Japon Deprem Uzmanindan Izmir Için Korkutan Açiklama

‘Çocuklar için deprem güvenligi’ semineri vermek üzere Manisa 6. Kitap Fuarina gelen Yüksek Mimar-Yüksek Insaat Mühendisi ve deprem uzmani Yoshinori Moriwaki muhtemel Izmir Depremi için konustu. Moriwaki, “Izmir’deki depremde 18 bina çöktü ama Izmir’in kendi fay hatti kirilmadi, Ege Denizindeki fay hatti kirildi. Izmir’in kendi fay hatti topladigi gücü atmaya çalisacak dolayisiyla Izmir için deprem bekliyoruz.” dedi.

Japon Deprem Uzmanindan Izmir Için Korkutan Açiklama
Yaklasik 32 senedir Türkiye’de yasayan ve özellikle çocuklara yönelik deprem bilinci olusturma çabasi ile taninan Japon deprem uzmani Yoshinori Moriwaki Manisa’da önemli açiklamalarda bulundu. Manisa Büyüksehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde düzenlenen Manisa 6. Kitap Fuari’na katilarak ‘Çocuklar için deprem güvenligi’ söylesisi öncesinde açiklamalarda bulunan Moriwaki, “Manisa ve Izmir olarak deprem yönünden çalisma yaptim. 32 senedir Türkiye’deyim. Bu 3 senedir Silivri’den baslayarak, Dogu Anadolu Fay Hatti, Elazig’da iki kere sonra Maras, Elazig’dayken Manisa’da deprem oldu, Mugla’da ve Izmir’de deprem oldu. Izmir’deki depremde 18 bina çöktü ama Izmir’in kendi fay hatti kirilmadi, Ege Denizindeki fay hatti kirildi. Dolayisiyla Izmir’in kendi fay hatti topladigi gücü atmaya çalisacak dolayisiyla Izmir için deprem bekliyoruz diyebiliriz. Türkiye’ye bakarsak, Dogu Anadolu Fay Hatti, Elazig, Maras, Hatay ve denizden Kibris’a giden fay hatti var o da kirilabilir. Dogu Anadolu Fay Hatti ve Kuzey Anadolu Fay Hattinin birlestigi yer olan Bingöl, Mus, Bitlis, Van o bölgeler, Marmara Bölgesi ve Izmir Bölgesinde deprem bekliyoruz diyebilirim. Manisa’da fay hatti bir kere kirildigi için depremi Izmir’de bekliyoruz. Marmara için en kötü senaryo olarak 7,9 büyüklügünde görülebilir ama Izmir için en kötü senaryoda bile deprem 7 büyüklügünün altinda olur.” dedi.

Kentsel dönüsümün çok önemli olduguna dikkat çeken Moriwaki bu sürecin çok hizli bir sekilde yapilmasi gerektigini ve önceligin toprak zeminlerdeki binalara verilmesi gerektigini de sözlerine ekledi.

Çizgi romandan çocuklar için Türkiye’de ilk defa deprem aninda ve önlem olarak neler yapilmasi gerektigini anlatan bir kitap hazirladigini ve özellikle çocuklarin deprem aninda panige kapilmamasi gerektigini söyleyen Moriwaki çalismalarina devam edecegini ifade etti.

Kaynak: İHA