Growmach, Tarim Makineleri Sektörünün Referans Fuari Olacak

Informa tarafindan bu yil Antalya Anfas Fuar Merkezi’nde 10-14 Ekim tarihlerinde gerçeklestirilecek Growmach, Traktör, Tarim Makineleri, Ekipmanlari & Teknolojileri Fuari, yerli ve yabanci sektör profesyonellerini bulusturmaya hazirlaniyor.

Growmach, Tarim Makineleri Sektörünün Referans Fuari Olacak
Ekim ayinda gerçeklestirilecek fuar öncesinde Konya’da basin mensuplariyla bir araya gelen Fuar Direktörü Engin Er, kentin tarim makineleri sektöründe önemli bir üretim gücüne sahip oldugunu vurguladi.

Konya, tarim makinelerinde ihracat lideri

Growmach fuarina katilan Türk firmalarinin yüzde 25’inin Konyali sirketlerden olustugu bilgisini veren Engin Er, “Konya tarim makineleri ve ekipmanlari konusunda önemli bir üretim kenti. Bu da hepimiz için gurur verici bir sey. Konya çok fazla ihracat yapan bir sehir. Geçtigimiz yil tarim makinelerinde 2 milyar dolar civarinda bir toplam ihracatimiz var. Bunun 1 milyar dolari tarim makineleri, 1 milyar dolari da traktör tarafinda gerçeklesti. Bu 1 milyarin da çok büyük kismi Konya’dan çikmis durumda” dedi.



180 firma ve 40 ülkeden 15 bin ziyaretçi hedefi

Informa olarak dünyanin en büyük fuarcilik sirketi olduklarini hatirlatan Er, “Antalya’da 22 yildir dünyanin en büyük seracilik fuari olan Growtech’i hayata geçiriyoruz. Geçtigimiz yillarda Growtech’e katilan Konya firmalari bizlerden bir tarim makineleri fuari istedi. Tam bu planlamayi yaparken pandemi çikti ve sonrasinda ise artik dügmeye bastik. Antalya’da 10-14 Ekim tarihlerinde uluslararasi ziyaretçi ve katilimcilarin oldugu tamamen ihracata yönelik tarim makineleri, traktör ve ekipmanlari fuari olan Growmach’i ilk kez gerçeklestirecegiz. Satislarimiz devam ediyor ve çok az yerimiz kaldi. Su anda 180 firma katiliyor, ilk yil için tahmini 40 ülkeden 10-15 bin civari ziyaretçi bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

Ihracat ve inovasyon odakli

Fuardaki yenilikler ve farkliliklar hakkinda da bilgi veren Er, “Türkiye’de her yil 60’dan fazla tarim fuari yapiliyor. Bizim bu fuarlardan farkimiz var. Örnegin, katilimci firma çesitliligini saglayabilmemiz ve daha fazla katilimciya yer verebilmemiz için bir firmaya satilacak alan limiti mevcut. Fuarin ilk gününü VIP ve uluslararasi basin günü ilan ettik. 20 farkli ülkeden gelecek uluslararasi tarim yazarlari dernegine üye olan tarim yazarlari ile birçok ülkeden gelecek yabanci tarim gazetecilerini agirlayacagiz. 3 gün boyunca fuari ziyaret edip röportajlar yapacaklar ve Antalya’daki üretim alanlarini gezecekler. Katilimcilarimiza dijital çözümler sunuyoruz. Growmach Connect Platformumuz sayesinde katilimcilarimiz stantlarini ziyaret eden ziyaretçilerin datasina sahip olabilecek ve fuar sonrasinda da potansiyel alicilari ile gerçek zamanli iletisim ve etkilesim kurabilecekler. Bunun yani sira Farmer100 adli bir proje olusturuyoruz. Yeni teknolojileri kullanacak, tarimda mekanizasyonun verimlilige etkisinin farkinda olan önder çiftçiler ve elbette yeni nesil çiftçilerin bir arada olacagi bir program olacak. Bu tür teknolojileri kullanmak isteyen üreticiler, fuar alaninda olusturacagimiz bir ortamda Farmer100 grubunun bir üyesi olma firsati bulacaklar” seklinde konustu.



