BUÜ'den Özbek Akademisyenlere Seminer

Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü, bu yil 18-30 Eylül tarihleri arasinda Türk Dünyasi Genç Tarihçileri projesi çerçevesinde gerçeklestirdigi yaz okullarinin ikincisini Türkiye’de düzenledi. Organizasyona ev sahipligi yapan Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ), Özbek akademisyenler için dört ayri seminer organize etti.

BUÜ'den Özbek Akademisyenlere Seminer
BUÜ, Özbekistan’dan gelen akademisyenleri agirladi. Yaz okulu programi çerçevesinde önce Pamukkale Üniversitesi’ne giden akademisyenler, ardindan BUÜ’nün misafiri oldu. Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü baskanliginda yürütülen organizasyonda Özbek akademisyenlere farkli alanlarda dört seminer verildi.

Programlara, Etkinlik Düzenleme Kurulu Baskani ve Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Orta Çag Tarihi Bölümü Baskani Doç. Dr. Sherzodhon Mahmudov, Yakin Dönem Tarihi Bölümü Baskani Doç. Dr. Mashurahon Darmonova ve Yeni Çag Tarihi Bölümü Baskani Dr. Tolkin Ahmedov ile beraber ayni enstitüde görev yapan 15 arastirmaci katildi.

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, heyette yer alan arastirmacilari kabul etti. Üniversitede yürütülen çalismalar ve hedefler hakkinda açiklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, dost ve kardes ülke Özbekistan’dan gelen akademisyenleri agirlamanin kendileri için onur oldugunu söyledi.



Heyet Sözcüsü Doç. Dr. Sherzodhon Mahmudov ise bu tür çalismalarin üniversiteler ve akademisyenler arasinda önemli bir köprü oldugunu vurguladi. Arastirmacilarinin seminerlerden çokça istifade ettigini belirten Mahmudov, iki üniversite arasindaki akademik ve bilimsel isbirliginin artirilmasi için girisimlerde bulunulacagini kaydeden Doç. Dr. Mahmudov, destek veren herkese tesekkür etti.

Özbekistan’dan gelen arastirmacilara BUÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekani ve Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Cafer Çiftçi “Tarih Teorileri ve Arastirma Yöntemleri”; Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tezcan “Islâm Öncesi Türk Tarihi”; Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan “Islâm Tarihinde Arastirma ve Kaynak Yöntemleri”; Dr. Ögretim Üyesi Sezai Sevim “Osmanli Devletinin Kurulusu ve Bursa” konularinda seminer verdi.

Heyet daha sonra Dr. Ögretim Üyesi Sezai Sevim’in rehberliginde Bursa’nin tarihi yerlerini gezdi. Grupta yer alan arastirmacilar, yapilan hizmetten ve verilen seminerlerden çok büyük memnuniyet duyduklarini, bunun benzerini Özbekistan’da yapmaktan ve Türkiye’den arastirmacilari agirlamaktan büyük memnuniyet duyacaklarini ifade etti.

Kaynak: İHA