Azerbaycan, Karabag'i Terk Etmek Isteyen Ermenilere Güvenli Geçis Sagliyor

Azerbaycan, Karabag’i kendi istegiyle terk eden Ermeniler için güvenli geçis saglarken, Karabag bölgesinden ayrilan Slava Sarkiçeviç, "Azerbaycanlilarin bana çok iyilikleri oldu. Savas olmamasini ve halklarimizin birlikte yasamasini arzu ediyorum" dedi.

Azerbaycan’in Karabag’da yasa disi bulunan Ermeni silahli gruplarina karsi baslattigi terörle mücadele operasyonunun sona ermesinin ardindan masaya oturmak zorunda kalan Ermeni tarafi, silah birakmayi ve silahli güçlerini Karabag’dan çekmeyi kabul etmisti. Operasyonun ardindan Azerbaycan yönetimi Karabag’daki Ermenilerin haklarinin ve güvenliklerinin garanti altina alinacagini belirtmesine ragmen bazi Ermeniler kendi istekleriyle bölgeyi terk ediyor. Azerbaycan yönetimi ise Karabag’i terk etmek isteyen Ermenilerin Ermenistan’a güvenli geçisi için gerekli kosullari olusturdu. Gönüllü olarak Karabag’dan ayrilan Ermeniler otobüs ve özel araçlarla Ermenistan’a geçis yapiyor.

"Benim bütün dostlarim Müslümandi"

Hankendi’de 40 yildir yasadigini söyleyen 74 yasindaki Slava Sarkiçeviç, "3 gündür yoldayim. Her sey düzeldiginde, sorunlar çözüldügünde geri dönmek istiyorum. Bakü’de uzun yillar yasadim. Herkesle aramiz iyiydi. Birlikte bir sofraya oturur, sofradan kalkardik. Gümrükten çok rahat bir sekilde geçtim. Hiçbir sorun yasamadim. Benim bütün dostlarim Müslümandi" dedi.



"Eskiden bu topraklarda birlikte yasiyorduk"

Azerbaycan vatandasligini kabul etmeye hazir oldugunu belirten Sarkiçeviç, "Azerbaycanlilarin bana çok iyilikleri oldu. Savas olmamasini ve halklarimizin birlikte yasamasini arzu ediyorum. Hankendi’de kalan çok kisi var. Onlar kalmak istiyor" ifadelerini kullandi.

Hankendi’de dogdugunu söyleyen 83 yasindaki Hrantik Hareçunyan ise, "Biz eskiden bu topraklarda birlikte yasiyorduk. Eskiden Azerbaycanli dostlarim vardi. Onlarla aramiz iyiydi. Tekrar Hankendi’ye dönmek istiyorum. Kim bunu istemez ki" dedi.



"Ermeniler bize ’çikin gidin’ dediler"

Karabag’da kalmak istedigini söyleyen Enrik Harutunyan ise, Karabag’daki sözde Ermeni yetkililerinin kendilerini gitmeleri konusunda uyardiklarini belirterek, "Ermeniler bize ’çikin gidin’ dediler, daha nereye gidecegimizi kesin bilmiyoruz" diye konustu.



Görüsmeler devam ediyor

Azerbaycan’in operasyonu sonrasi Karabag’daki Ermeni sivillerin temsilcileri ile Bakü yönetimi arasinda Karabag’daki Ermenilerin entegrasyonu ve haklari konulari kapsaminda 21 Eylül’de Yevlah’da ve 24 Eylül’de Hocali kentinde görüsmeler gerçeklestirildi.

Üçüncü görüsmenin ise yakin tarihlerde yapilmasi konusunda mutabakata varildi.

Aliyev ile Pasinyan 5 Ekim’de Ispanya’da görüsecek

Karabag operasyonu sonrasi Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ile Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan arasindaki ilk görüsme 5 Ekim’de Ispanya’da gerçeklesecek. Ispanya’nin Granada kentinde düzenlenecek olan Avrupa Siyasi Toplulugu Zirvesi’nde, görüsmelere Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Almanya Basbakani Olaf Scholz ve Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel’in de katilmasi planlaniyor.
Kaynak: İHA