Kalp Hastaliklarindan Korunmak Için Tuzu Azaltin

Ölüm nedenleri arasinda ilk siralarda bulunan kalp ve damar hastaliklari, bazi risk faktörlerine göre hareket edince önlenebiliyor. Saglikli beslenme ve egzersizin koruyucu oldugu bilinirken; tuz tüketiminin azaltilmasina da önem vermek gerekiyor. Çünkü fazla tuz tüketimi yüksek tansiyon ve kalp yetersizligi ihtimalini artiriyor. Prof. Dr. Aydin Yildirim, “Dünya Kalp Günü” nedeniyle kalp ve damar hastaliklarini önleme konusunda neler yapilabilecegi hakkinda bilgi verdi.

Kalp Hastaliklarindan Korunmak Için Tuzu Azaltin
Dünyada ve ülkemizde kalp ve damar hastaliklarinin ölüm nedenleri arasinda ilk sirada bulundugunun özellikle altini çizen Medicana Ataköy Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Aydin Yildirim, “Sigara önlenebilir risk faktörleri içinde dünyada ve özellikle ülkemizde ilk siradadir. Tütünün içerigindeki kimyasallar kalbe ve kan damarlarina zarar verebilir. Sigara dumani kandaki oksijen düzeyini azaltir, bu da kan basincinin yükselmesi ve kalp atim sayisini artirir” dedi.



Kadinlarin kalp hastaliklari riski erkeklere göre daha düsük

Kalbiniz için yapabileceginiz en dogru seylerden birinin sigarayi birakmak ve sigara içilen ortamda bulunmamak olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Aydin Yildirim, “Bunu yaparsaniz eger kalp hastaligi riski hemen azalmaya baslar, biraktiktan bir yil sonra ise bu risk sigara içen bir kisiye göre yaklasik olarak yarisina düser. Kadinlarda kalp hastaliklari riski erkeklere göre daha düsüktür. Ancak sigara içme orani erkeklerin içme oranina yaklasmaktadir” diye ifade etti.



Düzenli fiziksel aktiviteler kalp hastaligi riskini azaltiyor

Düzenli ve günlük fiziksel aktivitelerin kalp hastaligi riskini azalttigini ifade eden Prof. Dr. Aydin Yildirim söyle devam etti:

“Günde en az 30 dakika fiziki aktivite hedeflenmelidir. Yürümek en kolay uygulanabilir aktivite seçenegi olup 15 dakikasi hizli tempoda yapilmali. Fiziksel aktivite, gerek yag yakilmasini gerekse de kondisyonunuzun artmasini saglayacaktir. Egzersizler özellikle kilo kontrolü için gereklidir. Ayrica yüksek tansiyon ve diyabet ihtimalini azaltir. Haftada 150 dakika tempolu yürüyüs veya 75 dakika kosu yapilmali. Kaslarimizda yasla birlikte kütle kaybi olmaktadir. Kas antrenmanlariyla kas kütlesini arttirilmasi vücutta yag yakilmasini arttirip, mevcut kilomuzun korunmasina yardimcidir. Egzersizin yogunlugu ve süresi kademeli olarak arttirilarak daha fazla fayda saglanabilir. Düzenli egzersizin bir diger faydasi da stres ve kaygiyi azaltmasidir. Sürekli yapilan egzersiz kalp sagligi için faydalidir. Bu nedenle firsat bulgunuz her ortamda yürümeye çalismalisiniz.”

Dengeli beslenmek önemli

Prof. Dr. Aydin Yildirim, kalp sagligi için dengeli beslenmede önceligimiz olan gidalari ise su sekilde siraladi:

“Yagsiz et ve balik, fasulye veya diger baklagiller, sebzeler ve seker içerigi fazla olmayan meyveler, az yagli süt ürünleri, tam tahillar, zeytinyagi ve avokado gibi saglikli yaglar.”

