Beslenme Çantasi Hazirlarken Bunlara Dikkat

Eskisehir Özel Ümit Batikent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Sükriye Eral, çocuklarda beslenmenin fiziksel gelisiminin yani sira zihinsel gelisimi de etkiledigini ifade ederek, “Çocuklarin saglikli beslenmesi; büyüme ve gelismelerini, ayni zamanda okuldaki basarilarini etkiler” dedi.

Beslenme Çantasi Hazirlarken Bunlara Dikkat
Beslenmede diyetisyen, ebeveyn ve ögretmen üçlüsünün birlikteliginin çok önemli oldugunu belirten Diyetisyen Eral, “Ögretmenlerin hazirladigi listelerin, çok karbonhidrat agirlikli olmamasi gerekiyor. Beslenme listelerinde; bir protein, bir Omega 3, bir de kompleks karbonhidrat grubuna mutlaka ver verilmeli" diye konustu.

Yemekhanesi olmayan okullarda dondurulmus ürünlerle yapilan tostlari ve hamburgerleri önermedigini ifade eden Eral, beslenmenin de hazir veya paketli ürünlerle degil, ev yapimi ürünlerle hazirlanmasi gerektigini belirtti.

Kahvaltinin çocuklar için önemli bir ögün oldugunu ve atlanmamasinin yararli olacagini aktaran Eral, "Kahvalti yapmak istemeyen çocuklar için ise, ilk teneffüsten sonra 1 mevsim meyvesi ve yanina bir süt grubu verilebilir" seklinde konustu.



“Hazir gidalardan uzak durulmali”

Çocuklari hazir gidalardan ve paketlenmis ürünlerden uzak tutmak gerektigini vurgulayan Diyetisyen Sükriye Eral, sunlari söyledi:

“Çocuklarimiz için evde saglikli ürünleri hazirlayip beslenme çantalarina eklememiz gerekir. Hamur isleri yapilacaksa; tam bugday, mercimek veya yulaf unu tercih edilebilir, hurma, keçiboynuzu özleri kullanarak, pastalar tatlandirabilir. Örnegin keçiboynuzu çok iyi bir akciger koruyucusudur, pekmezden ziyade öz kisimlari daha kiymetlidir. Pekmez, bal gibi ürünler isitildiklarinda kanserojen etki yapabildikleri için isitilmamali, tatlilara veya sicak içeceklere sogutulduktan sonra eklenmelidir."

“Süt grubundan 1 besin yer almali”

Okula giden çocuklarin beslenme çantasinda süt grubundan bir besinin de yer almasi gerektigini aktaran Diyetisyen Eral, “Beslenmede; evde yapilmis bir meyve suyu veya özü kullanilabilir, paket meyve sularini önermiyorum, taze meyve tüketmesi daha da iyi olur. Meyvelerin yanina süt veya ayran eklenmesi faydali olur. Beslenme çantasinda bir taze meyve ve saglikli bir karbonhidrat grubu olabilir, tam bugday unlu ekmekle yapilan içinde, marul domates ve peynir olan bir sandviç veya annelerin yaptigi tam bugday unlu pogaçalar olabilir. Islenmis et ürünleri (sucuk, sosis, salam) yerine peynirli tostlar yapilabilir" ifadelerini kullandi.

Bazi yemekleri birlikte yapin

Beslenme çantasi hazirlanirken çocuklarin fikrine de basvurulabilecegini sözlerine ekleyen Özel Ümit Hastanesi Diyetisyeni Sükriye Eral, "Kek, kurabiye, pogaça gibi ürünleri çocuklarimizla birlikte hazirlayabiliriz, çocuklar birlikte yapilan bu besinleri tüketme konusunda daha istekli olacaklardir" dedi.

Kaynak: İHA