Yeni nesil tarim için teknoloji kullanimi önemli

Gelisen teknolojiyle birlikte tüm dünyada tarimda yapay zeka ve otomasyon kullaniminin arttigini söyleyen Er, ülkemizde de verimlilik ve sürdürülebilirlik için yeni nesil tarim uygulamalarinin önemli olduguna dikkat çekti. Son teknoloji makine ve ekipmanlarin tarim sektöründeki üreticilere hem verimlilik hem de tasarruf konusunda avantajlar sundugunu dile getiren Er, “Tarimda teknoloji kullanimi verimliligi artiriyor. Ülkemizde modern tarim uygulamalari konusunda çiftçiler bilinçlenmeli. Her tarimsal isletme, ekilen ürün çesidi, toprak yapisi ve iklim sartlarina göre farkli tarim makinelerine ve teknolojiye ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle otomatik dümenleme sistemi, ilaçlamada dozajlamali sistem ve dronlar gibi araçlarin kullanilmasi yakit, maliyet, is gücü ve zaman tasarrufunun yani sira verimlilik konusunda da çiftçiler için önemli avantajlar sunuyor. Bu yil Growmach fuarinda tarimda yapay zeka ve otomasyon alanlarinda hizmet veren firmalar da son teknolojiye sahip ürünleriyle fuar ziyaretçilerini stantlarinda agirlayacak. Fuar ziyaretçileri son teknolojiye sahip makine, ürün ve ekipmanlari inceleme firsati bulacak” dedi.



Fuar katilimcilari yeni ticari firsatlar yakalayacak

Uluslararasi özellik tasiyan Growmach’in yeni ticari firsatlar olusturmak için önemli bir platform olacagini ifade eden Er, “Informa olarak Türkiye’de uluslararasi bir fuara daha imza atmanin gururunu yasiyoruz. Hem Türk hem de uluslararasi tarim makineleri ve ekipmanlari firmalarinin Growmach’e yogun ilgisi var ve alan satislari çok hizli sekilde devam ediyor. Türk firmalarimizin yani sira uluslararasi önemli üreticiler ve sektörün diger önemli firmalari da fuardaki yerlerini aldi. Tüm firmalar yeni pazarlara ulasacak ve yeni satis baglantilarina imza atarak cirolarini büyütme firsati bulacak. Growmach ile katilimcilarimizi Orta Dogu, Afrika, Balkanlar, Avrupa, Rusya & BDT ülkelerinden sektör profesyonelleri ile bulusturacagiz. Ziyaretçilerimizi son teknolojiler ve yeni ürünlerle bulusturacagiz” ifadelerini kullandi.

Growmach, inovasyon ödüllerine ev sahipligi yapacak

Growmach’ta gerçeklestirilecek etkinlikler arasinda önem verdikleri etkinliklerin basinda Growmach Inovasyon Ödülleri’nin geldigini belirten Er, “Inovasyon ödüllerini Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarim Makineleri ve Mühendisligi Bölümünden Prof. Dr. Hamdi Bilgen’in Jüri Baskanliginda gerçeklestirecegiz. Kendisinin bu alandaki tecrübesi ve alaninda uzman diger jüri üyeleri ile tarim makineleri sektöründe faaliyet gösteren ve yenilikçi ürün olusturan tüm firmalar bu ödüllere basvuru yapabilirler” seklinde konustu.

Tarim makineleri ihracat payinin günümüzde ciddi bir seviyeye ulastigini dile getiren Prof. Dr. Hamdi Bilgen de, “Türkiye artik olgunlasmis olan bu potansiyelini sadece tarim makineleri içinde degil mekanizasyon ögeleri içinde yer alabilecek birçok farkli teknolojileri ortaya koymak için de kullanmaktadir. Bu maksatla Growmach Inovasyon Ödülleri ile Growmach tarim makineleri fuari bu özel alanda bir ilk olmaya hazirlanmaktadir. Türkiye özellikle tropik-subtropik iklim özellikleri ve dört mevsim yapisi sayesinde dünyanin birçok farkli bölgelerinde yapilan tarimsal mekanizasyon süreçlerine katki yapmak adina büyük potansiyele sahip bir ülkedir. Bu sinerjinin ortaya ulusal ve uluslararasi firmalarin katilacagi akademik alanda ve sektörün lider kisilerinden kurulacak inovasyon jürisi en degerli inovasyonlari tarim makineleri sektörüne kazandirilmasinda çok degerli bir rol üstlenecektir. Basta ülkemiz olmak üzere dünya pazarina sayisiz yeni buluslarin ortaya konmasi için haziriz” diye konustu.

Kaynak: İHA