Kuzey Kore'de 'Nükleer Gücü Gelistirme Politikasi' Anayasaya Eklendi

Kuzey Kore, 14’üncü Yüksek Halk Meclisi toplantisinin ardindan “nükleer gücü gelistirme politikasinin” anayasaya dahil edildigini duyurdu.

Kuzey Kore, 14’üncü Yüksek Halk Meclisi (SPA) toplantisinin lider Kim Jong-Un’un katilimiyla Sali ve Çarsamba günü yapildigini duyurdu. Ülkenin nükleer gücünü gelistirme politikasinin anayasaya dahil edildigi toplantinin ardindan konusan Kim, “Nükleer silahlari daha da gelistirerek ülkenin varligini ve ilerlemesini güvence altina almak, savasi caydirmak ve bölgesel ve küresel barisi korumak için anayasanin 4’üncü bölümünün 58’inci maddesinin güncellenmesi yönündeki kararin oybirligiyle kabul edilmesi çok büyük önem tasiyor” ifadelerini kullandi. Devletin nükleer gücünü gelistirme politikasinin 1 yil önce benimsendigini ve Kuzey Kore halkinin genel iradesine uygun olarak kanunlastirildigini belirten Kim, bu politikanin ulusal savunma yeteneklerini güçlendirme konusunda “siyasi kaldiraç” islevi görecegini ifade etti.



ABD’yi hedef aldi

Nükleer gücü gelistirme politikasinin anayasada açikça yer almasinin çagin acil ihtiyaçalarin tam olarak karsilayacagini söyleyen Kim, atilan adimi “Adil ve makul” olarak niteledi. “Kuzey Kore’nin kendini savunma amaciyla nükleer silahlara sahip oldugu ve dünyanin en büyük nükleer silah devleti olan ABD ve destekçileri ile uzun süreli bir çatisma halinde oldugu için nükleer gücünü yasa haline getirme politikasini gelistirdigi dünya tarafindan bilinen bir gerçektir" diyen Kim, “Geçtigimiz yüzyilda devletimizi fiziki olarak ortadan kaldirma hedefini devlet politikasi olarak belirleyen ve bunun için savas bile baslatan ABD, büyük çapli ortak nükleer savas tatbikatlarina yeniden baslayarak cumhuriyetimize yönelik nükleer savas tehdidini en üst düzeye çikarmistir” seklinde konustu.

ABD, Güney Kore ve Japonya arasinda gelisen üçlü isbirligini “NATO’nun Asya versiyonu” olarak tanimlayan Kim, söz konusu isbirliginin “en ciddi” tehdidi olusturdugunu söyledi.



"Nükleersiz dünyayi savunduk"

Kuzey Kore lideri Kim konusmasinda, Kore Savasi’ndan bu yana ülkesinin “nükleer santajin dogrudan kurbani” oldugunu ve nükleer silahlarin olmadigi bir dünyayi arzuladigini ifade etti.

Kim, “Ancak ABD baris yanlisi tüm önerilerimizi hiçe sayarak, bir zamanlar nükleer güç olmayan cumhuriyetimize yönelik nükleer tehditlerini yillardir israrla devam etti” dedi.

Ülkesinin kendisini korumak amaciyla nükleer silahlara sahip oldugunu ve buna da ABD’nin bu tavrinin neden oldugunu savunan Kim, en önemli görevin nükleer silah üretiminin “katlanarak” arttirilmasi, nükleer saldiri araçlarinin çesitlendirilmesi ve bunlarin farkli birimlerde konuslandirilmasina yönelik çalismalarin hizlandirilmasi oldugunu ifade etti.



Gözdagi veren Seul’e misilleme

Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk Yeol bu hafta basinda yaptigi açiklamada, muhtemel bir nükleer saldirinin Pyongyang rejiminin sonunu getirecegini söyleyerek Kuzey Kore’ye gözdagi vermisti. Ülkesinin gelismis muharebe yetenekleri ile muhtemel bir savasa hazir oldugunun altini çizen Yoon, “Ordumuz Kuzey Kore’nin herhangi bir provokasyonuna karsi derhal misilleme yapacaktir. Kuzey Kore nükleer silah kullanirsa, Güney Kore-ABD ittifakinin ezici müdahalesiyle rejimi sona erdirilecektir” ifadelerini kullanmisti. Bu nedenle, Kuzey Kore’nin son adimi Güney Kore ve müttefiki ABD’ye misilleme olarak yorumlandi.
Kaynak: İHA