Ticaret Bakani Bolat Açiklamasi ''Japonya Ile Ticaret Hacmimizin Yil Sonu 6 Milyar Dolara Ulasacagina Inaniyoruz''

Ticaret Bakani Prof. Dr. Ömer Bolat, ’’Iki ülke arasindaki karsilikli ticaretin 5 milyar dolari asmasindan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu sene sonunda da 6 milyar dolara ulasacagimiza inaniyoruz. Iki ülke arsindaki ticaret ve yatirim alanlarindaki isbirligini tesvik etmek için daha önce kurulmus olan Türkiye-Japonya Ticaret ve Yatirim Zirvesi’ni, mümkün olan en kisa sürede Tokyo’da gerçeklestirme kararini aldik’’ dedi.

Ticaret Bakani Bolat Açiklamasi ''Japonya Ile Ticaret Hacmimizin Yil Sonu 6 Milyar Dolara Ulasacagina Inaniyoruz''


Ticaret Bakani Prof. Dr. Ömer Bolat, Japon Dis Ticaret Teskilati (JETRO) tarafindan düzenlenen Japonya-Türkiye Is Forumu’na katildi.

Forum öncesi Ticaret Bakani Prof. Dr. Ömer Bolat ile Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakani Yasutoshi Nishimura arasinda bir görüsme gerçeklestirildi.

Görüsme sonrasinda Türkiye ile Japonya arasinda ticaret, yatirim, ekonomik is birligi konularini içeren ortak deklarasyon imzalandi.

Bakan Bolat imza töreninde söyle konustu:

’’Iki ülke arasindaki karsilikli ticaretin 5 milyar dolari asmasindan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu sene sonunda da 6 milyar dolara ulasacagimiza inaniyoruz. Iki ülke arsindaki ticaret ve yatirim alanlarindaki isbirligini tesvik etmek için daha önce kurulmus olan Türkiye-Japonya Ticaret ve Yatirim Zirvesi’ni, mümkün olan en kisa sürede Tokyo’da gerçeklestirme kararini aldik. Ülkemizdeki deprem felaketinden sonra durmus olan Japonya-Türkiye Ekonomik Ortaklik anlasmasini müzakerelerine teknik düzeyde yeniden baslama karari aldik. Her iki ülkeye dengeli ticarete hizmet edecek sekilde kapsamli görüsmeler yeniden baslayacak."

"6 Subat’ta yasadigimiz büyük deprem felaketinden sonra dost ve müttefik Japonya’nin gönderdigi yardimlar için kendilerine mütesekkiriz" diyen Bakan Bolat, "Depremde zarar gören sehirlerin yeniden insa sürecine dair olabilecek is birligi konularini ele aldik. Ayrica iki ülke arasinda Afrika, Orta Dogu ve Orta Asya’da yatirimlar noktasindaki is birligi imkanlarini, Ukrayna’daki savasin bitimiyle beraber yeniden imar çalismalarinda; Japonya ile Türkiye arasinda finans, teknoloji ve yatirim is birligi yapilmasi basliklarini ele aldik.

Avrupa’daki yesil dönüsüm çalismalari konusunda iki ülke arasindaki finans is birligini, iki ülke arasindaki karsilikli is ortamlarinin iyilestirilmesi konusunu, bölgesel ve küresel konularda ikili is birligine dair firsatlarin degerlendirilmesi konusunda yapici görüs alisverisinde bulunduk" ifadelerini kullandi.

"Yeniden imar çalismalarini Japonya olarak aktif bir sekilde katilmak istiyoruz"

Iki ülke arasindaki is birligine deginen Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakani Yasutoshi Nishimura, ’’Ticaret Bakani Ömer Bolat’a çok tesekkür ediyorum. Görüsmemizde ticaret, yatirim ve ekonomik iliskilerimizi konustuk. Stratejik müttefiklik düzeyine gelmek için ikili ekonomik iliskilerimizi daha da güçlendirmek mecburiyetindeyiz. 6 Subat depremlerinde hayatini kaybedenlere ve yakinlarina bassagligi diliyorum. Yeniden imar çalismalarini Japonya olarak aktif bir sekilde katilmak istiyoruz. Bugün ticaret ve yatirimin gelismesi için ekonomik ortaklik anlasmasi müzakerelerinin hizlanmasi hususunda fikir birligine ulastik. Türk sirketlerin Afrika kitasi ve Orta Asya gibi bölgelerde çok aktif oldugunu biliyorum. Ayni zamanda Ukrayna’nin yeniden imar çalismalarinin da ikili is birliklerimizin gelismesi hususunda görüsmeler yaptik’’ dedi.

Kaynak: İHA