Fatma Sahin, Gastroantep Festivali Öncesi Istanbul Basiniyla Bulustu

Dünyada sehir adiyla anilan nadide mutfaklardan olan Antep Mutfagi’ni ortaya çikaran tarihe ve bugünkü gelisimine ayrintilariyla sahitlik eden “GastroAntep Kültür Yolu Festivali”nin ön tanitim toplantisi Istanbul’da yapildi.

Fatma Sahin, Gastroantep Festivali Öncesi Istanbul Basiniyla Bulustu
2015 yilinda UNESCO’nun Gelistirici Sehirler Agi’na (Unesco Creative Cities Network) Türkiye’den gastronomi alaninda dahil olan Gaziantep’in mutfaginin tanitilmasi ve farkli cografyalarla sinirlar ötesine ulasabilmesi amaciyla Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanligi’nin is birliginde bu yil 5’incisi düzenlenecek “Uluslararasi Gaziantep Gastronomi Festivali” için hazirliklar sürüyor.

Bu çerçevede 16-24 Eylül tarihleri arasinda kültürlerin besigi, ziyafetin sanata dönüstügü “GastroAntep Kültür Yolu Festivali”nin ön tanitim toplantisi gerçeklesti. Toplantida, Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, sunum esliginde kent için artik geleneksel bir festivale dönüsen GastroAntep’in bugüne kadarki organizasyon süreçleri hakkinda bilgi verdi. Her yil çesitli etkinliklerle dolu dolu geçen festivalde, bu yil da workshop, panel, söylesi ve konser organizasyonlarinin planlandigini anlatan Baskan Fatma Sahin, Gaziantep’in festival süresince gastronominin önde gelen isimlerini agirlayacagini söyledi.



“Sofra dedigimiz sey aslinda bir ekonomi”

Sahin burada yaptigi konusmada, Gaziantep’in en eski yerlesim yerlerinin ana damarinda bulundugunu belirterek, “Sofra bizi birlestirir. Kültür ve sanat bizleri birlestirir. Sofra dedigimiz sey aslinda bir ekonomi, bir diyalogdur. O yüzden GastroAntep sofrasinin kapsayiciligi ve katilimciligi sayesinde sorun çözme kapasitemizi de bir yandan yükseltiyoruz. Daha gidecek çok yolumuz var” dedi.



GastroAntep’in beraberinde sifa ekonomisini de getirdigini aktaran Sahin, “Dünyada pek çok hastalik yasaniyor. Doktorlara gidildiginde de sizleri önleyici tedbirlere yönlendiriyor. Bunlarin arasinda gida ve spor önemli bir yer buluyor. Gida üzerine bakildiginda doktorlar, yerel mutfaga bir tesvik söz konusu. Tabi bu yalnizca Gaziantep özelinde söylenen bir sey degil. Bizim Anadolu mutfagimizdan bahsediyorum. Baktigimiz zaman bizden önceki kusaklarin sofrasi dolayisiyla ebeveynlerimiz, bizlerden çok daha saglikli. Iste bizim yeniden o dönemlerdeki saglikli gidalara dönmemiz gerekiyor” seklinde konustu.



Vali Çeber, Istanbullulari GastroAntep’e davet etti

Gaziantep Valisi Kemal Çeber ise sayili günlerin kaldigi “GastroAntep Kültür Yolu Festivali’’ için tüm Istanbullulari Gaziantep’e davet ederek, “Uluslararasi alanda da adindan söz ettiren böyle bir festivale ev sahipligi yapmak bizler için gurur verici. Birçok dalda alaninda uzman isimleri kentimizde misafir edecegiz. Her sene oldugu gibi bu sene de festivalin coskulu ve dolu dolu geçecegine inaniyorum” ifadesini kullandi.
Kaynak: İHA