Çölyak Hastalari Için Fasulye, Mercimek Ve Nohut Unundan Glütensiz Pasta Üretiyorlar

Nigde Baglari Kadin Kooperatifi, çölyak hastalari için glütensiz pasta ve kurabiyeler üreterek, kadinlara istihdam sagliyor.

Çölyak Hastalari Için Fasulye, Mercimek Ve Nohut Unundan Glütensiz Pasta Üretiyorlar
10 kadinin bir araya gelerek kurduklari kooperatifte glütensiz olarak Nigde’ye özgü lezzetlerden germiyan bombasi, emli turtasi, melendiz karasi gibi lezzetler üretiliyor. Beyaz unun hiç kullanilmadigi kooperatifte, çölyak hastalari için fasulye, nohut ve mercimek unundan üretilen ürünler elma pekmezi ile lezzetlendiriliyor. Kurduklari kooperatifle ilgili bilgi veren Nigde Baglari Kadin Kooperatifi Baskani Gülsüm Temur, hem saglikli hem lezzetli ürünler ortaya çikarmak hedefinde olduklarini söyledi.

Temur, "Nohut, mercimek ve fasulye unundan deneme yanilma yöntemi ile ürünler yaptik ve ürünlerde beyaz un hiç yok. AR-GE çalismasi yapiyoruz. Hem saglikli beslenelim hem de damak tadimiza uygun olsun istedik. Çölyak hastalarini da düsündük. Her seyi yiyemiyorlar, onlarin da damak tadina uygun olsun istedik. Yaptigimiz ürünlerin çok raf ömrü olmadigi için siparis üzerine yapiyoruz. Sosyal medya hesaplarindan satiyoruz" dedi.

Kooperatif üyesi Selda Gündogdu da, "Tahil bakimindan zengin bir yer Nigde ve isimlerini koyarken bunlarin yetistigi yerlerin isimlerini koymaya özen gösterdik. Ürünlerimizin içinde bir gram dahi un bulunmuyor. Saglikli olmasi için sekere yer vermiyoruz ve elmadan yaptigimiz pekmezi kullaniyoruz. Düsünün önünüze bir kilo fasulye ve nohut koyuldu, bundan ürün gelistirin denildi. Bu çok zor oldu bizim için ama sonuçlar çok güzel oldu" ifadelerini kullandi.

Kooperatifle ürün gelistirmede bilgi alisverisi yapan Nigde Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Dernegi Baskani Isa Serhan Cihangir ise, gelistirilen ürünlerin pazarlanmasi konusunda da is birligi içinde olduklarini söyledi.



Kooperatifte gelir saglayan kadinlar, hem sosyallestikleri hem de gelir elde ettikleri için memnun olduklarini ifade ettiler.

Yerel ürünlerden farkli lezzetler gelistiren kooperatif, saglikli ürün sayisini arttirmayi ve seri üretime geçip daha çok kadina istihdam saglamayi hedefliyor.
Kaynak: İHA