Disisleri Bakana Fidan Açiklamasi 'Diplomasimizin Görevi, Dostlari Arttirmak, Düsmanlarimizin Sayisi Azaltmak'

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Mugla ziyaretinde yaptigi açiklamada, bas döndürücü bir diplomasi trafigi yürüttüklerini belirterek, Türk dis politikasinin ana hedefinin dostlari arttirmak, düsmanlari azaltmak oldugunu söyledi.

Disisleri Bakana Fidan Açiklamasi 'Diplomasimizin Görevi, Dostlari Arttirmak, Düsmanlarimizin Sayisi Azaltmak'
AK Parti Il binasinda açiklama yapan Disisleri Bakani Hakan Fidan, Türkiye’ye bagli hisseden Türkiye’ye ciddi derecede ihtiyaç duyan bölge ülkelerinin de ekonomi sistemleri üzerinde olumlu katkida bulunmak için çok ciddi çalismalarinin bulundugunu açikladi.

Fidan, “Türkiye bas döndürücü bir diplomasi trafiginin ortasinda. Bunda Sayin Cumhurbaskanimizin uzun yillardir ortaya koydugu liderligi ve bizzat kendisinin yürüttügü liderlik diplomasisinin de büyük bir rolü olmakta. Diplomasimizi yürütürken iki eksende yürütüyoruz. Bir taraftan tehditleri bertaraf etme, sikintilari öteleme. Ikincisi firsatlardan istifade etme. Bunu yaparken ilgili kurum ve kuruluslar ile ciddi bir isbirligi içerisindeyiz. Dostlarimizin sayisini arttirip düsmanlarimizin sayisini azaltmak diplomasimizin bir numarali görevi. Ayni zamanda modern diplomasi anlayisinda özellikle yatirimcilarimiz ile beraber çalismak, ekonomimizi büyütme, ticaret hacmimizi arttirmak bölgemizde sadece Türkiye’de degil, Türkiye’ye bagli hisseden Türkiye’ye ciddi derecede ihtiyaç duyan bölge ülkelerinin de ekonomi sistemleri üzerinde olumlu katkida bulunmak için çok ciddi çalismalarimiz var. Özellikle ekonomisi konusunu, ticaret konusunu, enerji konusunu modern diplomasimizin ayrilmaz bir parçasi haline getirdik. Tipki yillardir süregelen güvenlik, terör ile mücadele nasil bir ayrilmaz parçasiydi, bu gün için de bu konular diplomasimizin ayrilmaz bir parçasi” dedi.

Tahil koridoru girisimimiz devam ediyor”

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Rusya-Ukrayna arasindaki savasin sona ermesinin en büyüt dilekleri oldugun, fakat devam eden savas sürecinde Türkiye’nin girisimleri ile baslatilan ve daha sonra sona erdirilen tahil koridorunun tekrar açilmasi için diplomasinin devam ettigini açikladi.

Bakan Fidan, “Savasi durdurmak tabi ki bir numarali önceligimiz. Çünkü bölgeye ve dünyaya büyük bir zarar vermekte. Ama devam ederken, basta esir takasi olmak üzere birçok konuda da girisimlerimiz devam etmekte. Bunlarin basinda Karadeniz tahil girisimi geliyor. Bu konu sadece bölgemizi degil, özellikle basta Afrika ülkeleri olmak üzere insanligin tamamini ilgilendiren bir sorun. Su anda sofralarimizda ekmek var. Su an bizim için olaganüstü bir sorun teskil etmeyebilir ama yoklugunu gördügümüz zaman süphesi orada alarm zilleri çalmaya basliyor. Su anda bu alarm zilleri birçok ülke için çalma durumunda. Bunu engellemenin bir yolunu bulmak gerekiyordu. Geçen yil itibari ile Cumhurbaskanimizin öncülügünde yürütülen müzakerelerde bu sorun asilmisti. Bu konuda tekrar çalismalarimiz devam ediyor. New York’taki görüsmelerde bu yine bir numarali gündem idi. Irak’ta devam eden operasyonlar var, terörle mücadele var” dedi.

Kaynak: İHA