Azerbaycan'in Essiz Bir Mirasa Sahip Köyü UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne Girdi

Azerbaycan’in en yüksek zirveli köylerinden biri olarak kabul edilen ve essiz bir mirasa sahip olan Kinalik ve göç yolu yaylacilik rotasi, UNESCO’nun Dünya Mirasi Listesi’ne kaydedildi. Karar, 18 Eylül 2023’te Suudi Arabistan’in Riyad kentinde düzenlenen UNESCO Dünya Mirasi Komitesi’nin 45. oturumunda alindi.

Azerbaycan'in Essiz Bir Mirasa Sahip Köyü UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne Girdi
Birlesmis Milletler’in (BM) UNESCO olarak da bilinen kültür kurumu tarafindan Dünya Miras Listesi’ne alinan Azerbaycan’in Kinalik köyü, uzun süredir Devlet Tarih-Kültür ve Etnografya Koruma Alani olarak devlet tarafindan titizle korunuyor. Köye turistlerin de son yillarda gözde ziyaret noktasi arasinda yer aliyor. Köy, Kafkas Daglari’nin nefes kesen manzaralarina açiliyor ve ziyaretçilerini otantik kültürel bir deneyimle bulusturuyor. “Yasayan Bir Miras” olarak anilan köy, binlerce yillik geçmise sahip olmasinin yani sira köyün halki hâlâ kendi geleneklerini, dillerini koruyarak, yari göçebe bir yasam sürdürüyor. Kafkas Arnavutlarinin soyundan geldigine inanilan ve ayri bir etnik grup olan Kinalik halki, zorlu iklim sartlari ve araziye ragmen yasamlarini ve dogal kaynaklarini en iyi sekilde degerlendirerek bölgelerini gelistirmeye devam ediyor. Ancak bölge gelisirken gelenekler bozulmadan gelecek nesillere aktariliyor. Bu geleneklerinden biri de köy halkinin yayla ve ova arasinda yaptiklari mevsimlik göç hareketi. Göçle hem hayvanlarin hem de yerel halkin uygun iklime ve bol bitki örtüsüne sahip bölgelerde yasamasi saglaniyor. Yayla ve ovayi birbirine baglayan yayla yolu, "göç yolu" olarak adlandiriliyor. Kinalik’ta göç yilda iki kez ilkbahar ve yaz aylarinda gerçeklesirken, halk hayvanlarini atalarinin köylerine yakin yayla yaz meralari olan yaylaklar ile Orta Azerbaycan’daki kislaklar olan ova kis meralari arasinda besliyorlar.

Güzergah üzerinde yaklasik 7 bin kisi ve yakinlardaki diger yerlesim yerlerinden gelen 400 bin koyuna katildigi 200 kilometre uzunlugundaki rota, Kinalik köyünden baslayip Abseron ve Hacikabul ilçelerinin düzlüklerinde son buluyor. Tarihçiler, Kinalik’in milattan önce insa edildigini belirtirken, agirlikli olarak dag manzaralarinin bulundugu Sahdag Siradaglari ile çevrili olan köy, deniz seviyesinden yaklasik 2200 metre yükseklikte dik bir dag zirvesinde yer aliyor. Küçük boyutlu ormanlar ve kayalik alanlarla birlikte subalpin ve alpin çayirlara sahip olan köyde, turistler yürüyüs sirasinda büyüleyici manzaralarin, yerel lezzetlerin ve kültürün tadini çikararak, yerel halkin sicak misafirperverligi ile karsilasiyor.

Azerbaycan’in turizm merkezleri hakkinda daha fazla bilgiye ise www.azerbaijan.travel adresinden ulasilabiliyor.
Kaynak: İHA