Serbest Piyasada Findik Fiyatlari Yükselme Egilimine Girdi

Giresun’da findik hasatini bitirip kurutma telasina düsen findik üreticilerini hem rekolte hem de serbest piyasada olusan fiyatlar memnun etmezken, tüm olumsuzluklara ragmen son dönemde serbest piyasada yükselmeye baslayan findik fiyatlari gelecege dair umutlari arttiriyor.

Serbest Piyasada Findik Fiyatlari Yükselme Egilimine Girdi
Giresun’da bahçelerindeki findigi toplayan üreticiler, kirsal alanda havanin nemli olmasi ve çimenlik alanda findigin zor kurumasi sebebiyle sahile indi. Sahil boyu kaldirima serdikleri findiklari kurutmaya çalisan üreticiler geçen yila göre rekoltenin az oldugu gibi serbest piyasada da findik fiyatinin düsük oldugunu ifade etti.

Giresun’un Yagmurca köyünden sahile findik kurutmaya inen üreticilerden Minire Aksu, bu sene findik masraflarini karsilayamadiklarindan endise duyduklarini kaydederek “Findik iyi görünüyordu ancak hasat öncesi dolu yagisi ve ardindan asiri sicaklar findigin bir anda dökülmesine neden oldu. Dalda findik kayboldu. Olan findik için bahçeye girdigimizde 700 liradan yevmiye alan bir isçi bir çuval findik toplayamiyor. Bu da kendi masrafini çikaramadigi anlamina geliyor. Bunun yani sira gübresiydi, bahçe alti temizlemesiydi, patoz parasiydi derken, suan serbest piyasadaki fiyattan findik satarsak masrafini kurtaramaz durumdadir" dedi.



Rekolte de düsük, serbest piyasada fiyatta düsük

Tekke köyünden Yeter Özcan ise “Bizim yamaç olan arazilerimizde findik toplamak oldukça zor. Çogu arazilerimizde araç yolu olmadigi için bir de tasima masrafi bulunuyor. Bizim arazilerimizdeki findik hasadi her haliyle maliyet üstüne maliyetli oldugundan bugünkü fiyatlardan memnun olmamiz mümkün degil. Suanda birakin findiktan gelir elde etmek kendi maliyetini karsilamamasindan endise duyuyoruz” diye konustu.



Serbest piyasada findik fiyati yükselme egiliminde

Serbest piyasada findik fiyatlarinin yükselme egiliminde oldugunu ifade eden findik pazari esnaflarindan Mustafa Kankaya ise “Tarim ve Orman Bakanligi’nin tahmini rekolte açiklamasinin yapmasinin ardindan findik bahçelerinde yüzde 20 civarindan bir dökülme yasandi. Bu da rekoltede ciddi anlamda görülmektedir. Serbest piyasada 78 liradan baslayan findik alimlari bugün itibariyla 84-85 liraya kadar yükseldi. Yani TMO’nun açikladigi fiyati buldu ve geçiyor diyebiliriz. Serbest piyasada findik fiyati haliyle arz ve talebe göre olusmakta. Buna göre, açiklanan rekolteden düsük oldugunu göz önüne alacak olursak serbest piyasada findik fiyatlarinin yükselme egiliminde oldugunu söyleyebiliriz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA