Efeler'de Edebiyat Yolculugu Ikinci Gününde

Efeler Belediye Baskani Mehmet Fatih Atay, hayata geçirdigi projeler ile kentin kültürel mirasina katkida bulunmayi sürdürüyor. Bu çerçevede 1.Efeler Kitap Günleri 2. günü de düzenlenen etkinlikler ile devam etti.

Efeler'de Edebiyat Yolculugu Ikinci Gününde


Ülke genelinden 90 yayinevi ve farkli alanlardan 100 yazarin katilimiyla 10 gün sürecek edebiyat yolcugu, Pinarbasi Mesire Alani’nda vatandaslarin yogun katilimiyla sürüyor. Fuarin 2’nci gününde birbirinden kiymetli yazarlar okurlarina imza dagitti, söylesilerle fikir alisverisinde bulundu. Mustafa Balbay ve Mine Kirikkanat’in farkli konularda gerçeklestirdigi söylesiler, festival ziyaretçilerinin zihinlerinde yeni fikir kapilari açti.

Fuar, saat 10.00’da kitap stantlarinin ziyarete açilmasiyla basladi.

13.00 ile 18.00 arasi 5 saat süren imza dagitiminda; Ahmet Telli, Mustafa Balbay, Ceyhun Irgil, Mine Kirikkanat, Özlem Sahin gibi isimlerinde bulundugu birbirinden degerli 14 yazar, okurlariyla bulustu eserlerini imzaladi ve fotograf çekilerek günün hatirasini ölümsüzlestirdi.

Efeler Belediyesi Kent Orkestrasi da sehrin edebiyat yolculugunda seslendirdigi sarkilarla, konuklarin essiz ortamda geçirdigi vakti ezgilerle süsledi.

Fuarin 2’nci gün etkinlikleri siyasetçi, gazeteci ve yazar Mustafa Balbay’in ’Cumhuriyet: Yüzyillik Destan’ adini verdigi söylesisi ile devam etti. Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyanin her yerinde kabul görmüs entelektüel bir lider oldugunu vurgulayan Balbay, “Mustafa Kemal’in farkli yönlerini konu edinen her yil ortalama 20 adet kitap yayinlaniyor. Atatürk, 20. yüzyildan 21. yüzyila kendisini tasiyabilmis bir lider. 80 farkli ülke dolastim. Türkiye’den geldigimi söyleyince karsima 2 isim çikiyor. Ilki Mustafa Kemal Atatürk digeri de Nazim Hikmet. Atatürk, dünyanin her yerinde kabul görmüs entelektüel bir lider. Atatürk en az savaslar kadar barislar kahramani. Bu yönünü de yeni kusaklarla paylasmak gerekiyor. Cumhuriyeti 100 yilinda milletle birlikte tekrar ayaga kaldiracagiz ” ifadelerini kullandi.

Söylesiler çerçevesinde sahneye çikan bir diger isim gazeteci ve yazar Mine Kirikkanat oldu. ’Türkiye’nin Gelecegi’ adindaki söyleside konusan Kirikkanat, kendi romani olan Destina’nin Türkiye’nin bugün içinde bulundugu halin distopik yansimasi oldugunu söyledi.

Kitap okumanin toplumlar için önemine deginen Kirikkanat, “Kitap okuma oranimiz azaldigi ölçüde bizim de öngörümüz ve vizyonumuz azaliyor. Bunun sonunda çesitli felaketler meydana gelir. Depremler, seller, savaslar buna dahildir” dedi.



Söylesi konuklari, 1.Efeler Kitap Günleri’ni düzenledigi için Efeler Belediye Baskani Mehmet Fatih Atay’ a tesekkür etti.
Kaynak: İHA