Eski Avcilar Belediye Baskani Handan Toprak Benli Tahliye Edildi

Avcilar Belediye Baskani oldugu dönemde ihaleye fesat karistirdigi iddia edilen Handan Toprak Benli ile 26 diger sanigin yargilanmasina baslandi. Mahkeme ara kararinda, Handan Toprak Benli’nin de aralarinda bulundugu 4 tutuklu sanigin tahliyesine karar verdi.

Eski Avcilar Belediye Baskani Handan Toprak Benli Tahliye Edildi
Avcilar Belediye Baskani oldugu dönemde ihaleye fesat karistirdigi iddia edilen eski Avcilar Belediye Baskani Handan Toprak Benli ile 26 diger sanigin yargilanmasina baslandi. Küçükçekmece 6. Agir Ceza Mahkemesi’ndeki durusmaya, aralarinda Erkan Karaaslan ve Handan Toprak Benli’nin de bulundugu 4 tutuklu sanik ile bir kisim tutuksuz sanik ve avukatlari katildi.

Durusmada savunmasi sorulan tutuklu sanik Handan Toprak Benli, 2014-2019 yillari arasinda Avcilar Belediye Baskani olarak görev yaptigini ifade ederek, iddianamede kendisine 2014, 2015, 2016 yillarina ait olan ihaleye fesat karistirmak ve ihaleyi alanlarla örgüt seklinde hareket etmek ile suçlandigini açikladi.

Benli, yasaya göre bütün görev ve sorumluluklarini yerine getirdigini söyleyerek, “Belediyenin üst yöneticisi olarak, suçlama konusu yapilan 2014, 2015, 2016 tarihlerinde yapilmis 6 ihalede ne ihaleyi yapan, ne ihale yetkilisi, ne harcama yetkilisi, ne gerçeklestirme yetkilisi ne de onaylayanlardan degilim. Ihalenin hiçbir sürecinde dahil degilim, imzam ve onayim yoktur. Benim, hiç kimseye su veya bu sekilde ihale konusunda yönlendirme yapmadigim, talimat vermedigim dosya çerçevesinde açikça görülmektedir” seklinde savunma yapti.

Benli savunmasinin devaminda, yasantisinin seffaf oldugunu ve devletin malini gözü gibi korudugunu söyleyerek adaletin tecelli edecegine inandigini ifade etti.

Durusmada savunma yapan diger saniklar da, suçsuz olduklarini söyledi.

Sanik savunmalarinin ardindan ara kararini açiklayan mahkeme heyeti, tutuklu saniklar Handan Toprak Benli, Erkan Karaarslan, Burçin Baykal ve Mücahit Dogan’in savunmalarinin alinmis olmasi, mevcut delil durumu, atili suçlarin vasif ve mahiyetinin degisme ihtimali ve tutuklulukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak tahliyelerine karar verdi. Durusma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

Olayin geçmisi

Küçükçekmece Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan yürütülen sorusturma çerçevesinde, ‘kamu kurum veya kuruluslarinin ihalesine fesat karistirmak’, ‘ihaleye fesat karistirmak’ ve ‘suç islemek amaciyla kurulan örgüte üye olma’ suçlarindan aralarinda Avcilar Belediyesi görevlilerinin de bulundugu 27 süpheliye yönelik 1 Nisan 2022 tarihinde operasyon yapilmisti. Operasyon çerçevesinde Mali Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü tarafindan 27 kisi gözaltina alinmisti. Aralarinda eski Avcilar Belediye Baskani Handan Toprak Benli’nin de bulundugu 21 süpheliden 11’i tutuklanirken, 10 süpheli ise adli kontrol sartiyla serbest birakilmisti. Olaya iliskin Küçükçekmece Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan hazirlanan iddianamede, sanik Erkan Karaarslan’in lideri oldugu suç örgütünün haksiz menfaat saglamak için kamu görevlilerine rüsvet veya komisyon verdigi, kamu görevlilerini tehdit ederek veya santaj yaparak haksiz menfaat saglamayi da yöntem olarak kullandigi açiklanmisti. Örgütün belediyelerde yapmis olduklari isler nedeniyle elde ettikleri tüm verileri kamu görevlilerinin aleyhine santaj olarak kullandigi ayrica haksiz menfaat saglamak için göstermelik dosya yaptigi veya açiktan para aldigi da iddianamede anlatilmisti. Örgütün menfaatleri saglama noktasinda zorluk yasadiginda belediye görevlilerini tehdit ettiginin tespiti de iddianamede belirtilmisti. Bir kisim süphelilerin örgüte haksiz menfaat saglamak için belediyelere gerçekte herhangi bir hizmet vermedikleri halde göstermelik ve kurgulanmis sekilde dosya hazirladigi, sahte belgeler düzenledigi ve bu sahte belgeler ile hizmet verilmis sekilde gösterdikleri ifade edilen iddianamede, saniklar hakkindaki suçlamalarin somut delillerle belirlendigi kaydedilmisti. Hazirlanan iddianame kapsaminda Erkan Karaaslan’in ‘suç islemek amaciyla örgüt kurma veya yönetme’, ‘ihaleye fesat karistirma’, ‘görevi kötüye kullanma suçuna azmettirme’, ‘zincirleme sekilde resmi belgede sahtecilik’ ve ‘zincirleme sekilde özel belgede sahtecilik’ suçlarindan 62 yildan 185 yil 6 aya kadar hapis cezasina çarptirilmasi istenmisti. Sanik Handan Toprak Benli’nin ise ‘örgüte üye olmamakla birlikte yardim etmek’, ‘ihaleye fesat karistirma’, ‘görevi kötüye kullanma’, ‘zincirleme sekilde resmi belgede sahtecilik’ ve ‘zincirleme sekilde özel belgede sahtecilik’ suçlarindan 26 yildan 113 yila kadar cezasi talep edilmisti. Diger 25 sanigin ise degisen oranlarda hapis cezalarina çarptirilmasi istenmisti.
Kaynak: İHA