Bakan Koca Açiklamasi 'Beyaz Reformdan Sonra Kamu Görevine Dönen Hekim Sayisi 8 Bini Buldu'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, “Beyaz reformdan sonra kamu görevine dönen hekim sayisi 8 bini buldu” dedi.

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Bestepe’de gerçeklestirilen Cumhurbaskanligi Kabine Toplantisi’nin ardindan basin mensuplarinin sorularini cevapladi. Bir muhabirin Eris varyantina iliskin Türkiye’de risk durumu olup olmadigini sormasi üzerine Koca, “Biliyorsunuz Halk Sagligi Genel Müdürlügümüze bagli referans

laboratuvarlarimiz var. Referans laboratuvarlarimizda sürekli analizler yapiliyor. Omicron’un alt varyantlarini görüyoruz. Bunu uluslararasi kamuoyu ile de paylasiyoruz. Ortak bir platform var ve biz aktif üyelerinden biriyiz. Ama Eris varyantina henüz rastlanmadi. Vatandaslarimizin tedirgin olmasini gerektiren hiçbir durum söz konusu degil. Eski günlere dönmek gibi bir durum asla söz konusu degil. Vatandasimiz müsterih olsun. Su an gördügümüz hiçbir varyantin virülansi yani hasta etme gücü, Omicron’dan daha yüksek degil. Onun için asla endiseye mahal yok. Gripten nasil korunuyorsak ayni sekilde korunacagiz. Kalabalik ortamlarda

yasli ve kronik hastalarimiz gripten kendilerini nasil korumalari gerekiyorsa ayni sekilde korumaya devam edecekler. Hastalik belirtisi olanlar da maskesini takarak veya mümkün mertebe baskalariyla temasi en aza indirerek gündelik hayatlarina devam etmeliler. Yeni bir asilama dönemi ise söz konusu degil” ifadelerini kullandi.

“Bu yilin agustos ayina kadar istifaen ayrilan uzman hekim sayisi bin 200 kisi”

Kamu hastanelerinde hekim istifalarinda artis oldugu iddialarini ise Koca, su sekilde degerlendirdi:

“Beyaz reform öncesi yani 2018, 2019 ve 2020 yillarinda ortalama kamuda istifaen ayrilan uzman sayisi ortalama bin 500 kisiydi. 2022 yilinda ise agustos ayinda beyaz reform devreye girmeden önce ise yani geçen yilin ilk sekiz ayinda istafen ayrilan hekim sayisi 2 bin kisiydi. Bu yilin agustos ayina kadar ilk sekiz ayinda ise istifaen ayrilan uzman hekim sayisi bin 200 kisi. Yani beyaz reformdan sonra bu yil yüzde 40 oraninda istifalar azaldi. Geçen yila göre beyaz reform sonrasi istifalardan bahsediyorum. Bu istifalarin da hepsi yurt disina gitmedi. Bu istifalarin bir kismi yandal uzmanligi, bir kismi üniversite kadrolarina geçis, bir kismi muayenehane açma amaçli, bir kismi da özel sektörde saglik kurulusunda çalismak üzere ayriliyor. Aslinda saglik hizmet sunumuna katkilari baska mecralarda devam ediyor. Özetle tüm istifa edenler yurt disina gitmiyor. Beyaz reformdan sonra kamu görevine dönen hekim sayisi ise 8 bini buldu. Özel sektörden devlete, muayenehaneden kamuya geçis, üniversitelerden bahsetmiyorum, sadece Saglik Bakanligi’nin saglik kuruluslarina geri dönen 8 bine yakin hekim oldu. Görevlerine de fiilen basladilar. Yani kamuya dönüs oldukça fazla. Bundan hiçbir endisemiz olmasin.”

“Piyasadan çekilen organ nakli ilacinin piyasada bes ayri esdeger etkin maddeli üretilmis versiyonu var”

Bazi kritik ilaçlarin bulunamadigina yönelik iddialara da deginen Koca, “Organ nakliyle ilgili bir ilacin piyasadan çekilme haberi var. Evet, ilgili firma bundan böyle ilaci temin edemeyecegini ifade ederek ülke pazarindan ayrildi. Fakat o ilacin piyasada bes ayri esdegeri, esdeger etkin maddeli olarak üretilmis versiyonu var. Söz konusu muadil ve ülkemizde ruhsatli ilaçlardan ikisi de yerli üretim. Dolayisiyla bu anlamda bir sorun olmayacak. Pazardan çekilen firma tamamen rekabeti sürdüremedigi için çekiliyor. Son dönemde bu ilaca üç defa zam yapildigi halde bu karari aldilar. Ancak bes tane es deger ilaç var piyasada. Sorun yasanmayacak. Bu piyasadan çekilmenin kasitli olmadigina inanmak istiyorum. Ayrica kimse kendisini küresel ilaç sirketlerinin sesi konumunda görmemeli. Ülkemizin ilaç sektörü bu tür emrivaki islere mahal vermeyecek kadar iyi durumda. Kimse endise etmesin” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA