At Sirtinda 8 Saat Zorlu Yolculuk Yapan Yaylacilarin Yol Sevinci

VAN – Van’in Çatak ilçesine bagli Sugeldi ve Narli mahallelerinde yasayan vatandaslarin her yaz at, katir ve esek sirtinda yaklasik 8 saat süren zorlu yolculugun ardindan ulastigi Arih Yaylasi’na ulasimi saglayan yaklasik 16 kilometrelik yol tamamlandi. Yaylada kalan vatandaslar, gelen protokolü ve ekipleri zilgitlar esliginde halay çekerek karsiladi.

At Sirtinda 8 Saat Zorlu Yolculuk Yapan Yaylacilarin Yol Sevinci
Çatak ilçesine 30 kilometre uzaklikta bulunan 120 haneli Narli ile 100 haneli Sugeldi mahallelerinde yasayan vatandaslar, bir asir sonra yayla yoluna kavusmanin sevincini yasadi. Çatak Belediye Baskani Abdurrahman Seylan’in girisimleri sonucu Van Büyüksehir Belediyesi ve kaymakamligin da destegi ile çalismalara baslandi. Daglik ve engebeli arazide is makineleriyle sürdürülen çalismalar yaklasik 6 ay sürdü. Daha önce at ve katir sirtinda 8 saat süren zorlu yolculugun ardindan yaylaya ulasan ve eylül ayi sonuna kadar burada konaklayan vatandaslar, yapilan yoldan gelen Çatak Kaymakami Sercan Sakarya, Belediye Baskani Abdurrahman Seylan, Ilçe Jandarma Komutani Binbasi Inanç Marim ve Ilçe Emniyet Amiri Emre Altintop ve ekipleri zilgitlar ve müzik esliginde halay çekerek karsiladi. Misafirlere yer sofrasinda pilav, kavurma ve cacik ikram edildi. Yaklasik bir asirdir bölgede yasayan vatandaslar, geçim kaynaklari olan yaylalarina yol yapildigi için yetkililere tesekkür etti.

Kaymakam Sercan Sakarya, yaylada peynir, yogurt ve tereyagi üreten vatandaslarin isini kolaylastirdiklarini belirterek, "Bu yolun açilisinda destegi olan basta valimize, büyüksehir belediyesine, ilçe belediye baskanimiza çok tesekkür ediyorum. Bizi en iyi sekilde agirlayip çok iyi karsilayan Çatakli hemsehrilerime de tesekkür ediyorum. Bu yolu açarak, onlarin buraya daha rahat gelmelerini kolaylastirdik. Bundan sonra da kapali kalan diger yollarimizi da büyüksehir ve ilçe belediyemizin destekleriyle açacagiz" dedi.

Çatak Belediye Baskani Abdurrahman Seylan ise 6 aylik çalisma sonunda yaklasik 16 kilometrelik yolu açtiklarini söyledi.

Seylan, "Arih Yaylasi yolunu açtik. Allah hayirli etsin. Kazasiz belasiz olur insallah. Her zaman milletimizin yanindayiz. Yeter ki isteklerini bize bildirsinler. Vatandaslarimiz için ne gerekiyorsa yapmaya haziriz. Bu yol yillardir açilmamis bir yoldu, keske daha önce açilsaydi. Bu yolun yapiminda basta valimiz olmak üzere büyüksehir belediyesinin de destekleri oldu. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Daha önce yaylaya gelenler at ve katir kullaniyordu. Hatta attan, esekten düsüp kolunu, bacagini kiranlar olurdu. Biz onlarin bu çileden kurtulmasini sagladik. Artik araçla yaylaya kadar gelebilecekler” diye konustu.

Yayla sakinlerinden Miran Eris, yillardir yaylaya gelip gittiklerini ifade ederek, “8 saat yol yürüyorduk. Atlarla katirlarla gelip gidiyorduk. Kimisi düsüyordu, kimisi kolu kiriliyordu. Hastalarimizi sirtimizda tasiyorduk. Sebep olanlara çok tesekkür ediyorum. Bugün buraya yarim saatte geldim. Çok sevinçliyim, çok mutluyum. Çok tesekkür ederim” dedi.

Narli Mahallesi Muhtari Resit Kürsat da, asirlardan beri yollarinin olmadigini söyleyerek, “Su an yolumuza kavustuk. Haziranda bir çikis yapiyorduk, 4 ay burada

kaliyorduk. Çocuklarimizi görmüyorduk, annelerimizi görmüyorduk ve bir hastamiz oldugu zaman da biz hastalarimizi kolay kolay hastaneye götürmüyorduk. Su an Arih Yaylasi’ndan ambulansla araçlarla hastalarimizi hastaneye götürebiliyoruz. Allah herkesten razi olsun. Basta belediye baskani ve kaymakam beye ve komutanimiza tesekkür ediyoruz. Allah devletimize zeval vermesin” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA