksi riski yüksek olan ari alerjilerine karsi uyardi. Prof. Dr. Nacaroglu, “Alerjik reaksiyonlar, bagisiklik sisteminin normalde zararsiz olan maddelere (alerjenlere) karsi asiri tepki vermesi sonucunda ortaya çikan tepkiler olarak ifade edilebilir. Bu alerjenler arasinda polen, ev tozu akarlari, hayvan tüyleri, gidalar, ilaçlar alerjen olarak karsimiza çikabilecegi gibi içinde bulundugumuz yaz dönemlerinde artan ari alerjileri ve böcek isiriklarini da unutmamak gerekir. Alerjik reaksiyonlar içerisinde en ciddisi, en tehlikelisi ve potansiyel olarak hayati tehdit eden durum anafilaksi yani alerjik sok tablosudur. Çesitli faktörlere bagli meydana gelebilen anafilaksi görülme sikliginda, artan alerjik hastalik sikligina paralel olarak son 10 yilda 7 kattan daha fazla artis oldugu yapilan çalismalarda gösterilmistir” diye konustu.

Arilarin dikkatini çeken renklerden kaçinin

Vücudun hizli bir sekilde bir alerjene asiri tepki göstermesi sonucu anafilaksinin ortaya çiktigini belirten Prof. Dr. Nacaroglu, söyle devam etti: “Anafilakside, bagisiklik sistemimiz bir takim maddeler salgilar. Bunun sonucu olarak da kan basinci düser, solunum güçlügü, bogaz sismesi, dudak veya yüzde sislik, mide bulantisi ve kusma gibi belirtiler ortaya çikar. Bu yüzden anafilaksi acil bir tibbi durumdur ve hemen tedavi edilmelidir. Eger tedavi edilmezse, alerjik sok adi verilen hayati tehlikeli bir durum gerçeklesir ve ölümle sonuçlanabilir. Anafilaksiye karsi önlem almak için alerjenlere maruziyeti önlemek, alerjik reaksiyonlari tetikleyebilecek yiyecekleri veya ilaçlari tüketmemek ve ari böcek sokmalarindan korunmak gibi genel önlemleri almak hayati önem arz eder. Ari alerjisi gibi anafilaksi riski tasiyan bireylerin mutlaka anafilaksi acil eylem planina sahip olmalari ve adrenalin ignesi (adrenalin oto enjektörleri) kullanim bilgisine sahip olmalari gerekir. Ayrica ari alerjisi olan hastalar ilkbahar ve yaz aylarinda arilarin dikkatini çekebilecek renkli kiyafetler giymemeli, elinde açik gidalarla gezmemeli (kola, meyve, seker gibi), parfüm kullanmamalidir.”

Tüm ortak alanlarda adrenalin oto enjektörü bulunmali

Prof. Dr. Nacaroglu, adrenalin oto enjektörlerinin, anafilaksi gibi ciddi alerjik reaksiyonlara yönelik acil müdahalede kullanilan hayati öneme sahip araçlar olduguna isaret ederek, su bilgileri verdi:

“Bu yüzden tüm açik alanlarda ve tesislerde, özellikle alerjen maruziyetinin yüksek oldugu yerlerde adrenalin oto enjektörleri bulunmalidir. Örnegin, tatil bölgelerindeki otellerde, teknelerde, restoranlarda yine alisveris merkezlerinde, stadyum gibi spor salonlarinda ve konser mekanlarinda acil durumlara karsi hazirlikli olmak için adrenalin oto enjektörlerinin bulundurulmasi hayati öneme sahip oldugu unutulmamalidir. Adrenalin enjektörleri, anafilaksi sirasinda hizli ve etkili bir sekilde adrenalin dozunu vermek için tasarlanmis cihazlardir. Bu cihazlar içerdikleri adrenalin dozunu önceden ayarlanmis bir sekilde sunmaktadir. Bu kisinin dogru dozu saglamasini kolaylastirir ve yanlis dozdan kaynaklanan sorunlari azaltir. Ek olarak dogru doz ile anafilaksi semptomlarini hizla kontrol altina alinmasi ve hayati organlarin etkilenmesini önlenmis olur. Çogu hazir enjektör, otomatik olarak igneyi deriye sokar ve adrenalin dozunu enjekte eder. Ayrica genellikle küçük ve tasinabilir boyutlarda olan bu enjektörler, bireylerin her zaman yanlarinda tasiyabilecekleri bir acil durum araci haline gelir. Bu nedenle anafilaksi riski tasiyan bireylerin enjektörü dogru sekilde kullanmayi ögrenmeleri ve her zaman yanlarinda tasimalari önemlidir. Ayrica enjektörün son kullanma tarihine düzenli olarak dikkat edilmesi ve gerektiginde yenilenmesi de önemli oldugu unutulmamalidir. Bütün bu özelliklerinden dolay adrenalin oto enjektörleri, tedavide acil müdahale saglamasi, adrenalin dozunun dogru sekilde verilmesi, kolay ve tasinabilir olmasi nedeniyle ari alerjisi gibi yüksek anafilaksi riskine sahip bireyler için büyük önem tasidigini unutmamak gerekir.”
Kaynak: İHA