"Dünyada en çok tuz tüketen ülkelerden biriyiz"

Tansiyonu azaltmak amaciyla uygulanan diyetin DASH diyeti oldugunu belirten Prof. Dr. Aydin Yildirim, “DASH diyetinde temel prensip tuz tüketimini ve sodyum alimini düsürmek, basit seker ve basit karbonhidratlari sinirlamak ve bunlarin yerine lif orani yüksek, magnezyum, potasyum ve kalsiyum bakimindan zengin bir beslenme türüne geçmektir. Kalp damar sagligi için dogru beslenme modelinde saglikli yaglar, sebze, meyve, tam tahillar, kaliteli protein tüketmek gerekir. DASH diyeti buna göre olusturulmus, antioksidan besin ögeleri bakimindan zengin bir diyet planidir. Ne yazik ki dünyada en çok tuz tüketen ülkelerden biriyiz. Fazla tuz tüketimi yüksek tansiyon ve kalp yetersizligi ihtimalini artirir. Bu nedenle günlük gidalarda yeterli tuz alindigindan sofrada ayrica tuz kullanilmamalidir” dedi.



Bu gidalardan uzak durun

Prof. Dr. Arif Yildirim, kalp ve damar hastaliklarindan korunmak için uzak durulmasi gerekenleri su sekilde siraladi:

“Rafine edilmis karbonhidratlar, seker veya sekerli içecekler, alkol, islenmis gidalar, tam yagli süt ürünleri, kizarmis fast food yiyeceklerde, cipslerde ve unlu mamullerde bulunan trans yaglar” diye konustu.



Asiri kilo kalp sagligini olumsuz etkiliyor

Asiri kilolu olmanin kalp hastaliginin yani sira ayrica yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, Tip 2 Diyabet ve felç riskini artiracagini belirten Prof. Dr. Arif Yildirim, “Bel çevresi erkekler için 101 santimetre, kadinlar için ise 88 santimetre üzerinde ise risk teskil etmektedir. Vücut agirligimizi 3-4 kilogram azaltmak dahi kanda seker ve karbonhidrat kaynakli trigliserid düzeyini anlamli sekilde düsürmekte, kan sekeri ve diyabet için faydali olmaktadir. Ancak kilonun azaltilmasi ilk hedef olmakla birlikte oldugumuz kiloyu korumak daha önemlidir. Egzersiz ile desteklenen saglikli bir beslenme plani kilonun korunmasindaki ideal tutumdur” dedi.



Stresten uzak yasanmali

Yeterli ve kaliteli bir uykunun da kalp ve damar hastaliklari açisindan önemine deginen Prof. Dr. Arif Yildirim, sözlerini söyle tamamladi:

“Uykusuzluk sikâyetiniz varsa düzenli egzersiz en iyi çözümdür. Yetersiz uyku yüksek tansiyon, obezite diyabet riskinizi artirmaktadir. Günlük uykumuz en az 7 saat olmalidir. Sabahlari yorgun kalkiyor ve gün içinde uyukluyorsaniz uyku apnesi olma ihtimali yüksektir. Obezite genellikle uyku apnesine eslik eder. Uyku apnesi, insanlarin uyku sirasinda birçok kez nefes almayi kisa süreligine durdurmasina neden olur. Bu, iyi dinlenme yeteneginizi engeller ve kalp hastaligi riskinizi artirabilir. Kilonuzun azaltilmasi, düzenli egzersiz ve solunum yollarindaki sorunlarin düzeltilmesine ragmen uyku apnesi devam ediyorsa uyku testi ile apnesinin degerlendirilmesi, gerekli görülmesi halinde cihaz destegi almalisiniz. Stresli, kaygisi yüksek ve izole yasayan bireylerde kalp hastaligina yakalanma riski daha yüksektir. Egzersizi bir yasam kültürü haline getirmek, günlük hayatinda azda olsa sosyal sorumluluk projelerine katilmak stresi azaltmanin etkin bir yoludur. Özellikle kalp krizi geçiren hastalarin sosyal izolasyon yerine hekimlerin önerileriyle eski faaliyetlerine devam etmeleri ve rehabilitasyon programlarina katilmalari kendilerine güvenlerinin yerine gelmesi ve streslerinin azalmasina yardimci olacaktir” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA