Pamukkaleli Kadinlar Üretim Için El Ele Verecek

Pamukkale Belediyesi, Pinarkent Mahallesinde metruk halde bulunan eski belediye binasini, kadinlarin üretime kazandirilmasi için merkez haline dönüstürdü.

Pamukkaleli Kadinlar Üretim Için El Ele Verecek


Pamukkale Belediyesi’nin kadinlara yönelik hazirladigi en büyük projelerden biri olan “Pamuk Eller Üretiyor” projesi çerçevesinde kadinlar Pinarkent’teki merkezde uygulamali egitimlere basladi.

Pinarkent Mahallesi’nde bulunan metruk belediye binasi kadinlarin üretime kazandirilmasi hedefiyele hizmet vermeye basladi.

Pamukkale ilçesinde geleneksel yöntemler ile tarimsal üretim yapan dezavantajli kadinlarin ürettikleri ürünlerine katma deger kazandirilmasi amaciyla Pamukkale Belediyesi önderliginde GEKA destegiyle yürütülen ‘Pamuk Eller Üretiyor’ projesinde kadinlar uygulamali egitimlere bu merkezde basladi.



Pamukkale Kadin Üretim Merkezi (PAKÜM) olusturulacak

Ilk egitimlerini Pamukkale Kent Konseyi ve Pamukkale Belediyesi Fikir Üretim Merkezinde alan kadinlar, binada çalismalarin bitmesiyle birlikte merkezde endüstriyel mutfak ve uygulama egitimlerine basladilar. “Pamuk Eller Üretiyor” projesi çerçevesinde kadinlar, yenilikçi pazarlama yöntemleri ve e-ticaret gibi konularin yani sira ürün senaryosu, sosyal medya dili, kurumsal kimlik kazanma ve katma degeri yüksek ürün elde etme konularina egitimler aliyor. Egitimlerin sonunda, kadin kooperatifi kurularak, Pamukkale Kadin Üretim Merkezi PAKÜM olusturulacak. Yaklasik 60 kadinin egitim aldigi proje çerçevesinde , Pamukkale Belediyesi üretilen ürünlerin satisi kisminda da kadin katilimcilarin destekçisi olacak. Öte yandan ayni binada bölgenin en büyük ihtiyaçlarindan biri olan kres de hizmet vermeye basladi.



Kursiyerlerden tesekkür

Pamukkale Belediyesi önderliginde yürütülen Pamuk Eller Üretiyor projesi çerçevesinde egitimlere katilan kadinlarin hem egitimlerden hem de Pinarkent’teki tesisten çok memnun. Kursiyerlerden Sengül Gülten, kendisi gibi ev hanimi olan kadinlarin üretime ve ekonomiye daha çok katki verebilmesi açisindan bu projenin çok önemli oldugunu dile getirdi. Gözlerli Teslime Gül Aca da “Burada Pamukkale Belediyemizin verdigi Pamuk Eller kursuna geliyorum. Birçok konuda egitim aliyoruz. Genelde ev hanimiyiz. Burada kresimizde var. Çocuklarimizi da getirebiliyoruz. Ne yapabiliriz ne üretebilir diyerek bu kursa geldik. Insallah ilerleyen zamanda dersler bittiginde üretime ekonomiye katkida bulunabiliriz. Kurslarda sagliktan, üretime birçok konuda egitimler aliyoruz. Pamukkale Belediyesi’ne ve baskanimiz Avni Örki’ye çok tesekkür ediyorum” dedi.



Kursiyer Mehpare Tahta ise "Bu programa katildigim için çok mutluyum. Önce gida, ziraat mühendislerimizden, uzmanlardan egitimlerimizi aldik. Sonrasinda gastronomi hocamizla mutfakta pratik egitimlere basladik. Üretim asamasina geçmek üzereyiz. Ar-ge çalismalarina geçecegiz. Bunlarin yaninda burada yeni arkadasliklar kazandik. Bir aile gibi olduk. Herkesi böyle programlara katilmaya davet ediyorum. Öncelikle her türlü imkâni bize saglayan Avni Örki’ye, egitim veren uzmanlarimiza çok tesekkür ediyorum” diye konustu.

Merkezde Pamukkaleli kadinlara egitimi veren Gastronomi Egitmeni Nusret Ercan Senlikçi ise “Egitimlerde kursiyerlerimize Denizli’de üretilen ürünlerle nasil katma deger saglayabiliriz, nasil satisini yapabiliriz bunlari gösteriyoruz. Ayrica, Ada çayli makarna, lavantali makarna gibi çesitlerle ar-ge çalismalari yaparak yeni ürünler çikarmaya çalisiyoruz. Bugünkü dersimizde yerel ve yabanci makarna çesitleriyle çalismalar yaptik. Önümüzdeki derste çay, kahveler için soguk ve sicak halleriyle ilgili çalismalar ile kurabiye çesitleriyle ilgili dersimiz olacak. Çesitli tatlilari da ilave ederek çalisma alanimizi gelistirecegiz. Ayva yapraklarindan çay üretilmesini, paketlenmesini ve satisini ögretecegiz. Ilerleyen zamanlarda kooperatif gibi çalismalar olursa güzel paralar kazanabilirler. Bu imkâni saglayan Pamukkale Belediye Baskani Avni Örki’ye çok tesekkür ediyorum” dedi.



“Gerçek bir yasam ve kültür merkezi olacak”

Pinarkent’teki binanin bir kültür, gelisim merkezi haline dönüstürülmesini hedeflediklerini ve bu sayede “Pamuk Eller Üretiyor Projesi”ni faaliyete geçecegini ifade eden Pamukkale Belediye Baskani Avni Örki, “Pamuk Eller Üretiyor projemizle tarim alaninda kendini gelistirmek isteyen, yetistirilen tarim ürünlerinin kurutulmasi, paketlenmesi, farkli aromatik tatlar ortaya koyulmasi bu ürünlerin uluslararasi piyasaya pazarlanmasi konusunda egitim alan kadinlarimizla bir kadin kooperatifi kuracagiz. Pamukkale Kadin Üretim Merkezi PAKÜM ile projemizin sürekliligini saglayarak, kadinlarimiza farkli vizyonlar sunmayi planliyoruz. Kadinlarimiza elde ettikleri ürünlerin satisiyla ilgili de destek verecegiz. Pinarkent’teki bu merkezimizde bulunan binamiz 2 katli ve genis bir alana sahip. Merkezimiz, bölge halkimizin talepleri ve ihtiyaçlari istikametinde çesitli kurslarin, etkinliklerin düzenlenebildigi bir yer haline gelevcek. En önemlisi de merkezimizde bir kresimiz var. Egitimlere gelen kadinlarimiz çocuklarini nereye birakacagim derdiyle ugrasmayacak. Kres de çocuklarimiz oyun oynayarak ögrenirken, annelerimiz de egitimlerine gönül rahatligi ile devam edebiliyor. Tesisimizde çok küçük islerimiz kaldi ancak bunlar egitimlerin baslamasina engel degil. Pamuk Eller Üretiyor projesi çerçevesinde yaklasik 60 kadinimiz endüstriyel mutfak ve uygulama egitimlerine çocuklariyla gelerek, egitimlerine devam ediyorlar. Burasi sadece Pinarkentliler’e degil tüm çevre mahallelere hitap eden, mahalle konagi mantiginin da ötesine tasinmis bir sosyal tesis. Bir anlamda mini bir kültür merkezi gibi hizmet verecek olan merkezimiz hayirli ugurlu olsun” diye konustu.

Kaynak: İHA