IEÜ'lü Ögrencilerin Gelistirdigi Elektrikli Otomobil TEKNOFEST'te Tanitildi

Türkiye’nin ilk ve tek havacilik, uzay ve teknoloji fuari olan TEKNOFEST’te sergilenmek üzere Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) ögrencileri tarafindan gelistirilen elektrikli otomobil, büyük begeni topladi. Sasesi, direksiyonu ve mekanik aksamlari alüminyumdan üretilen, üzerindeki pil sayisi artirilarak 500 kilometreye kadar yol yapabilen, hafifligi sayesinde enerji tüketimi de düsük olan otomobil, görenleri kendisine hayran birakti.

IEÜ'lü Ögrencilerin Gelistirdigi Elektrikli Otomobil TEKNOFEST'te Tanitildi
Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Mühendislik Fakültesi ögrencileri, otomobil için yaklasik 2 yil süren Ar-Ge çalismasi gerçeklestirdi. Otomobilin montaji ise büyük titizlikle yürütülen çalismalar sonucunda yaklasik 3 ayda tamamlandi. IEÜ Makine Mühendisligi Bölümü Ögretim Görevlisi Dr. Murat Türkan ve ECOWHEELS takimini olusturan 13 ögrenci tarafindan hayata geçirilen elektrikli otomobil, bu yil üçüncü etabi Izmir’de gerçeklestirilen TEKNOFEST’te ilk kez tanitildi.

"50 kilometre olan bu menzili 500 kilometreye kadar çikarabiliriz"

Otomobile iliskin detayli bilgiler veren Dr. Türkan, “Aracimizin tasarimi ve tüm planlamasi ögrencilerimize ait. Sasesi ve mekanik aksaminin yerli oldugunu söyleyebilirim. Bunlari yaparken malzeme olarak alüminyumu kullandik. Alüminyum hafif oldugu için aracin enerji tüketiminin de düsmesine imkan sagliyor. Aracimizin iki tane elektrik motoru var. Bunlar, arkadaki lastik jantlarinin içerisinde yer aliyor. Aracimiz elektrikli oldugundan dolayi özel batarya paketi de hazirladik. Aracimiz simdilik prototip oldugu için 110 tane pil koyduk ve su anda bu pillerle 50 kilometreye kadar yolculuk yapmak mümkün. Elbette pil sayisini artirarak 50 kilometre olan bu menzili 500 kilometreye kadar çikarabiliriz. Aracimiz, arkadan çekisli ve 40-50 kilometre hiza ulasabilecek özelliklere de sahip” dedi.

Gelistirdikleri otomobille 2024 yilinda TÜBITAK tarafindan gerçeklestirilecek Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislarina da katilacaklarini söyleyen Dr. Türkan, “Ögrencilerimizin; ekip halinde çalisarak, bilim ve akli referans alarak çalismalar yürütmesi, yeni seyler üretme istegi çok degerli. Bir akademisyen olarak ögrencilerle birlikte çalismak, onlarin heyecanini ve istegini gözlemleyerek hep birlikte üretmek, gerçekten muazzam bir duygu. Tüm ögrencilerimize, emekleri ve bana bu duyguyu yasattiklari için tesekkür ediyorum. Aracimizi daha da gelistirmek, yeni özellikler eklemek için çalismalarimiz sürecek” dedi.

Izmir Ekonomi Üniversitesinin TEKNOFEST’te açtigi standi ziyaret eden Rektör Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacioglu da, bilimsel projeler üretme noktasinda ögrencileri her zaman tesvik ettiklerini söyledi.



TEKNOFEST’in Izmir’de düzenlenmesinin heyecanini hep birlikte yasadiklarini belirten Prof. Dr. Abacioglu, "Ögrencilerimiz, elektrikli ve tasarimiyla fark olusturan bir otomobil hayata geçirdi. Bu çalismayla ögrenciler heyecani, üretmenin gücünü ve bilginin degerini kesfettiler. Ögrencilerimizi, basarili çalismalarindan dolayi kutluyorum" diye konustu.

Kaynak: İHA