Uzmanlar Uyardi Açiklamasi 'Ertesi Gün Haplari Dogum Kontrol Yöntemi Degil Ve Yan Etkileri Var'

Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Opr. Dr. Sükran Esra Kayki, ertesi gün haplarinin dogum kontrol yöntemi olarak kullanilmamasi gerektigini ve kullanildiginda bazi yan etkiler olusturabilecegini söyledi.

Uzmanlar Uyardi Açiklamasi 'Ertesi Gün Haplari Dogum Kontrol Yöntemi Degil Ve Yan Etkileri Var'
Medicana Saglik Gurubu doktorlarindan Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Opr. Dr. Sükran Esra Kayki, 26 Eylül Dünya Dogum Kontrol Günü dolayisiyla modern ve geleneksel korunma yöntemleri hakkinda bilgi verdi. En çok kullanilan dogum kontrol yöntemi olan dogum kontrol haplari hakkinda dogru bilinen yanlislari aktaran Opr. Dr. Sükran Esra Kayki, ertesi gün haplarinin kullanimi sonrasi olusabilecek yan etkilere de degindi.

Dogum kontrolünün önemi hakkinda bilgiler veren Medicana Intarnational Samsun Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Opr. Dr. Sükran Esra Kayki, “Dogum kontrolün önemi; çifte istedigi zamanda istedigi sayida çocuk yapabilme özgürlügünü kazandiran yöntemdir. Her evli çiftin buna ulasabilir olmasi lazim. Dogum kontrolünde geleneksel ve modern yöntemler vardir. Geleneksel koruyuculugu biraz daha az ve kolaydir. Buna örnek olarak kondom verilebilir. Modern yöntemlerde ise kadinlar için dogum kontrol hapi, spiral ve kordon baglatma örnek verilebilir. En yaygin kullanilan yöntemlerden dogum kontrol haplari eczanelerde ücretli satildigi gibi saglik ocagindan da ücretsiz dagitilabiliyor. Kullanimi kolay ve saglik sorunu teskil etmeyecek kadinlar kullanabilir” dedi.



“Ertesi gün haplari dogum kontrol yöntemi degil ve yan etkileri var”

Yüzde 100 koruma saglamayan ertesi gün haplarinin yan etkileri hakkinda uyarilarda bulunan Opr. Dr. Kayki, “Ertesi gün hapi bir dogum kontrol yöntemi degildir. Korumasiz iliskiden 5 gün sonra alindiginda gebelik sansini azaltan bir yöntem. Bunun da birtakim yan etkileri var. Ertesi gün haplari mevcut adet düzenini bozabiliyor ya da dis gebelik sansini azaltabiliyor. Rutinde degil de senede en fazla 1 ya da 2 kere önlem amaçli kullanilmasini önerebilecegimiz tedavi ama rutin olarak kullanimini önermiyoruz. Ertesi gün haplarinin etkisinin de yüzde 100 oldugunu söyleyemeyiz. Yüzde 80 oraninda bir koruma saglar. Hap ne kadar erken alinirsa o kadar basarisi orani artar” diye konustu.



Dogru bilinen yanlislar

Dogum kontrol yöntemleri ve uygulamalari hakkinda dogru bilinen yanlislara da açiklik getiren Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Kayki, “Halk arasinda dogum kontrol haplarinin kisir yaptigi, tüylenme yaptigi gibi söylemler var. Bunlarin dogrulugu yok. Bu haplar tüylenme, sivilce bozukluklarinda da kullaniliyor. Kisirlik yaptigina dair bilimsel çalisma da yok. 5-10 sene süren uzun kullanimlar sonucunda hasta ilaci biraktiginda yeni adet düzeninin gelmesi bazen 1 seneyi bulabiliyor. Bu da bir kisirlik degil. Kilo alimi konusunda da arti, eksi 1-2 kilo ödeme bagli kilo alimi olabilir. Ancak bir yag oraninda artma söz konusu degildir. Dogum kontrol haplari cinsel isteksizlik de yapmazlar. Hap, adet gören hastanin o aylik hormon paterni ne ise onu taklit edecek sekilde disaridan veriliyor. Disaridan verildigi için de yumurtalik çalismiyor. Dolayisiyla yumurta o sekilde üretmiyor. Yani cinsel isteksizlik yapmaz. Aksine bireylere güven duygusu verdigi için daha bir rahatlik oldugu söyleniyor. Dogum kontrol haplarini 5 seneyi geçen kullanimlarda hapi biraktiginizda yumurtaligin çalismasi, hormonu birakmasi 3-6 ay, çok nadiren de 1 seneyi bulabiliyor. Yumurtaligi azaltmiyor ama yumurtalik çalismayi geç baslatabiliyor. Yumurtalik rezervinde azalma, erken menopoza girme ya da dogurganlik kaybi bir durum söz konusu olmuyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA