Iklim Krizi Yeni Bir Örümcek Getirdi Açiklamasi Loblu Örümcek Yayiliyor

Daha önce Türkiye’de farkli illerde görülen ve ’loblu böcek’ olarak adlandirilan Argiope lobata örümcegi bu sefer Tekirdag’da görüldü. Prof. Dr. Özgür Saglam, konuyla ilgili yaptigi açiklamada, bu türün daha çok Afrika, Güney Avrupa ve Asya’da görüldügünü, küresel isinmaya bagli olarak loblu örümcegin yasam alanlarinin kuzeye dogru yayilim gösterdigini ifade etti. Iklim degisikligi ile bölgede görülmeye baslayan bu türün insanlara yönelik zararsiz bir tür oldugunu söyleyen Saglam, isinmaya bagli olarak ilerleyen yillarda yeni türlerin de görülmeye baslanabilecegini aktardi.

Iklim Krizi Yeni Bir Örümcek Getirdi Açiklamasi Loblu Örümcek Yayiliyor
Tekirdag’in Süleymanpasa ilçesinde yasayan bir vatandas, duvarda hiç alisik olmadigi bir görüntü ile karsilasti. Duvardaki nesneye iyice yaklasan vatandas, bunun desenli bir örümcek oldugunu fark etti. Örümcegi cep telefonu kamerasi ile kayda alan vatandas, internetten aldigi bilgilerde gördügü örümcegin ’Argiope lobata’ oldugunu fark etti.

Birçok ilde görüldü

’Argiope lobata’ örümcek türü daha önce Tokat, Balikesir, Gümüshane, Eskisehir, Sivas ve Malatya gibi illerde ortaya çikti. Dünyanin en zehirli örümcek türlerinden biri olduguna yönelik iddialar ortaya atilsa da Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Saglam loblu örümcek ile ilgili yaptigi arastirmalar sonucunda, bu türün insanlara yönelik zararsiz oldugunu ifade ederek etkisinin bir ari kadar olabilecegini öne sürdü. Prof. Dr. Saglam, alerjik reaksiyonlari olan vatandaslarin dikkat etmesi gerektigine de vurgu yaparak, bu türün küresel isinmaya bagli olarak Kuzeye dogru yayilim gösterdigini, hatta seneye ve ilerleyen yillarda yeni türlerle karsilasilabilecegini söyledi.



Insani öldürebilen bir yapisi yok

Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Saglam yaptigi açiklamada, “Simdi tabii ki son 6 aylik bir sürece baktigimizda ülkemizin pek çok ilinde benzer sekilde Argiope lobata dedigimiz loblu örümcek olarak da adlandirilan böcekle karsi karsiya gelindi. Bu örümcekgiller familyasi içerisinde yer almaktadir. Tabii ki burada özellikle disi bireylerin erkeklere göre neredeyse 4 kat büyük olmasi ve aptomen dedigimiz son kisimdaki tirtikli yapiyla çok dikkat çekici bir tür. Bu nedenle insanlarin bu örümcegin farkinda olmasina neden oluyor. Argiope türleri içerisinde pek çok benzer yapida disileri daha büyük, erkekleri daha küçük türler var. Vücutlari üzerinde çesitli bantlar var, siskinlikler var, lob yapilari var. Bu yönden çesitlilik göstermektedir. Ama Argiope türleri içerisindeki örümceklerin hani insanlara basinda bahsedildigi gibi zehirli, tehlikeli, insani öldüren bir yapisi olmadigini söylemek isterim. Bu türler daha çok bahçe gibi, tarla gibi yerlerde yasamis oldugumuz alana yakin yerlerde de karsimiza çikan yine diger örümceklerde oldugu gibi böceklerle beslenen çekirgelerle beslenen türler arasinda yer almaktadir. Ama burada söyledigimiz gibi türün, son derece zehirli ve bu derece insan öldüren zehirli bir örümcek türü olmadigini rahatlikla söylemek isterim” dedi.



“Arilarda ölümlere neden olabilmekte”

Böcek, ari yada örümcek isirmalarinda insanlardaki reaksiyonlarin önemli olduguna da dikkat çeken Prof. Dr. Saglam, “Tabii ki burada bazi türlerde Argiope’nin ya da diger örümceklerde ya da böceklerde genelleme yaptigimizda özellikle bagisiklik sistemi açisindan hassasiyeti olan bireylerde bir isirma durumunda ya da sokma durumunda kizarikliklar, siskinlikler, iste bu bölgelerde alerjik reaksiyonlar meydana getirebilir. Bildiginiz gibi arilar da insani öldürebilmekte ama öldürdügü insana göre degismekte yani. Yani herkeste ayni reaksiyonu yapmiyor. Bazi kisilerde gerçekten alerjik bir vücudu oldugunda bagisiklik sistemleri nedeniyle böyle bir zehirleyici etki meydana gelebilmektedir. Bunlar dedigimiz gibi insana saldiran bir tür degildir. Kendi yasam alanlari içerisinde beslenen örümcek türleri arasinda yer almaktadir. Dolayisiyla bu türlerle yani onlari rahatsiz edecek sekilde davranmamak en güzeli. Onlar kendi yasam içerisinde, döngüler içerisinde yasam faaliyetlerini sürdürmektedir. Dolayisiyla eger ki bir hassasiyetiniz varsa bu türden biraz daha uzak durmanizi tavsiye edebilirim. Zehirlilik anlaminda da bir esek arisinin yapabilecegi potansiyeldedir. Kisilere göre degisen riskler söz konusudur” diye konustu.



Küresele isinmaya bagli olarak seneye yeni türler görülebilir

Küresel isinmaya bagli olarak Türkiye ikliminin isinmaya baslamasiyla daha önce bu bölgelerde hiç rastlanmayan türlerin görülmeye baslandigini da aktaran Saglam, “Son olarak tabii ki burada görülmeyen türlerin görülmeye baslamasindaki en önemli faktör, özellikle küresel isinmaya bagli olarak iklim degisikligine burada deginmek isterim. Çünkü bu türlerin daha çok yaygin oldugu alanlar, özellikle Argiope türleri açisindan da Afrika, Güney Avrupa, Asya gibi bölgelerde daha çok yayginken, isinmaya bagli olarak güneyden kuzeye dogru bir yayilim durumu ortaya çikmaktadir. Yani ülkemizde görülmeyen bazi böcek türlerini daha görülür halde görme durumumuz söz konusu. Afrika’da yaygin olan bir böcek, bizde de seneye karsilasabiliriz. Tarim alanlarinda da zaman zaman problem olmayan böceklerin bir anda salgin yaptigini, bir anda ürünleri ciddi anlamda zarara ugrattigini görmekteyiz. Bu riskler her zaman var. Ama biz çevre koruyucu faaliyetlerle, kimyasallarin azaltildigi, doganin dengesini bozmayan uygulamalari tavsiye etmekteyiz” diyerek açiklamasini noktaladi.
Kaynak: İHA