Uzmanindan Menopozun Baslica 10 Belirtisi Hakkinda Açiklama

Ortalama menopoz yasinin bati toplumlarinda 50-51 iken, ülkemizde 47-49 yas civarinda oldugunu belirten Op. Dr. Timur Ugurlu, menopoz döneminde olan kadinlarin bedensel ve ruhsal sagliginin nasil korunmasi gerektigi hakkinda bilgi verdi.

Uzmanindan Menopozun Baslica 10 Belirtisi Hakkinda Açiklama
Menopoz, düsük hormon seviyeleri nedeniyle adet dönemlerinin durdugu zaman olarak biliniyor. Bu durum genellikle 45 ila 55 yaslari arasinda gerçeklesirken, yumurtaliklarin veya rahmin alinmasi ile, kemoterapi gibi kanser tedavilerinin ardindan veya genetik bir nedenden dolayi daha erken de olabiliyor. Bir kadinin hayatinda en önemli dönüm noktalarindan olan menopoz birçok endiseyi de beraberinde getiriyor. Kadin hayatinin dogal evrelerinden biri olarak düsünülmesi gereken menopozun, tedavisi mümkün olmayan sorunlarin yasandigi, yaslanmanin baslangici olarak görülmesi bu süreci zorlastiriyor. Memorial Antalya Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Bölümü’nden Op. Dr. Timur Ugurlu menopoz döneminde olan kadinlarin bedensel ve ruhsal sagliginin nasil korunmasi gerektigi hakkinda bilgi verdi.

“Erken menopoz aile kurmamis kadinlar için önem tasiyor”

Menopozun kadinlarda adet kanamalarinin kesilmesi anlamina geldigini belirten Op. Dr. Timur Ugurlu, “Ortalama menopoz yasi bati toplumlarinda 50-51 iken, ülkemizde 47-49 yas civarindadir. Menopozun 40 yasindan önce olmasina “prematür menopoz”; 45 yasindan önce olmasina ise “erken menopoz” adi verilir. Her iki durum da normal degildir. 50’li yaslarda görülen menopoz dogal bir süreç olarak degerlendirilirken, erken menopoz tedavi edilmesi gereken bir durum olarak ele alinmalidir. Bu nedenle erken menopoz özellikle ailesini tam olusturamamis, çocuk yapma planlarini gerçeklestirememis kadinlar için önem tasimaktadir. Çünkü son yillarda çocuk sahibi olma yasi 40’li yaslara kadar ilerlemistir” sözlerine yer verdi.

Menopozun belirtileri

Op. Dr. Timur Ugurlu, menopozun belirtileri ise su sekilde siraladi: “Adet kanamalarinda düzensizlik ve adet kesilmesi, Ates basmalari, terleme. Birliktelik esnasinda genital kuruluk hissi, agri ve kanama. Gece terlemelerinin bir sonucu olabilecek ve gün boyunca kendinizi yorgun ve sinirli hissetmenize neden olabilecek uyku güçlügü. Kalp çarpintisi. Normalden daha kötü olan bas agrilari ve migrenler. Kas agrilari ve eklem agrilari. Degisen vücut sekli ve kilo alimi. Kuru ve kasintili cilt dahil olmak üzere cilt degisiklikleri. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlari.”

“Menopoz kalp hastaliklarini beraberinde getirmesin”

Bunlarin menopoz sürecinin gözle görülür belirtileri oldugunu belirten Ugurlu, “Uzun süreçte menopoz öncesi dönemde yumurtaliktan üretilen östrojen hormon eksikligine bagli olarak, kadin vücudunda bir takim sorunlar olusabilir. Bunlarin basinda osteoporoz (kemik erimesi) gelir. Östrojen hormon eksikliginin yol açtigi bir diger sorun kalbi ve beyni besleyen damarlarda tikaniklik ve daralma ihtimalinin artmasidir. Menopoz sonrasi dönemde kadinlarda kan yaglarinda da olumsuz degisiklikler olusmakta; kolesterol ve trigliserid düzeyleri yükselmektedir. Bu degisiklikler, kalp krizi ve inme (felç) riskinin artisina neden olmaktadir” ifadelerine yer verdi.

“Ruhsal degisiklikler ortaya çikabilir”

Bu bedensel degisikliklerin yani sira; azalan hormonlar etkisi ile birtakim ruhsal degisiklikler de ortaya çikabildigini belirten Ugurlu, açiklamasini su sözlerle sürdürdü: “Özellikle menopoz sürecine kendini hazirlamamis, dogru danismanlik almamis kadinlarda adetlerin kesilmesi ile depresyona kadar varabilen ruhsal degisiklikler ortaya çikabilir. Kimi kadinlarda içe kapanma, aglama ataklari, çabuk sinirlenme, yorgunluk, cinsel isteksizlik, dikkat bozukluklari ve unutkanlik belirtileri görülebilir. Menopozdaki kadinlarin öncelikle etrafli bir aile öyküsü alinmali ve özellikle hormon tedavisinin verilmesi için sakinca olusturacak durumlar belirlenmelidir. Jinekolojik muayene sonrasinda ultrason ile rahim ve yumurtaliklar degerlendirilmelidir. Smear testi, kan sayimi ve yag yaglari testleri, karaciger, tiroid, kalp ve böbrek fonksiyonlarinin degerlendirilmesi, meme inceleme testleri ve kemik erime testleri yapilmasi gereken diger testler olarak siralanabilir.”

“Genis bir degerlendirme sonrasinda tedavi belirlenmeli”

Menopoz tedavisi sadece ilaç tedavisi olarak görülmemeli, hastaya yeterli zamanin ayrilmasi uyarisinda bulunan Ugurlu, “Çünkü çogu kez menopoz dönemine giren kadin ruhsal sorunlarini rahatlikla paylasamaz, saklamak ister. Bu durum kadini ruhsal olarak olumsuz etkilerken, tedaviye devamini engelleyebilir. Menopoz tedavisi; bitkisel ya da ilaç seklinde hormon tedavileri, osteoporoz (kemik erimesi) tedavisi, düzenli egzersiz ve dengeli beslenme, psikolojik destek ile sorunlarin çözülmesi olarak 4 grupta ele alinir. Hangi tedavi yöntemlerinin seçilmesi gerektigine çerçeveli bir degerlendirme sonrasinda hasta ile birlikte karar verilmelidir” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA