Malatya'da Itfaiye Ekipleri 3 Ayda 2 Bin 281 Vakaya Müdahale Etti

Malatya Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskanligina bagli ekipler, 2023 yilinin Haziran, Temmuz ve Agustos aylarinda 2 bin 281 vakaya müdahale etti.

Malatya'da Itfaiye Ekipleri 3 Ayda 2 Bin 281 Vakaya Müdahale Etti
7/24 esasina göre çalisan Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Teskilati, 19 noktada Malatya’nin hemen her noktasina kisa bir süre içinde ulasarak, olaylara gerekli müdahalede bulunuyor. 2023 yilinda vaka sayilarinin arttigina dikkat çeken Malatya Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskani Mustafa Katipoglu, vatandaslara dikkatli olmalari konusunda bazi uyarilarda bulundu.

2022 yilinin Haziran, Temmuz ve Agustos aylarinda bin 186 vakaya çikis yapildigini söyleyen Katipoglu, 2023 yilinin Haziran, Temmuz ve Agustos ayinda 2 bin 281 vakaya çikis yapildigini ve geçen seneye oranla vaka sayilarinin yükseldigini ifade etti.

Öte yandan Malatya’daki bogulma vakalari ile alakali da bilgiler veren Katipoglu, 2023 yilinda 5 bogulma vakasinin meydana geldigini belirtti.

Malatya’daki sularin dip yapisinin bilinmediginden de bahseden Katipoglu, “Hemsehrilerimiz dip yapisini bilmedigi baraj, göl ve göletlere kesinlikle girmesinler” dedi.

"Olaylara müdahale etmedeki ortalama süresi 5 dakika"

Büyüksehir Belediyesinin yeterli donanima sahip oldugunu belirten Katipoglu, “Malatya Büyüksehir Belediyesine bagli olan Itfaiye Teskilatimiz 19 subemizde 7/24 esasina dayanarak çalisiyor. Imkân ve kabiliyeti yüksek, teknolojik aletleri, ekipmanlari ve yetismis personeli ile sehrimize her bölgesine hizmet ediyoruz. 2022 yilinin Haziran-Temmuz- Agustos aylarinda bin 186 vakaya çikis yapmisken, 2023 yilinin Haziran- Temmuz- Agustos aylarinda 2 bin 281 vakaya çikis yapildi. Bu rakam geçen seneye oranla iki kati bir seviyeye sahip. 2023 yili arsivlerimize olaylarin ve yanginlarin çokça yasandigi bir yil olarak geçti. Bu olaylarin çogu aniz, arazi, bahçe kismen ormanlik alan yanginlari meydana geldi. Bu yanginlarin bir kismi vatandaslarin temizlik amaciyla aniz ve otlarin yakilmasindan kaynakli yanginlardi. Bu sene çokça karsilastigimiz yanginlardan biriside çati yanginlariydi. Genellikle agir hasarli binalarda tecrübesizce söküm yapan elemanlarin, bina sahipleri yangin çikarabilecek materyalleri tecrübesizce kullanmalari, çatilarda çalisilan bir isçinin sigara izmaritini tecrübesiz bir sekilde çatiya atmasi ve elektrik kablosu içerisinde bulunan bakiri almak kullandiklari bazi yöntemler neticesinde çati yanginlariyla sikça karsilastik. Bizler her ne kadar hizli bir teskilatta olsak, yine de vatandaslarimizin çok dikkatli olmasi gerekiyor. Sehrin içerisine müdahale etmedeki ortalama süremiz 5 dakika, maksimum 8 dakikayi buluyor ama ortalamamiz 5 dakika ki bu çok iyi bir süredir. Çok sükür çikan yanginlardan dolayi bir can kaybi yasanmadi ama ciddi maddi kayiplar meydana gelebiliyor. Milli ekonomi noktasinda ciddi zararlari oluyor. Depremi yasayan bir iliz, vatandaslarimizdan bu tür tadilat ve tamirat noktalarinda çalismalar yaparken, dikkatli olmalarini istiyoruz.

Büyüksehir Belediye Baskanimiz Selahattin Gürkan’in destegiyle ciddi ekipmanlara sahibiz. Avrupa’daki bir itfaiyede bulunan bütün malzemeler Malatya Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi baskanliginda da bulunuyor. O nedenle Malatya Türkiye genelinde sansli illerden birisidir” seklinde konustu.

"5 vatandasimiz suda bogularak hayatini kaybetti"

2023 yili içerisinde Malatya’da yasanan bogulma olaylari hakkinda da açiklama yapan Katipoglu, “2023 yili itibariyle yangin, trafik kazasi gibi birçok olaya çikis yaptigimiz oldu ama bunlardan 5’i de bogulma vakasi idi. Maalesef 5 vatandasimiz suda bogularak hayatlarini kaybettiler. Konuyla alakali gerek okullarda gerekse de verdigimiz tüm egitimlerde gerekse de sosyal medya ve basin kuruluslari araciligiyla sürekli uyarilarda bulunuyoruz. Çok tecrübeli su alti arama kurtarma ekibimiz var. Yaklasik 23 yillik bir geçmise sahip, Türkiye’nin eski ekiplerinden birisidir. Sadece Malatya ile sinirli degiliz, Türkiye’nin hemen her ilinde vakalara gidiyoruz. Bundan sonraki süreçte ve önümüzdeki yaz dönemi sürecinde hemsehrilerimizden dip yapisinin bilinmedigi baraj, göl ve göletlere girmemesi noktasinda uyarilarda bulunmak istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA