Hayat Tarzinin Kalbe Yükü Fazla

Sigara kullaniminin kalp ve damar sagligi açisindan ciddi risk olusturdugunu dile getiren Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Fahriye Vatansever Agca, hayat tarzi degisiklikleri ile kalp damar hastaliklarindan ölümlerin ciddi oranda azaltilabilecegini belirtti.

Hayat Tarzinin Kalbe Yükü Fazla
Dünya Kalp Günü hakkinda açiklamalarda bulunan Yüksek Ihtisas Egitim ve Arastirma Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Fahriye Vatansever Agca, kalp damar hastaliklarinin tüm dünyada oldugu gibi Türkiye’de de ölüm sebebi olarak birinci sirada yer aldigini belirtti.

Türkiye’de her yil 300 bin insanin kalp krizi geçirdigi ve yaklasik 125 bin kisinin de kalp ve damar hastaliklari nedeni ile öldügü bilgisini veren Doç. Dr. Agca, “Bu oldukça ciddi bir rakamdir. Covid-19 pandemisi sürecinde ülkemizde resmi rakamlarla 100 bin civarinda kisinin öldügü düsünüldügünde yillik 125 bin ölüm kalp damar hastaliklarinin ne kadar ciddi boyutta oldugunu ortaya koymaktadir” dedi.

Sagliksiz beslenme, hareketsiz yasam, sigara kullanimi ve stresin kalp damar hastaliklari ile dogrudan iliskili oldugunun altini çizen Doç. Dr. Agca, “Sigara ve tütün ürünlerinin kullanimi kalp ve damar sagligi açisindan ciddi risk olusturmaktadir. Sigarayi birakmak ve yasam tarzi degisiklikleri ile kalp damar hastaliklarindan ölümlerin ciddi oranda azaltilabilecegi bildirilmektedir. Beslenmenin düzenlenmesi, hareketin arttirilmasi, sigaranin birakilmasi ile kalp ve damar hastaliklarindan ölümlerin 4’te 3’ünün engellenebilecegi belirtilmektedir” seklinde konustu.

Egzersiz Kalbi Koruyor

Kalp damar hastaliklarinin habercisi olan belirtileri siralayan Doç. Dr. Agca, “Özellikle yokusta, merdivende ortaya çikan gögüs agrisi, nefes darligi, çarpinti, çabuk yorulma ve halsizliktir. Bu sikâyeti olan hastalarimizin hekimlerine müracaat ederek kalp hastaliklari açisindan degerlendirilmesi önerilir. Kalp damar hastaliklarini önlemede beslenme oldukça önemlidir. Akdeniz tipi diyet dedigimiz; beyaz et, sebze meyve ve kuru meyvelerden bir beslenme sekli önemlidir. Haftanin 5 günü 30 dakikalik yürüyüsler, basit egzersizler kalp damar hastaliklarinin önlenmesinde önemlidir.

Kalbiniz için altin ögütler

Yüksek tansiyon, diyabet ve yüksek kolesterolün kalp damar hastaliklarinin önemli sebepleri arasinda yer aldigina dikkat çeken Doç. Dr. Agca, sözlerini su sekilde sürdürdü:

“Tansiyonunuzun kontrol altinda oldugundan ve kan sekerinizin düzenli gittiginden emin olun. Kolesterol düsürücü ilaçlarinizi doktorunuzun tavsiye ettigi sekilde diyet ve egzersizle birlikte uygulayin. Vücut agirliginizi hekiminizin önerdigi ideal kilo sinirlari içerisinde tutmaya gayret edin. Bu düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrolü hepimizin elinde kalbimiz kiymetli onu koruyalim.”
Kaynak: İHA