Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Ile RTÜK Arasinda 'Ailenin Korunmasi Ve Güçlendirilmesine Iliskin Is Birligi'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) arasinda “Ailenin Korunmasi ve Güçlendirilmesine Iliskin Is Birligi Protokolü” imzalanarak ebeveynlerin dijital platformlari dogru kullanimina yönelik farkindalik çalismalarinin olusturulmasi amaciyla hayata geçirilen “Gözünden Sakindigini Dijitalden Sakin” projesinin lansmani yapilacak.

Bakanlik ve RTÜK arasinda aile bütünlügünün korunmasi, korunmaya, yardima ve bakima muhtaç aile fertleri ile çocuklarina her türlü maddi, manevi ve sosyal destek saglamak amaciyla gerekli planlamalarin yapilmasi, egitim faaliyetleri ve programlar hazirlanarak uygulanmasi amaciyla 28 Eylül 2023 tarihinde Istanbul’da “Ailenin Korunmasi ve Güçlendirilmesine Iliskin Is Birligi Protokolü” imzalanacak. Imza törenine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy ve RTÜK Baskani Ebubekir Sahin ile kamu kurum ve kuruluslari, akademisyenler, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri katilacak.

5 yil boyunca yürürlükte olacak protokol kapsaminda ailelerin huzur ve mutlulugunu tehdit eden kötü aliskanlik ve bagimlilik sorunlarina iliskin farkindaligi artirici, aileyi destekleyici programlarla, çocuklarin her türlü ihmal ve istismardan korunmasi ve saglikli gelisimine yönelik içerikler hazirlanacak.

Kadina karsi her türlü siddet ve ayrimciligi önlemek, engelli bireylerin egitimini, istihdamini ve toplumsal hayata katilmalarini destekleyici programlarla, aktif yaslanma baglaminda, yaslilarin toplumla bütünlesmesini, bos zamanlarinin etkili bir biçimde degerlendirmesini destekleyici programlar ve sehit yakinlari ve gazilerin sosyal ve kültürel bakimdan desteklenmesi amaciyla çalismalar yürütülecek. Sosyal yardimlasma ve dayanisma kültürünü gelistirecek programlar hazirlanacak.

Protokol kapsaminda yayin kuruluslarinin ailenin korunmasi ve güçlendirilmesi baglaminda aile, kadin, çocuk, engelli ve yaslilar ile sehit yakinlari ve gazilere yönelik kamusal sorumluluk anlayisiyla yayin yapmasi önerilecek ve tesvik edilecek.

"Gözünden Sakindigini Dijitalden Sakin" projesinin lansmani yapilacak

Imza töreninde ayrica ebeveynlerin ve toplumun, çocuklarla ilgili tüm paylasimlarda daha dikkatli olmalarini tesvik etmeyi ve dijital mahremiyet konusunda bilinçli bir tutum gelistirilmesini amaçlayan "Gözünden Sakindigini Dijitalden Sakin" projesinin de lansmani yapilacak.

Bakanligin "Egitim ailede baslar" ilkesini temel alarak, ebeveynlerin çocuklarinin fotograflarini sosyal medyada paylasma eyleminin artisina dikkat çeken projeyle, ailelerin bu eylemi neden gerçeklestirdikleri, etkileri ve sonuçlarinin derinlemesine incelenmesi amaçlaniyor. Projeyle toplumda dijital mahremiyet konusunda farkindalik olusturulmasi, ebeveynlerin ve toplumun, çocuklarla ilgili tüm paylasimlarda daha dikkatli olmalarinin tesvik edilmesi ve dijital mahremiyet konusunda bilinçli bir tutum gelistirilmesi hedefleniyor.

2 yil sürecek proje kapsaminda ebeveynlerin dijital platformlari dogru kullanimina yönelik farkindalik çalismalari olusturularak, çocuk ihmal ve istismarini önlemeye yönelik çalismalar yürütülecek. Ebeveynlerin ve bireylerin, kisisel bilgilerini ve görsellerini sosyal medyada daha sorumlu bir sekilde paylasmalari tesvik edilecek.

Projenin tanitim toplantisinda Bakanlik ve RTÜK tarafindan dijital mahremiyet farkindaligi olusturmak için hazirlanan “Yeni Medya; Kisisel Veri Gizliligi ve Dijital Dünya Farkindaligi” konulu kisa filmin gösterimi yapilacak.

Proje kapsaminda ayrica akademisyen, yazar, dijital platform Türkiye temsilcileri, fenomenler, ebeveynler ve sanatçilarin katilimiyla çalistaylar düzenlenecek. Çalistaylar sonucundaki raporlarla olusturulan eylem plani ve kilavuz yayimlanacak.
Kaynak: İHA