58 Kilometrelik Rota Üzerinde Birbirine Baglantili 33 Yayla Ziyaretçilerine Essiz Bir Doga Turu Sunuyor

Kastamonu’nun Araç ilçesinde 58 kilometrelik rota üzerinde birbirine baglantili 33 yaylada rota olusturulmasi Kastamonu Üniversitesi tarafindan baslatilan çalimalar devam ediyor. Essiz bir doga turu sunan bölgenin Yayla Koruma Turizm Bölgesi olarak ilan edilmesi hedefleniyor.

58 Kilometrelik Rota Üzerinde Birbirine Baglantili 33 Yayla Ziyaretçilerine Essiz Bir Doga Turu Sunuyor
Türkiye’nin essiz doga manzaralarina sahip, tabiat ve doga turizminin merkezlerinden olan Kastamonu’nun Araç ilçesinde bulunan yaylalarin turizme kazandirilmasi noktasinda çalismalar devam ediyor. Ilçede yer alan yaylalar, dogal güzellikleri, genis ormanlik alanlari ve manzarali piknik yerleri ile yaz turizmi için vatandaslarin ugrak yeri haline geldi. Araç ilçe merkezinden baslayarak 58 kilometrelik rota üzerinde birbirine baglantili 33 yaylada, ’orman ve tabiat turizmi’ alaninda ihtisaslasan Kastamonu Üniversitesi tarafindan yürüyüs rotalari olusturulmasi noktasinda baslatilan çalismalar da sürüyor.

Kesfedilmeyi bekleyen Araç yaylalari için Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafindan turizm rotalarinin olusturulmasi için kesif gezileri düzenleniyor. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Ögretim Görevlisi Hikmet Haberal koordinasyonunda devam eden çalismalarin tamamlanmasiyla birlikte 58 kilometrelik güzergah üzerinde birbirine baglantili sekilde bulunan 33 yaylanin Yayla Koruma Turizm Bölgesi olarak ilan edilmesi hedefleniyor.

“Ilçe merkezinden 58 kilometrelik yol güzergahinda 33 tane yayla bulunuyor”

33 yaylanin essiz bir güzellige sahip oldugunu belirten Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Ögretim Görevlisi Hikmet Haberal, “Kastamonu’nun Araç ilçesinde tematik yayla yürüyüs yollarini yaptik. Araç ilçe merkezinden tam 25 kilometre yol geldik. Biz yaylalar rotasi üzerinden Sindirella Yaylasi’ndan baslayarak Atseki, Muammar yaylalarina geldik. Su anda Findikli ve Gölcük yaylalarindanyiz. Buradan sonra Munay, Aktas, Tavsanli, Kavak, Geley, Sogucak yaylalarina kadar rota belirledik. Toplam ilçe merkezinden, Sindirella ile Yuvalca yaylasina kadar 58 kilometrelik bir yayla rotasi var. Bu rota üzerinde toplam 33 tane yayla bulunuyor. Bunlarin birkaç tanesi yaylacilik faaliyetlerini sürdürmektedir. Diger yaylalar atil vaziyettedir. Yayla mimarisi olan yerlerimiz mevcut, Susuz Yaylasi çok kalabalik olan yaylalarimizdan bir tanesidir. Bunlar müsahhas olmayan kültür miraslarimizdir. Burada birçok turizm aktivitesi de yapilabilmektedir. Su anda bizler Findikli Yaylasindayiz. Burada kamp yapilabilir, karavan turizmi olabilir. Flora, fauna çesitleri bulunuyor. Bu yaylamiz yayla kültürünün ve yaylaciligin sürdürüldügü bir yer. Geleneksel olarak mimarisi çanta tipi evlerin yasatildigi yer. Buralar yayla turizm merkezi olabilecek yerler. Burasini turizmin gelisme, koruma bölgesi, yayla turizmi olmasi bölgesini hak edecek bir noktadadir. Burasini yayla turizmine kazandirmak istiyoruz. Amacimiz yerel halkin kirsal ekonomiden kalkinma saglamasidir” dedi.



“Yaylalardaki güzellikleri ve kültürü ortaya çikarmak ve yasatmak için tematik turizm yayla rotasi olusturduk”

Yaylacilik kültürünün çok eskilerden beri Türkler tarafindan yasatildigini anlatan Haberal, “Türkiye’de 26 adet yayla turizm merkezi ilan edilmistir. Bunlarin 24 tanesi Karadeniz Bölgesindedir. Ama Kastamonu’da bir yayla turizm merkezi hiç ilan edilmemis. Yaylalar, kis mevsiminde, hayvanlarina köylerinde ot bulamayanlarin, yaz ayi geldiginde taze ot bulmak ve onlari hareketlendirmek, temiz havada dogayla bas basa kalabilmek için görülen bu alanda çiçeklerin içerisinde, orman ve yesillikler içerisinde kalabilmektir. Bizlerin de amaci bu bölgeyi 12 ay turizm yapilabilir hale getirmek. Yayla turizmini tekrar revaca çikarmak ve bu bölgeyi Yayla Koruma Turizmi Bölgesi olarak ilan ettirmeyi hedefliyoruz. Etrafimizda yaban hayati koruma ve gelisme sahasi bulunuyor. Burada örnek devlet avlak alani da mevcuttur. Bu geleneksel mimari evlerimizi koruyalim, çanta tipi evler sadece kültürel açidan Kastamonu’ya özgü evler oluyor. Bunlara sahip çikalim. Bizlerde bunlari ortaya çikarmak ve yasatmak için 33 yaylasiyla tematik turizm yayla rotasi olusturmak için rotalandirdik” diye konustu.



“Amacimiz Kastamonu’nun dogasini, tabiatini ülke turizmine sunmak”

Niyetlerinin Kastamonu’nun dogal güzelliklerini ülke turizmine sunmak istediklerini söyleyen Haberal, “Kastamonu Üniversitesi, Tabiat Turizmi ve Ormancilik alaninda ihtisaslasan bir üniversitedir. Bizlerde sahada Araç bölgesinde bu yönde çalisma yürütüyoruz. Bizler, Ihtisas Üniversitesi olmamiz sebebiyle dogaya, ormana çikarak neler var, doga bizlere neler sunmus, tabiatimizda neler var, hepsini ön plana çikartip tabiat turizmi çerçevesinde tematik yayla yürüyüs yollari yaptik. Amacimiz Kastamonu’nun dogasini, tabiatini ülke turizmine sunmak” seklinde konustu.

Kaynak: İHA