Küresel Piyasalarda Evergrande Krizi Derinlesiyor

Küresel piyasalarda Çin’deki insaat krizinin odagindaki Evergrande’nin batisa sürüklenmesinin endisesi yasaniyor. Bugün sirketin hisseleri Hong Kong borsasinda isleme kapatildi. 300 milyar dolar borç açiklayan emlak sirketinin iflasinin, küresel çevrede de hissedilecegi tahmin ediliyor.

Küresel Piyasalarda Evergrande Krizi Derinlesiyor


Çin’de baslayan emlak krizinin boyutu genisliyor. Krizin odagindaki emlak sirketi Evergrande’nin iflasa yaklasmasi küresel piyasalarda endise olusturdu. Sirketin kurucusunun gözaltina alindigi haberlerinin ardindan Evergrande hisseleri Hong Kong borsasinda isleme kapatildi. Daha önce Çin’in yillik gayri safi yurt içi hasilasinin yüzde 2’sine denk gelen 300 milyar dolar yükümlülük açiklayan sirketin batisa yaklasmasiyla piyasalarda bu denli bir gedik açilacagi düsünülüyor.

Tahvil ödemesi yapamadi

Sirketin Hengda Real Estate Group adindaki istiraki 547 milyon dolar tahvilde ödemeyi kaçirdi. Evergrande istiraki yuan cinsi tahvilinin geri ödemesini gerçeklestiremedigini duyurdu. Hengda, mart ayinda da 2020 ihraçli tahvilinde faiz ödemesini kaçirmisti.

Çin’deki gelismeler küresel ekonomi çevresinde tartisiliyor New York Times gazetesi, Evergrande’nin neden batmamasi gerektigine iliskin bir degerlendirme yazisi yayimladi. Yazida dünyanin en büyük ikinci ekonomisi Çin’in, son 10 yilda küresel ekonomik büyümenin yüzde 40’indan fazlasina kaynak oldugu hatirlatilarak, bu oranin, ABD’de yüzde 22, Euro Bölgesi’nde yüzde 9 oldugu bilgisi verildi.

Çin’de tüketici harcamalarindaki düsüsün, Amerikan teknoloji firmalari ve Avrupali lüks ürün gruplari gibi burada is yapan sirketlere zarar verdiginin aktarildigi yazida “Daha zayif bir Çin ekonomisi ayni zaman da petrole, minerallere ve sanayinin diger yapi taslarina olan istahin da azalmasi anlamina geliyor. Çin, Amerika Birlesik Devletleri’nin en büyük ticaret ortaklarindan biri ve her yil milyarlarca dolarlik Amerikan mahsulü ve makinesi satin almakta” denildi.

Küresel gayrimenkul piyasasiyla ilgili raporlar yayinlayan CoopWB, potansiyel bir çöküsün, yalnizca Evergrande’nin önemli bir isveren ve konut piyasasina katkida bulundugu Çin’i sarsmakla kalmayacagini, ayni zamanda küresel olarak da etkiler olusturacagini belirtti.

Kaynak: İHA