Prof. Dr. Ugur Bilge Dünya Kalp Günü Için Mesaj Yayinladi

Eskisehir Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Ugur Bilge, ’Dünya Kalp Günü’ için bir mesaj yayinladi.

Prof. Dr. Ugur Bilge Dünya Kalp Günü Için Mesaj Yayinladi
Mesajinda, tüm dünyada yilda 17 milyon kisinin kalp ve damar hastaliklarina bagli nedenlerden hayatini kaybettigine dikkat çeken Bilge, "Türkiye’deki toplam ölümlerin yüzde 86’sindan Bulasici Olmayan Hastaliklar (BOH) sorumludur. Kalp ve damar hastaliklari (KDH), bir numarali ölüm nedenidir. Bulasici olmayan hastaliklarinin yüzde 47’si KDH’dan kaynaklanmaktadir" ifadelerine yer verdi.

Dünya Saglik Örgütü’nün uygun yasam tarzi degisiklikleri ve degistirilebilir risk faktörlerinin kontrol altina alinmasi ile kalp damar hastaliklarina bagli ölümlerin dörtte üçünden fazlasinin önlenebilecegini belirttigini aktaran Bilge, mesajinin devaminda ise su ifadeleri kullandi:

"Bazi arastirmalar, kalp hastaligi olanlarda yillik grip asisi olmanin kalp krizi, felç ve kalp kaynakli ölüm riskini azalttigini göstermektedir. Bu nedenle kalp hastaligi ve bagisiklik sistemi rahatsizligi olanlarin mevsimsel grip dönemine girdigimiz bu zamanda asilarini yaptirmalari, maske, mesafe ve hijyen kurallarina dikkat etmeleri önem arz etmektedir. Risk faktörleri bir arada görülmesi bireyin riskini katlayarak arttirir. 40 yas ve üstündeki bireyler aile hekimine basvurarak yilda en az bir kez kardiyovasküler risk degerlendirmesini yaptirabilirler. Risk degerlendirmesinde öncelikle yas, cinsiyet, sigara kullanimi bilgileri alinmakta, kan basinci ölçülerek ve total kolesterol degeri bakilarak 10 yil içinde bazi kalp damar hastaliklarindan ölüme iliskin risk hesaplanmaktadir. Hesaplama sonrasinda aile hekimi yasam tarzi degisiklikleri konusunda danismanlik vermekte, risk durumuna göre gerekli durumlarda saglikli hayat merkezlerinden destek alinmasini saglamakta, daha ileri tetkik ve tedavi plani için ise uzman hekime yönlendirmektedir. Aile hekimleri tarafindan yapilan tarama ve izlemler ile hastalik riski olan bireyler erken tespit edilmesi, saglikli yasam tarzi degisiklikleri konusunda danismanlik verilerek takip edilmesi hedefleniyor. Sekerli içeceklerin ve kutu meyve sularinin tüketiminin azaltilmasi gerekiyor. Saglikli bir alternatif olarak tatlilar yerine taze meyve tüketilmesi uygun olur. Tuz, seker ve yag orani yüksek olan islenmis ve önceden paketlenmis gidalardan mümkün oldukça uzak durulmalidir. Haftada 5 kez en az 30 dakika orta yogunlukta fiziksel aktivite yapilabilir.
Kaynak: İHA