AKIB'den Agustos Ayinda 1,44 Milyar Dolarlik Ihracat

Akdeniz Ihracatçi Birlikleri (AKIB), agustos ayinda 1 milyar 446 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirirken, Romanya, Fransa, Hollanda, Cezayir, Suudi Arabistan ve Yunanistan pazarlarinda atilim yapti. Agustos ayinda en güçlü performansi kimya, demir-çelik ve hububat, bakliyat sektörlerinde elde eden AKIB, söz konusu dönemde ülke ihracatina yüzde 7,8’lik katki sagladi.

AKIB'den Agustos Ayinda 1,44 Milyar Dolarlik Ihracat
AKIB Koordinatör Baskani R. Onur Kiliçer, dünya ekonomisinin üretim ve ticaret hacminde durgun bir seyir izledigini ve emtia fiyatlarinda ciddi düsüsler yasandigini belirterek, bu gelismelerden bölge ihracatinin da negatif etkilendigini söyledi.

Küresel arenadaki tüm olumsuzluklara ragmen ihracat hedeflerine ulasilmasi için gayret gösterdiklerini dile getiren Kiliçer, bir yandan ana pazarlardaki etkinliklerini güçlendirmek, diger taraftan da yeni pazarlar bulmak için çok yönlü çalismalar sürdürdüklerini belirtti.



“Dogru zamanda dogru finansman modellerinin hayata geçirilmesi büyük hedeflerin kilidini açacaktir”

Ihracatta hedeflere ulasabilmek için uygun finansmanin hayati önem tasidigini vurgulayan Kiliçer, son dönemde artan finansman ihtiyaçlarinin karsilanmasi için yapilan hamlelerin olumlu etkilerini en kisa zamanda görmeyi umut ettiklerini söyledi.

Kiliçer, Türkiye Ihracatçilar Meclisi’nin (TIM) liderliginde geçen ay 11 bankanin 1 milyar dolar hacimli kredi paketini devreye almasinin üretimde sürdürülebilirligi saglamak ve katma degerli ihracati artirmak adina büyük faydalar saglayacagini belirtti.

Dogru zamanda, dogru finansman modellerinin hayata geçirilmesinin büyük hedeflere ulasmanin kilidini açacagini ifade eden Kiliçer, “Paket çerçevesinde ihracatçi firmalar azami 5 milyon dolar veya 100 milyon TL’ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden yararlanabilecekler. Ihracatçilarimiz, rotatif veya taksitli kredi seçeneklerinden birini tercih edebilecekler. Paketin sartlara göre genisletilmesini, daha çok ihracatçimizin uygun kosullu kredi ile bulusmasini umuyoruz. Ihracat artisimizi sürdürülebilir sekilde devam ettirmemiz ve küresel pazarlardaki kazanimlarimizi koruyabilmemiz için basta finansman alaninda olmak üzere ihracati gelistirici ve destekleyici düzenlemelerin artarak devam etmesini bekliyoruz. Yesil dönüsüm konusunda bankalarla farkli finansman mekanizmalarinin gelistirilmesi ve hayata geçirilmesi en önemli ihracat pazarimiz olan Avrupa Birligi’nde kazanimlarimizi korumamiza ve rekabetçiligimizi güçlendirmemize imkân saglayacaktir” dedi.



“En çok ihracat yaptigimiz sektörler kimya, demir-çelik ve hububat-bakliyat”

AKIB’in İçel, Adana, Kayseri, Hatay ve Karaman illeri basta olmak üzere birçok ilden ve sektörden 25 bini askin üyesiyle zorlasan sartlara ragmen “Ihracatla Yükselen Türkiye” vizyonuna güçlü destegini sürdürdügünü dile getiren Kiliçer, “Agustos ayinda AKIB bölgesinden ülkemize 1 milyar 446 milyon dolar döviz kazandirdik. Türkiye’nin agustos ayinda 21 milyar 619 milyon dolarlik ihracatina yüzde 7,8 oraninda destek veren Birligimiz, en güçlü performansi kimya, demir-çelik ve hububat, bakliyat sektörlerinde elde ederken Romanya, Fransa, Hollanda, Cezayir, Suudi Arabistan ve Yunanistan pazarlarinda ihracat hacminde anlamli artislara imza atti” diye konustu.

AKIB’in çatisi altindaki 8 ana birligin agustos ayindaki performansini degerlendiren Kiliçer, sunlari söyledi:

“Yilin 8’inci ayinda en fazla ihracati, 537,5 milyon dolar deger ile Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Ihracatçilari Birligimiz gerçeklestirdi. Akdeniz Demir ve Demir Disi Metaller Ihracatçilari Birligimiz, 297,2 milyon dolar deger ile ikinci, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligimiz 218,6 milyon dolar deger ile üçüncü sirada yer aldi. Yine agustos ayinda Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligimiz 94,6 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdi. Akdeniz Mobilya, Kâgit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligimiz 90,3 milyon dolarlik, Akdeniz Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligimiz 79,5 milyon dolarlik, Akdeniz Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligimiz 30,8 milyon dolarlik, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligimiz 24,8 milyon dolarlik ihracat degerleri elde ettiler.”

En fazla ihracat Hollanda, Irak ve Ispanya’ya

Türkiye’nin ve Akdeniz’in üretim gücünü Avrupa, Orta Dogu, Bagimsiz Devletler Toplulugu ve Afrika ülkeleri basta olmak üzere tüm dünya pazarlarinda en iyi sekilde degerlendiren AKIB’in agustos ayindaki ihracatini ülkelere göre degerlendiren Kiliçer, söyle devam etti:

“AKIB olarak agustos ayinda en fazla ihracati yüzde 110 artis ve 146,6 milyon dolar deger ile Hollanda’ya gerçeklestirdik. Irak 134,3 milyon dolar degerli ile ikinci, Ispanya 79,5 milyon dolar deger ile üçüncü sirada yer aldi. Ihracat hacmini en fazla artirdigimiz ülkeleri inceledigimizde ise yüzde 173 artis ve 71,3 milyon dolar deger ile Romanya, yüzde 124 artis ve 64,9 milyon dolar deger ile Fransa, yüzde 110 artis ve 146,6 milyon dolar deger ile Hollanda ilk üç sirayi olusturdu. Bu ülkeleri yüzde 96 artis ve 32,6 milyon dolar deger ile Cezayir, yüzde 57 artis ve 25,4 milyon dolar deger ile Suudi Arabistan, yüzde 57 artis ve 16,3 milyon dolar deger ile Yunanistan takip etti.”

AKIB Koordinatör Baskani R. Onur Kiliçer, 2023 yili Ocak-Agustos aylari arasinda 9 milyar 774 milyon dolar ihracat degerine erisildigini, son 12 aylik dis satim performansinda ise 15,68 milyar dolar seviyesine ulasildigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA