Istanbul Tarihi Yarimada Model Sergisi 10 Bin Hareketli Figürüyle Dikkat Çekiyor

Istanbul Tarihi Yarimada Model Sergisi, 1/87 ölçek küçültülmüs yaklasik 10 bin figürüyle ziyaretçilerini agirliyor. Istanbul Tarihi Yarimada Model Sergisi Yapimcisi Murat Soysal, Tarihi Yarimada’nin 400 yillik hikayesinin dijital tekniklerle modellendirildigi sergi hakkinda “Dünyada böyle hareketli model sergileri var. Ama genellikle ulasim, tren, otobüsler üzerine yapilmis. Çocuklar daha çok eglensin diye bu sekilde yaptiklarini düsünüyorum. Bu sergi, tarih ve kültür baglaminda ziyaretçisine müthis bilgiler sunuyor. Tarih ve kültür açisindan bilgi veren ve hareket sunan en büyük sergidir” dedi.

Istanbul Tarihi Yarimada Model Sergisi 10 Bin Hareketli Figürüyle Dikkat Çekiyor
Istanbul Tarihi Yarimada Model Sergisi, yerli ve yabanci turistlerin en çok ziyaret ettigi Tarihi Yarimada’nin 16. ve 19. Yüzyillar arasindaki 400 yillik dönemini kapsiyor. Miniatürk’ün girisine konumlandirilan sergi, tarihi kaynaklardan ve gravürlerden yararlanilarak 30 kisilik bir ekip tarafindan 5 yilda hazirlandi. Serginin içinde Topkapi Sarayi, Ayasofya Camii, Sultanahmet Camii ve Ibrahim Pasa Sarayi gibi birçok yapi yer aliyor. 1/87 ölçek küçültülmüs yaklasik 10 bin figürle ziyaretçilerini agirlayan sergide yangin, mesale ve dumani tüten bacalar gibi hareketli figürler de kullanildi. Tarih ve kültür açisindan bilgi veren Istanbul Tarihi Yarimada Model Sergisi 3 bölümden meydana geldi. Ezan ve mehter marsinin eslik ettigi figürler içinde bulunan otomasyon sistemiyle de hareket ediyor. Dijital tekniklerle hazirlanan sergiyi gezen ziyaretçiler son bölümde serginin nasil hazirlandigini görebilecegi bir baska alanda deneyim kazaniyor. Istanbul Tarihi Yarimada Model Sergisi Yapimcisi Murat Soysal serginin tarih ve kültür açisindan bilgi veren ve hareket sunan en büyük sergi oldugunu söyledi.



“Istanbul’un en tarihi yerlerini hareketli bir model sergisine dönüstürmeyi planladim”

Almanya’da bir gezi sirasinda Istanbul Tarihi Yarimada Model Sergisi’ni planladigini ifade eden Yapimci Murat Soysal, “Yaklasik 8-9 yil önce bir Almanya seyahatim vardi. O seyahatte bir hareketli model sergisi gördüm. O daha çok hayali sehirler üzerine düzenlenmisti. Onu görünce uzun zamandir da model yaptigim için Istanbul Tarihi Yarimada Model Sergisi’ni, Istanbul’un en tarihi yerlerini hareketli bir model sergisine dönüstürmeyi planladim diyebilirim. Istanbul’un 16. ve 19. yüzyillar arasindaki 400 yillik bir dönemini içeriyoruz. Topkapi Sarayi’nin 4. avlusundan basliyor. Yani Sarayburnu’na bakan taraftan baslayip Sultanahmet Camii’nin sonuna kadar olan bölümü içine aldik. Burayi normalde kaç dakika da yürürüm diye baktiginizda yaklasik 15-20 dakikalik süresi olan kocaman bir alan. Gerçekte yaklasik 400 bin metrekarelik bir alan. Bizim bu sergimiz 1/87 ölçektir. Gerçek boyutlardan 87 kez küçük. Yani yaklasik uzunlugu 25 metreye yakin denk geldi” dedi.



“Türkiye’deki bugüne kadar yapilmis en büyük hareketli model sergisi”

Sergiyi dijital tekniklerden faydalanarak hazirladiklarini anlatan Soysal, “Bu sergiyi yaparken dijital tekniklerden yararlandik. Burada sergiledigimiz binalarin, at arabalarinin, insanlarin, köpeklerin ve kedilerin ne varsa o yasamin içerisinde hepsi önce mimarlar tarafindan çizildi. Çizildikten sonra 3 boyutlu yazicilarda basildi. Basildiktan sonra modelcilerimiz tarafindan kaynaklara bagli kalinarak boyandi. Sonra maketçilerimiz bir araya getirdi. En son içine otomasyon koyduk. Yani bütün figürleri hareketlendirdik. Bu haliyle sergi Türkiye’deki bugüne kadar yapilmis en büyük hareketli model sergisi. Ayni zamanda dünyada da sayili büyük model sergilerinden bir tanesi oldu. Dünyada böyle hareketli model sergileri var. Ama genellikle ulasim, tren, otobüsler üzerine yapilmis. Çocuklar daha çok eglensin diye bu sekilde yaptiklarini düsünüyorum. Bu sergi tarih ve kültür baglaminda ziyaretçisine müthis bilgiler sunuyor. Tarih ve kültür açisindan bilgi veren ve hareket sunan en büyük sergidir” diye konustu.



“Gelen ziyaretçiyi besleyen bir sergi oldu”

Istanbul Tarihi Yarimada Model Sergisi’ne gelen ziyaretçinin kazandigi deneyimleri aktaran Murat Soysal, “Bir ziyaretçimiz geldigi zaman örnegin Topkapi Sarayi’nin Harem bölgesinin önünde duruyor. Hemen önünde kendi kullanimina ayrilmis bir ekran var. Bu ekranda daha önce oraya koyulmus Harem bölümünün eski zamanda yasamini gösteren birçok görüntüler var. Bu görüntüleri önündeki tusa basarak geçebiliyor. Onun disinda bölümlerle alakali Türkçe ve Ingilizce bilgi panellerimiz var. Önünde bulundugu bölümle alakali bir paragraf can alici tarihi bilgisi aliniyor. Ve ayrica bir kodumuz var. Eger ziyaretçi telefonuyla tararsa Türkçe ve Ingilizce disinda 11 dil de daha kendi telefonundan bilgi alabiliyor. Gelen ziyaretçiyi besleyen bir sergi oldu” ifadelerini kullandi.

“30 kisilik bir ekip 5 yil boyunca sergiyi hazirladik”

Sergide binalarin, sokaklarin ve o dönemki bütün yasami göstermek üzere yaklasik 10 bine yakin figür kullandiklarini söyleyen Istanbul Tarihi Yarimada Model Sergisi Yapimcisi Murat Sosyal, “Bizim gündüz ve gecemiz 24 saat sürdügü için ve bunlar bizden 87 kez küçük insanlar oldugu için onlarinda gece ve gündüzü 10 dakika sürüyor. O yüzden sehirde 10 dakika da bir gece ve gündüz oluyor. Gece oldugu zaman o dönemki gaz lambalari falan titresen isiklar 50 bine yakin led isik yanarak gece görüntüsünü veriyoruz. Serginin yapimi 5 yil sürdü. 5 yil boyunca çok degisik meslek gruplarina bagli arkadaslar çalisti. Mimarlar, 3 boyut çizimcileri, modelciler, elektronikçiler toplamda 30 kisilik bir ekip 5 yil boyunca sergiyi hazirladik” dedi.



“Kaynaklarda yazan bilgilere göre her 30 santimetrekareye ayri hikayeler koyduk”

Sergiyi hikayelestirirken bütün kaynaklara dayanarak yüzlerce kaynak incelediklerine deginen Soysal, “Danismanlarimiz oldu. O kaynaklarda yazan bilgilere göre her 30 santimetrekareye ayri hikayeler koyduk. Dolayisiyla ziyaretçi tarihi yarimadanin etrafinda dolastigi zaman hemen hemen her 30 santimetrekarede bir ayri hikaye görüyor. Çok küçük yaslardaki çoklar görünce sasiriyor ama okulunda tarih dersi görmeye baslayan çocuklara yararli oluyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA