Hindistan'da Müslümanlara Karsi Nefret Söylemi Artiyor Açiklamasi 255 Miting Yapildi

Hindistan’da azinliklara yönelik saldirilari izleyen "Hindutva Watch" adli arastirma grubu, ülkede 2023’ün ilk yarisinda Müslümanlara karsi nefret söyleminin kullanildigi 255 miting düzenlendigini, mitinglerin yüzde 33’ünde Müslümanlara karsi siddet çagrisinda bulunuldugunu açikladi.

Hindistan’daki dini azinliklara karsi nefret suçlarini ve nefret söylemlerini izleyen arastirma grubu Hindutva Watch, “2023 Yariyil Raporu: Hindistan Müslüman Karsiti Nefret Söylemi Mitingleri" baslikli raporunu yayimladi. Rapora göre 2023’ün ilk 6 ayinda 17 eyalette Müslümanlara karsi nefret söylemlerinin kullanildigi 255 miting gerçeklestirildi.

Bu sayinin endise verici oldugu ifade edilen raporda, her gün ortalama birden fazla Müslüman karsiti nefret söyleminin kullanildigi etkinlik düzenlendigi belirtildi. Söz konusu nefret söylemi etkinliklerinin 205’inin (yüzde 80’i) ezici bir çogunlukla Basbakan Narendra Modi’nin lideri oldugu ve 2014’te iktidara gelen milliyetçi Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) yönetimindeki eyaletlerde ve bölgelerde kaydedildigi vurgulandi. Müslüman karsiti etkinliklerin çogunun Maharashtra, Karnataka, Madhya Pradesh, Rajasthan ve Gujarat’ta gerçeklestirildigi, sadece yüzde 29’un Maharashtra’da düzenlendigi aktarildi.

Müslümanlara yönelik açikça siddet çagrilari yapildi

Rapora göre nefret söylemi mitinglerinin en yüksek oldugu ilk 8 eyaletten 7’si BJP ve koalisyon ortaklari tarafindan yönetiliyor. 17 eyaletteki nefret içerikli mitinglerin yüzde 51’inde Müslüman karsiti komplo teorileri yayilirken, yüzde 33’ünde ise açikça Müslümanlara karsi siddet çagrisinda bulunuldu. Yüzde 11’inde ise Hindulara Müslümanlari boykot etmeleri yönünde açikça çagri yapildi. Ayrica söz konusu tüm etkinliklerin yüzde 4’ünde açik bir sekilde Müslüman kadinlari hedef alan nefret içerikli ve cinsiyetçi konusmalar yapildi, yüzde 12’sinde ise silahlanma çagrisinda bulunuldu.

Müslümanlar seçim sürecindeki eyaletlerde hedef alindi

Nefret söylemi olaylarinin yüzde 33’ü 2023’te seçimlerin yapildigi ve yapilacagi eyaletlerde, yüzde 36’dan fazlasi ise 2024’te seçim yapilmasi planlanan eyaletlerde gerçeklestirildi.

Nefret olaylarinin toplamda yüzde 70’i ise seçimlerin 2023 veya 2024’te yapilacagi eyaletlerde kayda geçti.

Insan haklari gruplari, 2014 yilinda Basbakan Narendra Modi’nin göreve gelmesinin ardindan Müslümanlara yönelik kötü muamelede artis yasandigini belirtiyor.
Kaynak: İHA