Pulmoner Rehabilitasyon Ile Hayat Kalitesi Artiyor

Bursa Sehir Hastanesi Pulmoner Rehabilitasyon Merkezi’ne basvuran kronik solunum hastalari, uzman kadrolarin gözetiminde yapilan dogru egzersizlerle rahat nefes aliyor.

Pulmoner Rehabilitasyon Ile Hayat Kalitesi Artiyor
Kronik solunum hastalarinin hayat kalitelerini arttirmayi hedefleyen ve ilaçsiz tedavi yöntemleri ile dikkat çeken pulmoner rehabilitasyon programi, Bursa Sehir Hastanesi’nde basariyla uygulaniyor. Hastane bünyesinde kisa süre önce hizmete giren pulmoner rehabilitasyon merkezine basvuran hastalar, detayli bir tetkik ve muayeneden geçirildikten sonra bu programa aliniyor. Astim, KOAH, kistik fibrozis gibi solunum hastalarinin nefes darligi sikâyetlerini azaltan, kas direnci ve dayanikliligini arttiran programdan yararlanmak için merkeze basvuran hasta sayisi her geçen gün artiyor.

Gögüs Hastaliklari Uzmani Doktor Nazan Nalci Savas, kronik solunum hastalarinin istirahatte ya da egzersizde nefes darligi yasamasi, yetersiz beslenmesi, günlük fonksiyonlarinda güçlük çekmesi ve acile basvurularinin artmasi durumlarinda pulmoner rehabilitasyona yönlendirilmesinin çok önemli oldugunu belirtti.

Basvuran hastalarin detayli öykülerini aldiklarini dile getiren Uzm. Dr. Savas, “Hastalarin sigara içip içmedigini, kullandiklari ilaçlari ve cihazlari sorguluyoruz. Sonrasinda güzel detayli bir muayene yapiyor, akciger son fonksiyon testleri ile hasta eger uygun düsünüldü ise pulmoner rehabilitasyon merkezimize yönlendiriyoruz” dedi.

Basvuran hastalara alan testleri yaptiklarini vurgulayan Uzm. Dr. Savas, “10 metrelik bir alanda yavas yavas yürümeye baslayan kisi, daha sonra bir ses sisteminden gelen ses istikametinde yürümesini hizlandiriyor ve bir noktada yoruldugunda, oksijeni düstügünde ya da nabzi hizlanip bizim tarafindan durdurulana kadar testi devam ediyor. Bu test sonucunda yürümüs oldugu metreye göre biz egzersiz programimizi ayarliyoruz. Alan testleri de bittikten sonra programimiz 2 asamalidir. Egzersiz kismi önemlidir ama egzersiz kadar egitim de çok önemlidir. Gerek sigara gerekse ilaçlarla ilgili egitimleri yapilmaktadir. Sonrasinda da egzersiz programina alinmaktadir. Programimiz 8 haftalik bir program, nadiren ihtiyaç varsa 12 haftaya kadar uzatilabilmektedir” seklinde konustu.

Su ana kadar pek çok hastayi bu programa dahil ettiklerini söyleyen Savas, son olarak sunlari kaydetti;

"5 ay önce hizmet vermeye basladigimiz pulmoner rehabilitasyon merkezimizde pek çok hastayi bu programa dahil ettik. Hastalarimiz program sonrasinda nefes kapasitelerinin ve yasam kalitelerinin arttigini bize mutlulukla belirtmektedirler. Özellikle KOAH hastalari, astim hastalari nefes darligi hisseden hastalari poliklinigimize bekliyoruz.”

Programa basvuran hastalardan Ismail Ay, ‘’Daha önce nefes darligindan yürüyüsler yapamiyordum. Buraya gelip yaptigim çalismalarla yürüme mesafemi uzattim. Daha rahat yürüyebiliyorum ve nefes almada rahatladim. Çok faydasini gördüm. Kemiklerim o zaman çitir çitir ötüyordu. Simdi hepsi düzeldi, memnunum.’’ diye konustu.

Bir baska hasta Ismail Güler de, "Bu 3’üncü seansim. Inanmayacaksiniz ama 2’nci seansta evden çok canli çiktim. 2 seansta yürüyüslerim, uykum hepsi düzene girdi. Çalisanlardan da çok memnunum. Hepsi güler yüzlü, çok saygili yaslilara karsi. Allah hepsinden razi olsun" seklinde konustu.

Kaynak: İHA