Osmangazi'den Tarihi Ortaya Çikartan Yikim

Osmangazi Belediyesi, Kavakli Mahallesi’nde yasanan toprak kaymasi sebebiyle zarar gören riskli binalarin yikiminda sona yaklasti. Kamulastirma çalismalari tamamlanan bir bina daha belediye ekipleri tarafindan yikilirken bölge, hem güvenli hale geldi, hem de tarihi surlarin güzellikleri ortaya çikti.

Osmangazi'den Tarihi Ortaya Çikartan Yikim
Kavakli Mahallesi Üftade Sokak’taki Ugur Apartmani’nin bahçesinde 25 Mart 2021 tarihinde yasanan toprak kaymasi sonucu, bölgedeki apartman ve is merkezleri zarar gördü. Osmangazi Belediyesi, bölgede yapilan jeolojik-jeoteknik etüt çalismalarinin ardindan can güvenligi için yasamanin son derece tehlikeli oldugu tespit edilen 98 mesken, 141 is yeri olmak üzere toplam 239 bagimsiz bölümün kamulastirilmasi için meclis karari alarak çalismalari baslatti. Yasal süreçleri tamamlanarak kamulastirilan binalarin yikimlari hizla devam ederken, Kazim Baykal Caddesi üzerindeki bir binanin daha yikimi gerçeklesti. Bölgedeki 4 riskli bina da yasal süreçlerinin tamamlanmasinin ardindan önümüzdeki günlerde yikilacak.

Riskli bölgedeki binalarin yikilmasiyla Üftade Hazretlerinin Türbe ve Camisi’nin bulundugu alandaki yüzlerce yillik tarihi sur duvarlari Osmangazi Belediyesi’nin çalismasiyla gün yüzüne çikmis oldu.

Kavakli’daki kamulastirma çalismalarina yaklasik 60 milyon TL kaynak ayirdiklarini belirten Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, “2 yil önce yasanan toprak kaymasi sonucunda bu bölge riskli alan ilan edilmisti. Olayin hemen ardindan Osmangazi Belediyesi olarak bölgedeki riskli binalarda kamulastirma çalismalarina basladik. Kamulastirma çalismalarinda sona geldik. Birkaç binanin daha yikilmasiyla riskli binalar tamamen ortadan kalkmis olacak. Bu çalismayla birlikte hem bölge güvenli hale gelmis oldu, hem de tarihi surlar gün yüzüne çikti” dedi.

Kaynak: İHA