Starlink'in Türkiye'de Faaliyet Gösterebilmesi Için Paydaslarla Görüsmeler Devam Ediyor

Elon Musk’in uzay teknolojileri firmasi SpaceX, uydudan internet hizmeti saglayan Starlink uydusunun Türkiye’de faaliyet gösterebilmesi için Ulastirma ve Altyapi Bakanligi ve paydaslariyla görüsmeler devam ediyor.

Starlink'in Türkiye'de Faaliyet Gösterebilmesi Için Paydaslarla Görüsmeler Devam Ediyor
Geçtigimiz günlerde SpaceX’in sahibi Elon Musk, New York’taki Türkevi’nde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’i ziyaret etmisti. Bu görüsmede Elon Musk, Cumhurbaskani Erdogan’dan Starlink uydu hizmetleri konusunda Türkiye ile is birligi yapmayi arzu ettigini belirtmisti. Gelismelerin ardindan SpaceX’in uydudan yüksek hizda internet erisimi saglayan hizmeti Starlink’in Türkiye’de kullanima sunulmasi için Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu’na (BTK) basvuruda bulunulmustu.

Starlink uydusunun Türkiye’de faaliyet gösterebilmesi için Ankara’da bulunan BTK merkez binasinda istisare toplantisinin ikincisi gerçeklestirildi.

Toplantiya Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan, SpaceX yetkilileri, sektör temsilcileri ve paydaslar katildi.

Bakan Yardimcisi Sayan’in basin açiklamalarinin ardindan toplanti basina kapali sekilde devam etti.

“Haberlesme hizmetinin karadan uzaya tasindigi bir dönemin baslangicini yasiyoruz”

Uzaya konuslanan uydular sayesinde ülkelerin cografi kisitlamalardan bagimsiz imkan ve kabiliyet elde edebilecegine dikkati çeken Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan, “Iste bu imkan ve kabiliyetlerden biri de uydular üzerinden sunulan internet hizmeti. Elektronik haberlesme hizmetleri uzun zamandir temel olarak karasal sabit ve mobil sebekeler üzerinden, alternatif olarak da uydular üzerinden sunulabilen bir hizmet iken, günümüzde özellikle düsük yörünge uydulari üzerinden genis bant internet hizmetinin sunumunun mümkün hale gelmesi ile haberlesme hizmetinin karadan uzaya tasindigi bir dönemin baslangicini yasiyoruz” dedi.

“Uzay haklarimizi 30 yil boyunca garanti altina almis bulunuyoruz”

Türkiye’de son yillarda uzaya art arda gönderdigi uydularla uzaydaki varligini güçlü bir sekilde hissettirdigini belirten Bakan Yardimcisi Sayan, “Özellikle istihbarat ve haberlesme amaçli olarak tasarlanan TÜRKSAT 5B’nin de aktif olmasiyla birlikte Türkiye’nin uzaydaki uydu sayisi sekize çikti. Uydularimizin kapsama alanlari Avrupa’dan Orta Dogu’ya, Kuzey Afrika’dan Güney, Orta Afrika’ya, Akdeniz, Ege’den Karadeniz’e kadar büyük bir alana yayilmis durumda. Uzayda yörünge hakki bulunan 30 ülkeden biri olarak son firlatilan uydularimizla birlikte, dogu yörüngesindeki uzay haklarimizi 30 yil boyunca garanti altina almis bulunuyoruz” ifadelerini kullandi.

Bakan Yardimcisi Sayan, yerli ve milli üretilen TÜRKSAT 6A uydusunun önümüzdeki sene uzaya firlatacagini hatirlatti.
Kaynak: İHA