Bebegin Gözünde Kayma, Titreme Veya Takip Etmeme Durumu Varsa Dikkat

Göz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay, görme kabiliyetinin yeni dogan dönemiyle birlikte ilk yil içerisinde hizla gelisme gösterdigini, 7 yasinda ise saglikli bir bireyin görmesiyle esdeger bir kaliteye ulastigini ifade ederek, "Eger aile; gözde kayma, titreme, bebegin göz bebeginde beyazlik veya bebegin takip etmeme durumundan süpheleniyorsa, en kisa sürede göz muayenesi yapilmalidir" dedi.

Bebegin Gözünde Kayma, Titreme Veya Takip Etmeme Durumu Varsa Dikkat
Göz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay, bebeklerin göz muayeneleri hakkinda önemli bilgiler aktardi. Dr. Çagatay, görme kabiliyetinin yeni dogan dönemiyle birlikte özellikle ilk yil içerisinde hizli bir gelisme gösterdigini ifade ederek, “7 yasinda ise saglikli bir bireyin görmesiyle esdeger bir kaliteye ulasir” dedi.



"Müdahale edilmezse meydana gelen görme kayiplarini geri döndürmek güç"

Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay, herhangi bir sorunun görme gelisimini olumsuz etkileyecegini, erken evrede müdahale edilmedigi takdirde görme kayiplarinin yasanabilecegini ifade ederek, “Bu süreç, dogum sonrasinda göz ve beyinde meydana gelen anatomik, histolojik ve fizyolojik degisikliklerle saglanir. Herhangi bir sorun, görme gelisimini olumsuz etkileyebilir ve erken evrede müdahale edilmezse, meydana gelen görme kayiplari geri döndürmek oldukça güçtür. Bu sebeple, göz gelisiminin düzenli ve saglikli bir sekilde sürüp sürmedigi büyük bir öneme sahiptir. Bu yüzden, Türkiye’de de birçok ülkede oldugu gibi bebek ve çocuk göz muayeneleri dogumdan itibaren Saglik Bakanliginin tarama programlari arasinda yer almaktadir” seklinde konustu.

Dogum sonrasi gerçeklestirilen ilk muayenenin çocuk doktorlari tarafindan yapildigini aktaran Çagatay, “Yeni dogan dönemi sonrasinda düzenli olarak yapilan göz muayeneleri, çocuklarin göz sagligi açisindan büyük bir önem tasir. Problemi olsun ya da olmasin, her çocugun düzenli göz muayenesinden geçmesi gerekmektedir” seklinde bilgi verdi.

Bebeklerde göz muayenesi hangi ayda yapilmalidir

Doç. Dr. Halil Hüseyin Çagatay, bebeklerin göz muayenesiyle ilgili, “Bebeklerin göz muayenesi kesinlikle dogumdan hemen sonra gerçeklestirilmelidir. Yeni dogan döneminde, ilk kontrol 15. gününde çocuk doktoru tarafindan yapilir, imkan varsa, ilk 3 ay içinde bir göz doktoru tarafindan da kontrol edilmelidir. Bu ilk kontrolün ardindan, bebek 6-9 aylikken bir sonraki göz muayenesi önerilir. Bu kontrol sirasinda, bebegin iki gözle takip edip etmedigi, sasilik durumu, göz derecesi ve göz arkasi degerlendirilir” diye aktardi.

Süphe durumunda en kisa sürede göz muayenesi yapilmalidir

“Eger aile; gözde kayma, titreme, bebegin göz bebeginde beyazlik veya bebegin takip etmeme durumundan süpheleniyorsa, en kisa sürede göz muayenesi yapilmalidir” diyen Çagatay, söyle devam etti:

“Bir sorun belirtisi olmasa dahi, tüm çocuklarin yilda bir göz muayenesinden geçmeleri büyük önem tasir. Ek olarak, bu asamada kullanilan foto tarama cihazlari, gözdeki kaymayi da tespit edebilir. Isik refleksleri, gözün sinir tabakasinin isleyisi hakkinda kritik bilgiler sunar. Ikinci asamada, kirmizi isik yansima testini uyguluyoruz. Bu test, dogumsal katarakt ve retina tümörlerini teshis etme olanagi tanir. Muayenenin üçüncü evresinde, bebeklerin obje takibi yetenegini her iki göz için ayri ayri test ediyoruz. Dördüncü testimiz ise sasilik testidir. Bu testi ayni zamanda örtme açma testi olarak da adlandiriyoruz ve sasiligin teshisini bu test üzerinden yapiyoruz. Besinci asama, göz numaralarinin belirlenmesi sürecidir. Bu evrede, eger varsa bir göz tembelligi erken bir sekilde tespit edilebilir. Son olarak, retina taramasiyla çocuk göz doktoru muayenesini sonlandiriyoruz ve hastamiza ayrintili bir epikriz raporu hazirliyoruz.”
Kaynak: İHA