Aile Hekimiyle Siki Diyalog Fayda Gösteriyor

Denizli’de Halk Sagligi Haftasi çerçevesinde hekimler ve saglik çalisanlariyla görüsen Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Aile Hekimine muayene olarak koruyucu saglik hizmetlerinde aile hekimliginin önemine dikkat çekti.

Aile Hekimiyle Siki Diyalog Fayda Gösteriyor


Dr. Munise Özcan Aile Sagligi Merkezini ziyaret eden Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, kendi Aile Hekimi Uz. Dr. Savas Coskun’un poliklinigine giderek hem rutin muayenesini yaptirdi hem de 3-9 Eylül Halk Sagligi Haftasi çerçevesinde koruyucu saglik hizmetlerinde ve saglikli yasam için Aile Hekimliginin önemine vurgu yapti. Öztürk, Saglik Bakanliginin hafta çerçevesinde belirledigi ‘Sana En Yakin Hekimin Aile Hekimin’ sloganinda oldugu gibi tüm vatandaslarin en yakin hekimleri olarak Aile Hekimlerine düzenli araliklarla gitmelerine ve rutin kontrollerini aksatmamalari konusuna dikkati çekti.

“Sana en yakin hekimin, aile hekimin”

3-9 Eylül Halk Sagligi Haftasi çerçevesinde; hafta genelinde merkez ve ilçelerde birinci basamak saglik hizmetlerinin önemini vurgulayan bir dizi etkinlikler düzenleyeceklerini belirten Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, birinci basamak saglik hizmetlerinde aile hekimliginin önemini anlatti ve sunlari söyledi: “Halk Sagligi Haftasi etkinlikleri çerçevesinde koruyucu saglik hizmetleri, birinci basamak saglik hizmetleri ile ilgili bu hafta dolayisiyla vatandaslarimizi bilgilendirmeye çalisiyoruz ve özellikle koruyucu saglik hizmetlerine dikkat çekmeye çalisiyoruz. Bu yilin en önemli sloganlarindan biri de “Sana En Yakin Hekimin, Aile Hekimin” slogani. Ben de bu hafta dolayisiyla bana en yakin olan hekimime ziyarete geldim. Hem tekrar bir saglik verilerimi gözden geçirdik, hem de doktorumdan yapmam gerekenler ve belki is dolayisiyla ihmal ettigim konular üzerinde bir görüs alisverisinde bulunduk. Aile hekimligi sistemi, uzun yillardir ülkemizde yaygin olarak kullaniliyor. Ilimizde yaklasik her üç bin yüz kisiye bir aile hekimi düsüyor. Dogdugumuz andan ölene kadar bütün kayitlarimiz aile hekimimizde var. Aile hekimimiz zaman içerisinde degisse bile o kayitlar yeni aile hekimimize devroluyor. Özellikle aile hekimlerimiz hem koruyucu saglik hizmetleri konusunda bizleri bilgilendiriyorlar, hem de kronik hastaliklarimizin takiplerini yapabiliyorlar. Hasta olduktan sonra hastaneye gidip muayene olmak kolay ama önemli olan hasta olmadan saglikli yasami sürdürebilmek. Bu nedenle Halk Sagligi Haftasi dolayisiyla özellikle koruyucu saglik hizmetleri ve kronik hastaliklarin takipleri konusunda verdikleri çok kiymetli hizmetleri için tüm aile hekimlerimize tesekkür ediyorum” diye konustu.



"Tüm hastalarimiza aile hekimleri ile diyaloglarini daha kuvvetli sekilde arttirmalarini tavsiye ediyorum”

Aile Hekimi Uz. Dr. Savas Coskun da hastalarin, saglikli bir sekilde yasamlarini sürdürebilmek adina aile hekimleri ile sürekli diyalogda olmalarinin önemli oldugunu belirtti ve söyle konustu: “Biz aile hekimleri olarak 7’den 77’ye tüm hasta gruplarina hizmet vermekteyiz. Bu hastalarin dogumdan ölüme kadar ki olan süreçte gerek tibbi bakimlari gerek kullanmis olduklari ilaçlarin düzenlenmesi, gerek kisilerin psikososyal açidan degerlendirilip bu çerçevede hasta olmadan hastaligini engelleyebilirsek bunu basari olarak atfedebiliyoruz. Kisilerin ihtiyaçlari istikametinde ve bizim takiplerimiz istikametinde dönem dönem kan tahlilleriyle, dönem dönem kronik hastaliklari ve kanser taramalarina dönük olarak yapmis oldugumuz girisimlerle, hastalarimizin sagligina dokunmaya çabaliyoruz. Bu haftanin bu sekilde biraz daha ön plana çikarilmasi ile, özellikle sagliga ulasma açisindan ikinci basamak ve üçüncü basamaktaki yükleri de almak adina ve birinci basamagi etkili kullanmak adina hastalarimiza çagrida bulunuyoruz. Herkes kendi aile hekimiyle biraz daha siki diyalog içerisinde bulunursa bundan direkt olarak kendileri fayda göreceklerdir. Indirekt olarak da toplumumuzun sagligi, daha etkin bir sekilde kullanmasina yardimci olacaklardir. Ben tekrar degerli hastama ziyaretleri için tesekkür ediyorum. Zaten periyodik araliklarla görüsüyoruz. Tüm hastalarimiza da aile hekimleri ile diyaloglarini daha kuvvetli sekilde arttirmalarini tavsiye ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA