Depremde 45 Kisiye Mezar Olan Bina Ile Ilgili Sok Iddianame

Gaziantep’te, Kahramanmaras merkezli 6 Subat’taki depremlerde yikilan ve 45 kisinin hayatini kaybettigi Islahiye ilçesindeki Zaman Apartmani’na iliskin iddianame kabul edildi. Iddianamede, binanin donati detaylandirmasi yetersizligi, eksik ve hatali proje ile malzeme kalitesizligi nedeniyle yikildigi vurgulanarak tutuklu sanik hakkinda 22 yil 6 aya kadar hapis cezasi talep edildi.

Depremde 45 Kisiye Mezar Olan Bina Ile Ilgili Sok Iddianame
Kahramanmaras merkezli 6 Subat’taki depremlerde Gaziantep’in Islahiye ilçesinde bulunan Zaman Apartmani da yikildi. Yikilan apartmanda 45 kisi hayatini kaybederken, çok sayida vatandas da yaralandi. Olay sonrasi Islahiye Cumhuriyet Bassavciliginca tamamlanan sorusturma sonucunda binanin statik proje müellifi ve teknik uygulama sorumlusu olan sanik Abdil Gögebakan hakkinda hazirlanan iddianame Islahiye Agir Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Tutuklu sanik hakkinda 22 yil 6 aya kadar hapis cezasi talep edildi

Kabul edilen iddianame ile binanin statik proje müellifi, fenni mesulü ve teknik uygulama sorumlusu tutuklu sanik Abdil Gögebakan’in "bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne ve yaralanmasina neden olma" suçundan 2 yil 8 aydan 22 yil 6 aya kadar hapisle cezalandirilmasi istendi.

Bina, donati detaylandirmasi yetersizligi, eksik ve hatali proje ile malzeme kalitesizligi nedeniyle yikilmis

Hazirlanan iddianamede, binanin yikilmasina iliskin Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi tarafindan düzenlenen bilirkisi raporu hazirlandigi vurgulandi. Hazirlanan bilirkisi raporunda, kolon boyutlari yetersizligi, kolon donati alani ve kiris donati alani yetersizligi ile yetersiz donati detaylandirmasi sebebiyle binanin yikilmasinda statik proje müellifi Abdil Gögebakan’in sorumlu bulundugu ifade edildi. Raporda, binanin yapim asamasinda donati detaylandirmasi yetersizligi ve malzeme kalitesizligi sebebiyle de tutuklu sanigin sorumlu oldugu belirtildi.

Bina projesini sanigin imzalama yeterlilikleri olmayan arkadaslari çizmis

Mahkeme tarafindan kabul edilen iddianamede sok bir detaya da yer verildi.

Iddianamede savunmasi yer alan sanigin, binanin projesini arkadaslarinin çizdigini ve bu kisilerin de proje imzalama yeterlilikleri olmadigi için imzayi kendisinden rica ettigini, kendisinin de hatira binaen talebi kabul ederek imza attigini söyledigi öne sürüldü.

Iddianame: "Sanigin, eksik ve hatali projeye sebebiyet vererek üzerine atili suçu isledigi anlasilmistir"

Iddianamede, sanigin eksik ve hatali projeye sebebiyet vererek üzerine atili suçu isledigi de vurgulanarak, "Bahsi geçen söz konusu binanin statik projesini hazirlayan sanik Abdil Gögebakan’in zemin etüdü yapilmadan insaat yapilmasi, yeterli bir statik proje olmamasi, kolon boyutlari yetersizligi, kolon ve donati alanlari ile donati detaylandirmasi yetersizligi sebepleri ile eksik ve hatali projeye sebebiyet vererek üzerine atili suçu isledigi anlasilmistir. Binanin yapim asamasinda fenni mesul-teknik uygulama sorumlusu olan Abdil Gögebakan’in donati detaylandirmasi yetersizligine ve malzeme kalitesizligine ragmen eksik denetim yaparak insaatin bu haliyle tamamlanmasina sebebiyet vererek üzerine atili suçu isledigi anlasilmistir" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA